Kurczak pieczony w jabłkach z ziołowymi kluskami leniwymi
Składniki na 4 osoby:
- 1 cały średni kurczak kukurydziany,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek,
- 1 duże kwaśne jabłko,
- 100g mąki,
- 1 jajko,
- 50g natki pietruszki,
- 200g twarogu półtłustego,
- 1 słoiczek dżemu żurawinowego
Kurczaka faszeruj pociętym w ćwiartki jabłkiem, posmaruj oliwą posól i dopraw pieprzem. Twaróg rozdrobnij w miseczce widelcem, dodaj pociętą bardzo drobno pietruszkę, wbij jajko i całość delikatnie zaciągnij mąką. Stwórz wałek z ciasta, odcinaj kluseczki i rzucaj je na wrzącą wodę. Kurczaka piecz w piekarniku z termoobiegiem przez 45 – 60 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia sprawdź drewnianym patyczkiem czy mięso doszło. Kurczaka serwuj z kluskami i jabłkiem. To także idealny sposób na zimną przystawkę, gdy pokroisz w plastry mięso i ułożysz wraz z jabłkiem i kluskami na talerzu. Całość dobrze doprawić dżemem żurawinowym. Gotowe
Schab z kością pieczony z młodymi ziemniakami z cebulką
Składniki na 4 osoby:
- 600g schabu z kością,
- 400g młodych ziemniaków,
- 2 białe cebule,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz,
- doniczka świeżego majeranku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 słoiczek musztardy dijon
Schab skrop oliwą, posól i dopraw pieprzem. Natrzyj czosnkiem. Wstaw do piekarnika z termoobiegiem i piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie umyj i osusz młode ziemniaki i skrop je także oliwą i wymieszaj z poszatkowanym majerankiem. Piecz pod schabem 45 minut w tym samym ustawieniu piekarnika. Cebulę pokrój w piórka i karmelizuj długo na patelni. Podawaj plastry schabu z ziemniakami i cebulką. To także idealne danie na zimną przekąskę jeśli pokroisz w cienkie plastry schab i ziemniaki a następnie zaserwujesz z musztardą dijon. Gotowe
Antrykot wołowy pieczony z puree z batatów i sosem chimichurri
Składniki na 2 osoby:
- 2 steki z antrykotu (350g każdy),
- 2 duże bataty,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz,
- 1 pęczek kolendry,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 duży pomidor malinowy,
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
Steki skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni z termoobiegiem przez około 15 minut. W tym czasie obierz bataty, pokrój w drobną kostkę i uduś je z minimalną ilością wody. Dopraw solą i zblenduj na gładkie puree. Kolendrę, czosnek i pomidora posiekaj na grubą kostkę, zalej octem, dopraw delikatnie solą i mocno pieprzem. Daj się „przegryźć” składnikom przez 10 minut i wymieszaj z oliwą. Serwuj ciepłe steki z puree z batatów i sosem. Gdy zostanie Ci mięso, pokrój je na bardzo cienkie plastry i jedz zimne maczając w sosie. Gotowe