Pytanie na Śniadanie

Awokado na trzy sposoby

Szakszuka w awokado, czyli pieczone awokado z sosem sriracha i jajkiem z kolendrą
Składniki na 2 osoby: 
  • 1 duże dojrzałe awokado, 
  • 2 łyżeczki sosu sriracha, 
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 
  • sól, 
  • 2 jajka, 
  • kolendra świeża
Awokado przekrój na pół. Wydrąż pestkę, posmaruj od środka oliwą i posól. Nakrój je w kratkę i otwór po pestce nasmaruj sosem sriracha. Wbij tam jajko, posól je i wstaw całość do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez 12 minut. Gotowe

Grillowana bruschetta z klasycznym sosem guacamole i jajkiem poszetowym
Składniki na 2 osoby: 
  • 2 szerokie kromki chleba, 
  • 2 średnie awokado, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • oliwa z oliwek, 
  • 1 czerwona cebulka, 
  • 1 duży pomidor malinowy, 
  • 2 łyżki oliwy, 
  • sól, 
  • 2 jajka, 
  • odrobina octu
Kromki chleba skrop oliwą, stostuj na patelni i potrzyj ząbkiem czosnku. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, wyjmij miąższ i wrzuć do miski. Rozgnieć widelcem. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podobnie pomidora, dodaj do awokado. Wymieszaj z 2 łyżkami oliwy, dopraw solą i ułóż na kromce chleba. Na wierzchu układaj wcześniej zrobione jajko poszetowe, albo sadzone. Gotowe

Poke Bowl z ryżem jaśminowym, awokado, boczkiem, syropem klonowym, prażoną cebulką i jajkiem na miękko
Składniki na 2 osoby: 
  • 200g ugotowanego ryżu jaśminowego, 
  • 1 awokado, 
  • 4 plastry boczku, 
  • 2 łyżki syropu klonowego, 
  • 2 łyżki prażonej cebulki, 
  • sól, pieprz, 
  • 2 jajka na miękko
Boczek usmaż na patelni. W dużej misce ułóż ciepły ryż, obok przepołowione jajko na miękko, plastry awokado. Całość delikatnie skrop syropem klonowym i posyp prażoną cebulką. Gotowe
Więcej na ten temat