Tuńczyk z grilla w sosie kolendrowym z makaronem gigli z grillowanymi cytrynami (infi-grill, łączenie pól, termosonda) Składniki na 4 osoby:
4 kawałki (100g) świeżego tuńczyka,
300g świeżego makaronu gnochetti,
2 pęczki kolendry,
2 ząbki czosnku,
100ml oliwy z oliwek,
2 cytryny, sól, pieprz gruby czarny
Przepis: Rozgrzej grill, nasmaruj tuńczyka oliwą, posól i dopraw pieprzem. Do wrzącej i osolonej wody wrzuć makaron i gotuj około 2 minuty. W tym czasie w blenderze zblenduj pęczki kolendry z czosnkiem, oliwą i dopraw je solą. Smaż tuńczyka na grillu około 30 sekund z każdej ze stron, dodaj pokrojone w plastry cytryny. Sos kolendrowy przelej do miseczki i wrzuć do niego gorący ociekający wodą makaron. Całość wymieszaj, nałóż na talerz, ułóż rybę i całość dekoruj grillowanymi cytrynami. Gotowe
Polędwiczki wieprzowe w sosie chimichurri z grilla z gnocchi sardi w sosie pomidorowym z szałwią (infi-grill, łączenie pól, termosonda)
Składniki na 4 osoby:
400g polędwiczki wieprzowej,
2 pęczki natki pietruszki,
1 pęczek mięty,
4 ząbki czosnku,
2 papryczki chili,
50 ml octu z czerwonego wina,
100ml oliwy z oliwek, sól,
300g świeżego makaronu gnochetti,
500 ml pasaty,
cukier,
6 liści szałwii
Przepis: Natkę i miętę wraz z czosnkiem, papryczkami, octem i solą zblenduj w oliwie. Zanurz w marynacie polędwiczki, przekrój je na 4 i smaż na rozgrzanym grillu. Do wrzącej i osolonej wody wrzuć makaron i gotuj około 2 minuty. Podgrzej pasatę z cukrem i odrobiną soli oraz pociętymi drobno listkami szałwii. Wyjmij makaron, przełóż do pomidorowo-szałwiowego sosu, pokrój polędwiczki w plastry. Wykładaj makaron a na nim polędwiczki. Gotowe
Łosoś z chrupiącą skórką podany z makaronem radiatori z pomidorkami koktajlowymi i kaparami (infi-grill, łączenie pól, termosonda)
Składniki na 4 osoby:
4 kawałki łososia ze skórką (około 100g każdy),
300g makaronu radiatori,
100g pomidorków koktajlowych,
1 mały słoiczek kaparów,
1 garść czarnych drylowanych oliwek,
1 czerwona cebula,
oliwa z oliwek, sól,
1 pęczek natki pietruszki
Przepis: Łososia skrop oliwą, posól i smaż na rozgrzanym grillu od strony skóry przez około 7 minut a następnie przełóż na drugą stronę i zgaś grill. W międzyczasie do wrzącej i osolonej wody wrzuć makaron i gotuj około 2 minuty. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć na nią pociętą w kostkę cebulkę, oliwki i kapary. Duś około 3 minut i dodaj ociekający wodą makaron. Całość wymieszaj, dodaj pociętą natkę pietruszki i wykładaj na talerz. Na wierzchu układaj łososia. Gotowe