Pytanie na Śniadanie

Góralski ser w roli głównej - szybki chłodnik

Burger z grillowanym serem 
Składniki na 4 burgery: 
  • 4 bułki burgerowe lub bajgle, 
  • 4 opakowania góralskiego sera po 175g, 
  • 1 duży pomidor, 
  • 100g rukoli, 
  • 2 czerwone cebule, 
  • 50g śliwek kalifornijskich, 
  • 2 łyżki octu balsamicznego, 
  • 100 ml czerwonego wina, 
  • 1 łyżka miodu, 
  • 100g orzechów włoskich, 
  • 4 łyżki majonezu, 
  • sól, pieprz 
  • 4 łyżki ketchupu 
Cebulę pokrój w piórka, na gorącej patelni skarmelizuj miód, dodaj cebulę i duś przez kilka minut. Dodaj pokrojone śliwki i wino, smaż aż wino odparuje. Dodaj ocet balsamiczny, dopraw solą i pieprzem i duś do miękkości cebuli. W miseczce połącz majonez z ketchupem. Bułki przekrój na pół i zgrilluj. Ser grilluj na patelni lub owinięty folią aluminiową przez ok. 5 minut. Spód bułki posmaruj sosem z ketchupu i majonezu, ułóż liście sałaty, konfiturę z cebuli i zgrillowany ser. Połóż po plastrze pomidora, dodaj kilka kropli octu balsamicznego i orzechy. Całość przykryj drugą połową bułki. Gotowe 

Tortilla z grilla z nićmi serowymi 
Składniki na 4 duże tortille: 
  • 4 opakowania nici serowych, 
  • 1 opakowanie największych rozmiarem tortilli (wrapów), 
  • 1 duża sałata rzymska, 
  • 2 czerwone cebule, 
  • 4 ogórki małosolne, 
  • 1 duża papryka czerwona, 
  • 4 pomidory, 
  • 4 łyżki majonezu, 
  • sól, pieprz; 
Wrapy posmaruj warstwą majonezu, następnie ułóż na niej składniki zostawiając kawałek brzegu z jednej strony z samym majonezem: najpierw liście sałaty, następnie piórka cebuli, plastry pomidora, pokrojonego na ćwiartki ogórka małosolnego, paski czerwonej papryki oraz nitki serowe. Na koniec posyp wszystko szczyptą pieprzu i soli. Wrapy zwiń w rulon, tak aby zamknąć je częścią brzegu z samym majonezem. Grilluj na grillu kontaktowym. Gotowe

Szybki chłodnik z maślanki i mięty 
Składniki na 4 osoby: 
  • 500ml wywaru warzywnego, 
  • 500 ml maślanki, 
  • 4 łyżki oliwy, 
  • 1 mały pęczek mięty, 
  • 2 długie i czerwone papryczki chili typu cayenne, 
  • sok z 2 cytryn, 
  • 200g parmezanu, 
  • sól, 
  • 4 serki bez laktozy
Wywar dopraw solą i połącz w blenderze kielichowym z maślanką, oliwą, poszatkowaną miętą, pociętym chili, sokiem z cytryn i startym parmezanem. Całość schłodź w lodówce przez około 2 godziny i podawaj z pieczonymi w piekarniku serkami – zawiń je w folię przed pieczeniem a piecz w 180 stopniach przez około 5-7 minut. Gotowe
Więcej na ten temat