Pytanie na Śniadanie

Kuchnia Mileny Sadowskiej i Tomka Królikowskiego cz.3

ZAPIEKANKA SEROWA Z WARZYWAMI W CIEŚCIE FRANCUSKIM
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 jajo
Nadzienie:
  • łyżeczka oregano
  • 150 g tartego sera
  • 250 g twarogu
  • 50 g sera pleśniowego
  • 2 duże pomidory
  • 1 cukinia
  • 2-3 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz
Sery połączyć w naczyniu i doprawić do smaku.
Płat ciasta ułożyć na blacie, wypełnić środek nadzieniem z sera pozostawiając krawędzie wolne. Na nadzieniu ułożyć kawałki pomidora. Krawędzie ciasta złożyć tak aby zamknąć krawędzie zapiekanki.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 30 minut.
Z cukinii wykroić długie wstążki przy pomocy obieraczki lub szatkownicy. Połączyć z odrobiną oliwy, przyprawić i podać z zapiekanką.

GOŁĄBKI Z KASZĄ I WARZYWAMI
  • 10 liści z młodej kapusty
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 180 ml wody
  • 1 tarta marchewka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 mała cebula
  • Olej do smażenia
  • natka pietruszki
  • 1 jajo
Sos:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 150 ml mleka
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • czosnek
  • Olej do smażenia
Sos: w rondlu rozpuścić masło i zasmażyć mąkę. Uzupełnić mlekiem i bulionem – wolno doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku.
Gołąbki:
Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanej patelni.
Kaszę połączyć z tartą marchewką i ugotować.
Ugotowaną i wystudzoną kaszę połączyć z jajkiem, siekaną natką, koncentratem pomidorowym i finalnie doprawić do smaku.
Liście wypełnić nadzieniem, zwinąć dość ściśle i umieścić w pełnym naczyniu z przygotowanym sosem. Piec w piekarniku 15 minut.

GOŁĄBKI KLASYCZNE
  • 400 g mięsa mielonego
  • 300 g białego ryżu
  • 1 cebula
  • Sól, pieprz
  • zioła do smaku
Sos:
  • Ok. 0,7 l passaty pomidorowej
  • Oliwa do smażenia
Ryż ugotować w stosunku 2 cz. wody i 1 cz. ryżu w lekko osolonej wodzie. Ugotowany odcedzić, wystudzić.
Składniki nadzienia połączyć i doprawić do smaku. Napełnić obgotowane liście nadzieniem, zwinąć, umieścić w naczyniu z sosem i zapiec ok. 40 minut.

WARSTWOWY MUS MALINOWY
Sos malinowy:
  • 250 g malin
  • ½ szkl. cukru pudru
Mus twarogowy: 
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki 36% 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki musu malinowego
  • 250 g malin do dekoracji
  • 200 g herbatników mięta do dekoracji
Sos malinowy:
Maliny podgrzać z cukrem i kiedy się rozpadną przetrzeć przez drobne sitko, aby pozbyć się pestek.
Mus:
Ubić śmietankę wraz z cukrem pudrem, serkiem mascarpone i dwiema łyżkami musu malinowego.
Herbatniki pokruszyć
Deser składać w pucharku lub szklance układając warstwami.
Umieścić połowę musu w szklance. Następnie dodać pokruszone herbatniki.
Przełożyć wcześniej przygotowany krem do rękawa cukierniczego i umieścić go w szklance.
Przy pomocy musu malinowego zrobić na wierzchu kleks. Dodać świeżą malinę i miętę. Smacznego!
Więcej na ten temat