Pytanie na Śniadanie

Dania obiadowe w wersji na ciepło i na zimno cz.3

Kurczak pieczony w jabłkach z ziołowymi kluskami leniwymi
Składniki na 4 osoby: 
  • 1 cały średni kurczak kukurydziany, 
  • sól, pieprz, 
  • oliwa z oliwek, 
  • 1 duże kwaśne jabłko, 
  • 100g mąki, 
  • 1 jajko, 
  • 50g natki pietruszki, 
  • 200g twarogu półtłustego, 
  • 1 słoiczek dżemu żurawinowego
Kurczaka faszeruj pociętym w ćwiartki jabłkiem, posmaruj oliwą posól i dopraw pieprzem. Twaróg rozdrobnij w miseczce widelcem, dodaj pociętą bardzo drobno pietruszkę, wbij jajko i całość delikatnie zaciągnij mąką. Stwórz wałek z ciasta, odcinaj kluseczki i rzucaj je na wrzącą wodę. Kurczaka piecz w piekarniku z termoobiegiem przez 45 – 60 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia sprawdź drewnianym patyczkiem czy mięso doszło. Kurczaka serwuj z kluskami i jabłkiem. To także idealny sposób na zimną przystawkę, gdy pokroisz w plastry mięso i ułożysz wraz z jabłkiem i kluskami na talerzu. Całość dobrze doprawić dżemem żurawinowym. Gotowe

Schab z kością pieczony z młodymi ziemniakami z cebulką
Składniki na 4 osoby: 
  • 600g schabu z kością, 
  • 400g młodych ziemniaków, 
  • 2 białe cebule, 
  • oliwa z oliwek, 
  • sól, pieprz, 
  • doniczka świeżego majeranku, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 słoiczek musztardy dijon
Schab skrop oliwą, posól i dopraw pieprzem. Natrzyj czosnkiem. Wstaw do piekarnika z termoobiegiem i piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie umyj i osusz młode ziemniaki i skrop je także oliwą i wymieszaj z poszatkowanym majerankiem. Piecz pod schabem 45 minut w tym samym ustawieniu piekarnika. Cebulę pokrój w piórka i karmelizuj długo na patelni. Podawaj plastry schabu z ziemniakami i cebulką. To także idealne danie na zimną przekąskę jeśli pokroisz w cienkie plastry schab i ziemniaki a następnie zaserwujesz z musztardą dijon. Gotowe

Antrykot wołowy pieczony z puree z batatów i sosem chimichurri
Składniki na 2 osoby: 
  • 2 steki z antrykotu (350g każdy), 
  • 2 duże bataty, 
  • oliwa z oliwek, 
  • sól, pieprz, 
  • 1 pęczek kolendry, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 1 duży pomidor malinowy, 
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
Steki skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni z termoobiegiem przez około 15 minut. W tym czasie obierz bataty, pokrój w drobną kostkę i uduś je z minimalną ilością wody. Dopraw solą i zblenduj na gładkie puree. Kolendrę, czosnek i pomidora posiekaj na grubą kostkę, zalej octem, dopraw delikatnie solą i mocno pieprzem. Daj się „przegryźć” składnikom przez 10 minut i wymieszaj z oliwą. Serwuj ciepłe steki z puree z batatów i sosem. Gdy zostanie Ci mięso, pokrój je na bardzo cienkie plastry i jedz zimne maczając w sosie. Gotowe
Więcej na ten temat