ZAPIEKANKA SEROWA Z WARZYWAMI W CIEŚCIE FRANCUSKIM
- 1 płat ciasta francuskiego
- 1 jajo
Nadzienie:
- łyżeczka oregano
- 150 g tartego sera
- 250 g twarogu
- 50 g sera pleśniowego
- 2 duże pomidory
- 1 cukinia
- 2-3 łyżki oliwy
- Sól, pieprz
Sery połączyć w naczyniu i doprawić do smaku.
Płat ciasta ułożyć na blacie, wypełnić środek nadzieniem z sera pozostawiając krawędzie wolne. Na nadzieniu ułożyć kawałki pomidora. Krawędzie ciasta złożyć tak aby zamknąć krawędzie zapiekanki.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 30 minut.
Z cukinii wykroić długie wstążki przy pomocy obieraczki lub szatkownicy. Połączyć z odrobiną oliwy, przyprawić i podać z zapiekanką.
GOŁĄBKI Z KASZĄ I WARZYWAMI
- 10 liści z młodej kapusty
- 150 g kaszy gryczanej
- 180 ml wody
- 1 tarta marchewka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 mała cebula
- Olej do smażenia
- natka pietruszki
- 1 jajo
Sos:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 150 ml mleka
- 150 ml bulionu warzywnego
- 400 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- czosnek
- Olej do smażenia
Sos: w rondlu rozpuścić masło i zasmażyć mąkę. Uzupełnić mlekiem i bulionem – wolno doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku.
Gołąbki:
Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanej patelni.
Kaszę połączyć z tartą marchewką i ugotować.
Ugotowaną i wystudzoną kaszę połączyć z jajkiem, siekaną natką, koncentratem pomidorowym i finalnie doprawić do smaku.
Liście wypełnić nadzieniem, zwinąć dość ściśle i umieścić w pełnym naczyniu z przygotowanym sosem. Piec w piekarniku 15 minut.
GOŁĄBKI KLASYCZNE
- 400 g mięsa mielonego
- 300 g białego ryżu
- 1 cebula
- Sól, pieprz
- zioła do smaku
Sos:
- Ok. 0,7 l passaty pomidorowej
- Oliwa do smażenia
Ryż ugotować w stosunku 2 cz. wody i 1 cz. ryżu w lekko osolonej wodzie. Ugotowany odcedzić, wystudzić.
Składniki nadzienia połączyć i doprawić do smaku. Napełnić obgotowane liście nadzieniem, zwinąć, umieścić w naczyniu z sosem i zapiec ok. 40 minut.
WARSTWOWY MUS MALINOWY
Sos malinowy:
- 250 g malin
- ½ szkl. cukru pudru
Mus twarogowy:
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki musu malinowego
- 250 g malin do dekoracji
- 200 g herbatników mięta do dekoracji
Sos malinowy:
Maliny podgrzać z cukrem i kiedy się rozpadną przetrzeć przez drobne sitko, aby pozbyć się pestek.
Mus:
Ubić śmietankę wraz z cukrem pudrem, serkiem mascarpone i dwiema łyżkami musu malinowego.
Herbatniki pokruszyć
Deser składać w pucharku lub szklance układając warstwami.
Umieścić połowę musu w szklance. Następnie dodać pokruszone herbatniki.
Przełożyć wcześniej przygotowany krem do rękawa cukierniczego i umieścić go w szklance.
Przy pomocy musu malinowego zrobić na wierzchu kleks. Dodać świeżą malinę i miętę. Smacznego!