Wolno pieczone żeberka w piekarniku w niskiej temperaturze - ta metoda pasuje idealnie ze względu na dużą zawartość tkanki łącznej w mięsie - taki proces wymaga czasu, warto usunąć błonkę od strony kości bo to ona podczas pieczenia staje się jeszcze twardsza.
Mięso należy marynować w suchych mieszankach przypraw, zawijać w pergamin i folię i piec w ok 110-120 st. C ok 4-8 godzin w zależności od wielkości żeberek.
SKŁADNIKI "DRY RUB" czyli suchej marynaty
- 2 łyżki stołowe papryki słodkiej mielonej
- 2 łyżki stołowe papryki ostrej wędzonej
- 3 łyżki stołowe soli
- 1 łyżka stołowa mielonego imbiru
- 8 łyżek stołowych brązowego cukru
- 1 łyżka stołowa mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka stołowa mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki stołowe oregano
- 1 łyżka stołowa kolendry w ziarnach
- 1 łyżka stołowa gorczycy w ziarnach
- 2 łyżki stołowe granulowanego czosnku
- 2 łyżki stołowe granulowanej cebuli
- 1 łyżka stołowa cynamonu
- 1 łyżka stołowa mielonego kminku
Przyprawy należy połączyć w naczyniu.
Pas żeberek najlepiej 6 cm lub szerszy należy oczyścić i obsypać obficie marynatą. Pozostawić na 8 godzin. Mięso zawinąć w pergamin i filię aluminiową.
Umieścić w piekarniku – grzanie góra-dół z ustawioną temperaturą 110-120 st. C na ok 8 godzin.
Przy ilościach mniejszych niż 2kg (ok 1 kg) czas skraca się do 6 godzin.
Żebra duszone (wołowe lub wieprzowe) - najlepsza metoda na duszenie to dłuższa obróbka w niższej temperaturze. Mięso należy zamarynować, obsmażyć na złoto i umieścić w brytfance razem z dodatkami - warzywa, grzyby, owoce, płyn w postaci czerwonego wina lub bulion. Wolno dusić w naczyniu pod przykryciem ok 90 minut. Kolejne 30 minut już bez przykrycia, aby wytworzyła się skórka.
Marynata:
- 4 ostre papryczki
- 1 łyżka czarnego pieprzu w ziarnach
- 1 łyżeczka białej gorczycy
- 1 łyżeczka kminku
- 1 mała cebula
- 1 łyżka soli
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
- 1 szklanka ciemnego piwa lub czerwonego wina
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 3- 4 gałązki świeżego tymianku
Do wykończenia potrawy:
- 5 – 6 łyżek miodu
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- Sól
- 3 marchewki
- 2 czerwone cebule
- Opcjonalnie 250g pieczarek
- Opcjonalnie wędzona śliwka
Na suchej patelni lekko podprażyć ziarna pieprzu. Papryczkę drobno posiekać, połączyć z resztą przypraw, drobno posiekanymi cebulą, czosnkiem i olejem lub oliwą. Całość dokładnie zmiksować.
Powstałą pastę przełożyć do większej miski, połączyć z sosem sojowym, miodem ciemnym piwem.
Pokojone żebra umieścić w naczyniu, w którym planujemy je zapiekać, dolewamy część marynaty. Mięso dokładnie wymasować z marynatą, dodać kilka gałązek tymianku i obsmażyć na złoto.
Do naczynia dodać obsmażone żeberka, pokrojoną marchew, czerwoną cebulę i resztę marynaty. Piec pod przykryciem przez ok 90 minut w temperaturze 150 st. C.
Kiedy żebra zmiękną zdjąć przykrycie i piec w 200 C ok 20 minut, aby je zrumienić.
Podać na chrupiącym pieczywie, podpłomykach, plackach pita z musztardą i sałatą.
Zebra gotowane - Azjaci często parują żeberka do miękkości samego mięsa po czym maczają takie żeberko w przygotowanym sosie. Można to przygotować w szybkowarze lub po prostu ugotować w wodzie z dodatkami. Kiedy żebra zmiękną, wyjąć z bulionu. Żeberka macza się w przygotowanym sosie lub smaruje sosem i grilluje.
Ta metoda to najlżejszy sposób na żeberka. Tłuste mięsa ugotowane to zdecydowanie nie wersja dietetyczna ale lżej stawna. Chińczycy serwują je w ten sposób w formie Hot pot.
Do bulionu:
- Ok 1,5kg żeberek wieprzowych – im dłuższe tym lepsze
- 3 łyżki octu ryzowego
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
- 1 laska cynamonu
- 1 pęczek dymki
- 200g makaronu jajecznego
- 200g pieczarek
- 200g kapusty pekińskiej
- Sól, pieprz do smaku
Do sosu:
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 -2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego
Żeberka oczyścić, podzielić na elementy z 1-2 kostkami. Mięso przełożyć do rondla, zalać zimną wodą, dodać posiekany imbir, czosnek, jasny sos sojowy, cynamon, ocet ryżowy i młodą cebulę. Całość wolno gotować ok 90 minut. Kiedy żebra zmiękną odcedzić bulion i żeberka dodać z powrotem do bulionu.
Sos: składniki sosu połączyć i odstawić. Gotowe żeberka maczać w przygotowanym sosie lub połączyć z sosem i upiec.
Finalny kociołek: Makaron ugotować kilka minut al dente – najlepiej wg wytycznych producenta.
Warzywa pokroić, dodać do gotującego się bulionu na 3-4 minut i podać
Żeberka włóż do worka do pieczenia. Przygotuj marynatę: wymieszaj razem ocet ryżowy, sos sojowy, sos śliwkowy, czosnek, imbir, tylko 1 ½ łyżki miodu płynnego (druga część użyta zostanie w środku pieczenia), cynamon, olej sezamowy, olej arachidowy, szalotki i papryczki chilli.
Wlej marynatę do worka z żeberkami i dobrze wymieszaj. Włóż do lodówki na noc.