Burger z grillowanym serem
Składniki na 4 burgery:
- 4 bułki burgerowe lub bajgle,
- 4 opakowania góralskiego sera po 175g,
- 1 duży pomidor,
- 100g rukoli,
- 2 czerwone cebule,
- 50g śliwek kalifornijskich,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 100 ml czerwonego wina,
- 1 łyżka miodu,
- 100g orzechów włoskich,
- 4 łyżki majonezu,
- sól, pieprz
- 4 łyżki ketchupu
Cebulę pokrój w piórka, na gorącej patelni skarmelizuj miód, dodaj cebulę i duś przez kilka minut. Dodaj pokrojone śliwki i wino, smaż aż wino odparuje. Dodaj ocet balsamiczny, dopraw solą i pieprzem i duś do miękkości cebuli. W miseczce połącz majonez z ketchupem. Bułki przekrój na pół i zgrilluj. Ser grilluj na patelni lub owinięty folią aluminiową przez ok. 5 minut. Spód bułki posmaruj sosem z ketchupu i majonezu, ułóż liście sałaty, konfiturę z cebuli i zgrillowany ser. Połóż po plastrze pomidora, dodaj kilka kropli octu balsamicznego i orzechy. Całość przykryj drugą połową bułki. Gotowe
Tortilla z grilla z nićmi serowymi
Składniki na 4 duże tortille:
- 4 opakowania nici serowych,
- 1 opakowanie największych rozmiarem tortilli (wrapów),
- 1 duża sałata rzymska,
- 2 czerwone cebule,
- 4 ogórki małosolne,
- 1 duża papryka czerwona,
- 4 pomidory,
- 4 łyżki majonezu,
- sól, pieprz;
Wrapy posmaruj warstwą majonezu, następnie ułóż na niej składniki zostawiając kawałek brzegu z jednej strony z samym majonezem: najpierw liście sałaty, następnie piórka cebuli, plastry pomidora, pokrojonego na ćwiartki ogórka małosolnego, paski czerwonej papryki oraz nitki serowe. Na koniec posyp wszystko szczyptą pieprzu i soli. Wrapy zwiń w rulon, tak aby zamknąć je częścią brzegu z samym majonezem. Grilluj na grillu kontaktowym. Gotowe
Szybki chłodnik z maślanki i mięty
Składniki na 4 osoby:
- 500ml wywaru warzywnego,
- 500 ml maślanki,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 mały pęczek mięty,
- 2 długie i czerwone papryczki chili typu cayenne,
- sok z 2 cytryn,
- 200g parmezanu,
- sól,
- 4 serki bez laktozy
Wywar dopraw solą i połącz w blenderze kielichowym z maślanką, oliwą, poszatkowaną miętą, pociętym chili, sokiem z cytryn i startym parmezanem. Całość schłodź w lodówce przez około 2 godziny i podawaj z pieczonymi w piekarniku serkami – zawiń je w folię przed pieczeniem a piecz w 180 stopniach przez około 5-7 minut. Gotowe