Soczysty stek cielęcy/ tłuczone ziemniaki z kwaśną śmietaną i sosem maślanym
Składniki
2-3 steki cielęce ok 550g
1 łyżeczka estragonu
Ok 500ml mleka
1 cebula
1 łyżka majeranku
1kg młodych ziemniaków
100g kwaśnej śmietany
50 g masła
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania Steki oczyścić i namoczyć w mleku – najlepiej na kilka godzin z siekana cebulą. Wymoczone osuszyć na ręczniku papierowym, oprószyć sola i pieprzem oraz ziołami. Bezpośrednio przed grillowaniem skropić olejem lub oliwą. Mięso grillować ok 4 minuty z każdej strony – w zależności od grubości steka Ziemniaki – obrane ugotować zaczynając od zimnej wody. Miękkie odsączyć, połączyć z przyprawami i utłuc z masłem i śmietaną.
Sos maślany
150g masła
175 gr masła pokrojonego w kostkę
3 łyżki białego wina,
3 łyżki dymki drobno posiekanej
2 liście laurowe
6 ziaren czarnego pieprzu,
rozgniecionych 3 łyżki białego octu winnego
1,5 łyżki śmietany kremówki
2 łyżeczki estragonu posiekanego
Do rondla wlać wino i ocet, dodać dymkę, pieprz i liść laurowy. Zagotować i odparować, tak aby została łyżka płynu. Odcedzić. Pozostały sos połączyć ze śmietaną i zagotować. Gotować na małym ogniu, po kawałku dodając masło. Dodać estragon i doprawić solą oraz pieprzem.
Grillowany filet kaczki, pure z selera gotowanego w mleku, szpinak z botwinką i czosnkiem
Składniki
2 filety z kaczki
400g selera korzenia
400ml mleka
Ok 100ml śmietany 12% lub 18%
250g szpinaku
250g botwinki
2 ząbki czosnku
100g masła
Sposób przygotowania Kaczkę oczyścić z błonek, skórę ponacinać w krateczkę, doprawić solą i pieprzem i obsmażyć z obu stron na złoto. Tak przygotowaną kaczkę umieścić w piekarniku nagrzanym do 160 C i upiec wytyczając cel 56C wewnątrz.
Seler obrać, pokroić w plasterki i przełożyć do rondla z mlekiem. Lekko osolić i ugotować do miękkości. Odlać część mleka i dodać śmietanę – zmiksować na gładko i doprawić do smaku.
Szpinak i botwinka – warzywa dokładnie oczyścić, łodygi lekko posiekać a liście pozostawić całe. Na patelnie z masłem dodać siekany czosnek, po chwili liście i łodygi i kiedy lekko zmiękną dodać ok 100ml śmietany. Całość dusić ok 3-4 minuty i doprawić do smaku.
Sernik na zimno z truskawakmi - (mascarpone waniliowe, masło)
Sernik za zimno z galaretką i owocami
Składniki:
Masa serowa:
750 g mascarpone waniliowego z białą czekoladą
120 g cukru pudru
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
200 g słodkiej śmietany 30-36%
Spód
400g herbatników
200g masła
Dekoracja:
2 opakowania galaretki truskawkowej
ok. 250 g świeżych owoców
Sposób przygotowania:
Herbatniki drobno pokruszyć i połączyć z roztopionym masłem Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz, wypełnić masa z herbatników. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, ale zamiast 500 rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
Przygotować masę serową: Śmietanę ubić na sztywno, żelatynę namoczyć w garnku z kilkoma łyżkami wody. Pozostawić do napęcznienia na 5- 10 minut. W robocie planetarnym ubić mascarpone z cukrem pudrem, waniliowym i sokiem z cytryny. Zmiksować na wysokich obrotach. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z grzania i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw 3 łyżki masy serowej, a następnie połączyć z resztą. Masę wlać do formy i schłodzić. Kiedy zesztywnieje ułożyć na niej owoce i zalać tężąca galaretką.
Sernik wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę, aby masa stężała.