Pytanie na Śniadanie

Współczesna kuchnia dawnych kresów

Mykoła Mańko pochodzi z Drohobycza. Ostatnie zdania swojej książki pisał w rodzinnym domu już w czasie wojny. Od lat zbierał przepisy z terenów pogranicza kulturowego, które kocha. Romantycy nazywali te tereny Kresami. Kresy to nie tylko historia, legenda, nostalgia. Kresy to także kuchnia - kusząca, pachnąca, pełna niezwykłych aromatów i oryginalnych smaków. Od Wilna do Bakczysaraju rozciąga się wielki obszar kulinarnej swojskości i egzotyki. Pełno tu dań bardziej lub mniej znanych, które - przygotowane według receptur zaskakujących zderzeniem tradycji i nowoczesności - odkrywają przed nami nieznane dotąd smakowe wrażenia. To wyjątkowy zbiór unikalnych przepisów czerpiących pełnymi garściami z kuchni wielu ludów, narodów i kultur, których mieszanka stanowiła o niepowtarzalnej specyfice Kresów.

Więcej na ten temat