Wieprzowina w sosie pieprzowym z brokułami i ryżem jaśminowym
- ½ kg karkówki wieprzowej
- Czerwona cebula
- Brokuł
- Łyżka pieprzu młotkowanego
- Łyżka zielonego marynowanego pieprzu
- Ząbek czosnku
- Sos sojowy ciemny
- 100 ml sosu teriaki
- Limonka
- Ryż jaśminowy
- Pęczek kolendry
- Olej do smażenia
- Sos sojowy jasny
- Łyżeczka oleju sezamowego
Karkówkę kroimy w plastry a następnie w paski, doprawiamy ciemnym sosem sojowym i odstawiamy do zamarynowania na 30 minut. W tym czasie cebulę kroimy w cząstki, brokuł w różyczki i blanszujemy razem we wrzątku. Na mocno rozgrzanego woka z odrobiną oleju wrzucamy pieprz marynowany oraz młotkowany, chwilę prażymy i dodajemy zamarynowane mięso, gdy zacznie się karmelizować dokładamy cebulę i czosnek pokrojony w plasterki, smażymy 1-2 minuty i dolewamy sos teriaki, sojowy i olej sezamowy, smażymy wszystko razem przez krótką chwilę i dodajemy brokuły, doprawiamy sokiem z limonki i dużą ilością siekanej kolendry. Podajemy z ryżem jaśminowym.
Szparagi z woka z pomidorkami i jajkiem w koszulce
- Pęczek zielonych szparagów
- Ząbek czosnku
- Pęczek natki pietruszki
- 50 ml białego wina
- Sól, pieprz
- 20 g masła
- Dwa jajka
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 50 g tartego parmezanu
- Olej do smażenia
Szparagi kroimy mniej więcej na 3 części, czosnek w plastry a pomidorki w połówki. Na dobrze rozgrzanego woka z olejem wrzucamy szparagi, smażymy chwilę do zrumienienia i dodajemy czosnek i pomidorki koktajlowe, smażymy chwilę na dużym ogniu i dolewamy wino, gdy płyn zredukuje się o połowę dodajemy masło i mieszamy aż całe się rozpuści i zagęści sos, doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością siekanej natki pietruszki. Szparagi wykładamy do głębokiego talerza obsypujemy dużą ilością parmezanu a na wierzch kładziemy jajko w koszulce.
Brukselka z kurczakiem w curry z woka z makaronem ryżowym i dymką
- Jasny sos sojowy
- Papryczka chilli
- Biały sezam
- 200 g brukselki
- 300 g udek z kurczaka
- Łyżka curry w proszku
- Łyżeczka żółtej pasty curry
- 150 ml mleka kokosowego
- Pęczek dymki
- Makaron ryżowy
- Ząbek czosnku
- Olej do smażenia
Brukselki kroimy na połówki i parzymy przez chwilę w osolonej wodzie z odrobiną cukru, tak żeby pozostały chrupiące. Udko kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w kostkę, marynujemy w curry w proszku i jasnym sosie sojowym. Na rozgrzanego woka z odrobiną oleju wrzucamy zamarynowanego kurczaka i smażymy na dużym ogniu aż się zrumieni, następnie dodajemy posiekany czosnek i chilli, dokładnie mieszamy i dorzucamy blanszowaną brukselkę, posiekane cebulki dymki i pastę curry. Wszystko razem smażymy krótką chwilę i dolewamy mleko kokosowe. Gotujemy aż sos zgęstnieje i dorzucamy namoczony wcześniej w zimnej wodzie makaron ryżowy. Smażymy razem 2-3 minuty i wykładamy na talerz, posypujemy obficie sezamem i szczypiorem z dymki. Smacznego!