Chłodnik czosnkowo-koperkowy
- 100 ml mleka kokosowego
- 100 ml maślanki
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 awokado
- 6 ząbków czosnku
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- 10 krewetek
- Posiekana kolendra
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- Skórka starta z limonki
Mleko, maślankę i śmietanę wlewamy do naczynia, w którym będziemy miksować.
Dodajemy czosnek, wydrążony miąższ z awokado i miksujemy blenderem na nie do końca gładką masę. Dodajemy koperek, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy do lodówki aby zupa się schłodziła. W tym czasie krewetki oczyszczamy z pancerzy i ogonka, przekrajamy na pół i parzymy w osolonej wodzie przez ok 2min. Następnie przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekane chili, skórkę z limonki, kolendrę, oliwę oraz miód. Całość mieszamy i odstawiamy do zamarynowania i wystygnięcia. Gdy chłodnik jest już zimny podajemy go w głębokim talerzu na górze układając zamarynowane krewetki.
Bitki wieprzowe z puree z wędzonym czosnkiem
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 3 cebule
- 10 ząbków czosnku
- sól, pieprz
- mąka
- tłuszcz do smażenia
- 300 ml bulionu
- 1 łyżka musztardy
- Garść siana
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1 kg ziemniaków
Surówka:
- 2 pęczki młodej botwiny
- 1 cytryna
- 2 łyżki miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona cebula
- Posiekany koperek
- 1 łyżka jogurtu bałkańskiego
Polędwicę myjemy i kroimy na kawałki grubości 2 cm, następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 1 cm. Rozbite kawałki polędwicy przyprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące. Kroimy cebulę i dwa ząbki czosnku, podsmażamy do zeszklenia na tłuszczu. Na podsmażoną cebulkę kładziemy bitki i smażymy z dwóch stron, następnie dodajemy musztardę i bulion, przykrywamy i dusimy bitki w powstałym sosie przez ok. 15 minut, na wolnym ogniu.
Pozostały czosnek zawijamy w folię aluminiową z garścią siana i zawijamy w postać cukierka. Następnie kładziemy na małym ogniu, aby siano się tliło i wędziło czosnek. Po ok. 10 minutach zestawiamy z ognia i pozostawiamy na kolejne 30 miutn do wystygnięcia. Uwędzony czosnek przekładamy do rondla, zalewamy olejem i gotujemy na małym ogniu, aby czosnek oddał smak wędzenia. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, tłuczemy i przeciskamy przez praskę na puree. Do ziemniaków dodajemy olej o aromacie wędzonego czosnku i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Botwinkę dokładnie myjemy, osuszamy i drobno kroimy, przekładamy do miski, solimy i odstawiamy na 10 minut, aby zmiękła. Następnie odlewamy płyn, jeśli jest taka potrzeba, dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie piórka, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, jogurt i posiekany koperek.
Gotowe bitki podajemy z porcją czosnkowego puree ziemniaczanego i surówką z botwinki.
Ciasto czosnkowe z rozmarynem
- 300 ml ciepłego mleka
- 500 g mąki pszennej
- 11 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 główka czosnku
- 1 pęczek koperku
- 200 g sera gouda
- 200 g masła
Ciepłe mleko wlewamy do miski, dodajemy cukier i drożdże a następnie przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy i stopniowo dodajemy przesianą mąkę, pozostawiając odrobinę do posypania stolnicy. Po dodaniu mąki ciasto zagniatamy w misce a następnie przykrywamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W tym czasie koperek, masło i czosnek mielimy w blenderze. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy, na całej powierzchni rozsmarowujemy nadzienie i zwijamy w rolkę, następnie przecinamy wzdłuż na dwie części i zaplatamy w warkocz. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy i odstawiamy pod przykryciem na ok. 40 minut. Po tym czasie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35 minut. I gotowe!