Poutine, czyli grube frytki kanadyjskie z serem
Składniki na 4 osoby:
- 1 kg ziemniaków grillowych,
- 400 ml dobrej jakości sosu pieczeniowego ciemnego,
- 200g startego sera typu Gryuere,
- sól, olej do smażenia
Ziemniaki wyszoruj, pokrój w grube frytki i wypłucz nadmiar skrobi w zimnej wodzie. Osusz frytki i wrzuć je do frytury nagrzanej na 120 stopni opiekaj (gotuj) około 10-12 minut. Wyjmij, odsącz z oleju, osusz i schłodź. Zagrzej tłuszcz do temperatury 175-180 stopni i smaż aż frytki będą rumiane. Odsącz z nadmiaru tłuszczu, posól i podawaj z sosem pieczeniowym posypane tartym serem. Możesz także zapiec ser w piekarniku. Gotowe
Domowe chipsy ziemniaczane z solą, chili i octem
Składniki na 4 osoby:
- 500g ziemniaków grillowych,
- sól w płatkach,
- chili w płatkach,
- 2 łyżki octu z białego wina (lub jabłkowego),
- olej do smażenia
Obierz ziemniaki i pokrój na tarce w cienkie plasterki. Opłucz je w zimnej wodzie z nadmiaru skrobi i osusz. Wymieszaj sól z chili, przygotuj ocet – możesz go przelać do butelki z końcówką jak spray. Smaż chipsy na rozgrzanym do 180 stopni oleju, osusz, spryskaj octem i posyp chili z solą. Gotowe
Kolorowe frytki z pieca ze świeżymi ziołowym dipem
Składniki na 4 osoby:
- 2 bataty,
- 4 marchewki,
- 4 pasternaki (lub pietruchy),
- 1 pęczek oregano,
- 1 pęczek mięty,
- oliwa z oliwek,
- 200 ml maślanki,
- sól, pieprz
Warzywa obierz i pokrój w cienkie słupki. Ułóż na blasze na papierze pergaminowym, skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz około 10-12 minut. W tym czasie zblenduj zioła z oliwą, dopraw solą i pieprzem a następnie połącz z maślanką. Gotowe frytki maczaj w ziołowym dipie. Gotowe