Pytanie na Śniadanie

Tuńczyk z grilla

Tuńczyk z grilla w sosie kolendrowym z makaronem gigli z grillowanymi cytrynami (infi-grill, łączenie pól, termosonda) 
 Składniki na 4 osoby: 
4 kawałki (100g) świeżego tuńczyka, 
300g świeżego makaronu gnochetti, 
2 pęczki kolendry, 
2 ząbki czosnku, 
100ml oliwy z oliwek, 
2 cytryny, sól, pieprz gruby czarny 

 Przepis: Rozgrzej grill, nasmaruj tuńczyka oliwą, posól i dopraw pieprzem. Do wrzącej i osolonej wody wrzuć makaron i gotuj około 2 minuty. W tym czasie w blenderze zblenduj pęczki kolendry z czosnkiem, oliwą i dopraw je solą. Smaż tuńczyka na grillu około 30 sekund z każdej ze stron, dodaj pokrojone w plastry cytryny. Sos kolendrowy przelej do miseczki i wrzuć do niego gorący ociekający wodą makaron. Całość wymieszaj, nałóż na talerz, ułóż rybę i całość dekoruj grillowanymi cytrynami. Gotowe

 Polędwiczki wieprzowe w sosie chimichurri z grilla z gnocchi sardi w sosie pomidorowym z szałwią (infi-grill, łączenie pól, termosonda) 

 Składniki na 4 osoby: 
400g polędwiczki wieprzowej, 
2 pęczki natki pietruszki, 
1 pęczek mięty,
 4 ząbki czosnku, 
2 papryczki chili, 
50 ml octu z czerwonego wina, 
100ml oliwy z oliwek, sól, 
300g świeżego makaronu gnochetti,
 500 ml pasaty, 
cukier,
 6 liści szałwii

 Przepis: Natkę i miętę wraz z czosnkiem, papryczkami, octem i solą zblenduj w oliwie. Zanurz w marynacie polędwiczki, przekrój je na 4 i smaż na rozgrzanym grillu. Do wrzącej i osolonej wody wrzuć makaron i gotuj około 2 minuty. Podgrzej pasatę z cukrem i odrobiną soli oraz pociętymi drobno listkami szałwii. Wyjmij makaron, przełóż do pomidorowo-szałwiowego sosu, pokrój polędwiczki w plastry. Wykładaj makaron a na nim polędwiczki. Gotowe 

 Łosoś z chrupiącą skórką podany z makaronem radiatori z pomidorkami koktajlowymi i kaparami (infi-grill, łączenie pól, termosonda) 

 Składniki na 4 osoby: 
4 kawałki łososia ze skórką (około 100g każdy), 
300g makaronu radiatori, 
100g pomidorków koktajlowych, 
1 mały słoiczek kaparów, 
1 garść czarnych drylowanych oliwek, 
1 czerwona cebula, 
oliwa z oliwek, sól, 
1 pęczek natki pietruszki 

 Przepis: Łososia skrop oliwą, posól i smaż na rozgrzanym grillu od strony skóry przez około 7 minut a następnie przełóż na drugą stronę i zgaś grill. W międzyczasie do wrzącej i osolonej wody wrzuć makaron i gotuj około 2 minuty. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć na nią pociętą w kostkę cebulkę, oliwki i kapary. Duś około 3 minut i dodaj ociekający wodą makaron. Całość wymieszaj, dodaj pociętą natkę pietruszki i wykładaj na talerz. Na wierzchu układaj łososia. Gotowe
Więcej na ten temat