Pytanie na Śniadanie

Nabiał w kuchni Braci Budnik cz.4

Chłodnik z młodego szczawiu z gotowanym jajkiem i ziemniakami
  • 2 jajka 
  • 3 ugotowane ziemniaki 
  • 1 miska szczawiu 
  • 200 ml wody 
  • 2 łyżki siekanego młodego koperku 
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku 
  • 350 ml kefiru 
  • 350 ml maślanki 
  • sól morska i pieprz do smaku 
  • pęczek rzodkiewek 
  • 1 mały ogórek 
  • Ząbek czosnku 
  • Łyżka octu 
  • Szczypta cukru 
Szczaw myjemy, przebieramy, siekamy. Wrzucamy pokrojony szczaw do 200 ml wrzącej osolonej wody z odrobiną octu i gotujemy 5 minut. Studzimy. Do przestudzonego wywaru dodajemy kefir i maślankę, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek, dodajemy posiekany koperek, szczypiorek, startą na tarte o dużych oczkach rzodkiewkę i starty na tej samej tarce ogórek. Doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą cukru i mieszamy, całość odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Ugotowanie ziemniaki obieramy, kroimy w talarki i obsmażamy na suchej patelni aż się zrumienią, wystudzamy i wykładamy na talerz, dodajemy wcześniej ugotowane i posiekane jajko i wlewamy chłodnik.

Puszyste sodziaki na kefirze z sałatką owocowo-orzechową
  • 250g mąka pszenna 
  • 250ml kefir
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona 
  • 1 łyżka cukier wanilinowy 
  • cukier puder do posypania 
  • olej do smażenia 
Sałatka: 
  • Śliwki 
  • Winogrona 
  • Orzechy włoskie 
  • Suszona żurawina 
  • Truskawki 
  • Łyżka miodu 
  • Gałązka mięty 
Kefir wlewamy do miski, dodajemy sodę i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy cukier, mąkę i wyrabiamy ciasto. Jeżeli kefir jest gęsty, ilość podana będzie wystarczająca. W przeciwnym razie należy dodać 2 – 3 łyżki mąki więcej. Ciasto powinno konsystencją przypominać ciasto drożdżowe. Blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto i jego wierzch również oprószamy mąką i rozklepujemy dowolny kształt na grubość 1,5 do 2 cm. Odcinamy nożem niewielkie porcje, przekładamy na rozgrzany tłuszcz i przykrywamy patelnię pokrywką. Dzięki temu sodziaki lepiej wyrosną i mamy gwarancję, że nie będą surowe w środku. Drugą stronę dosmażamy już bez przykrycia. Obie strony smażymy na ładny, złoty kolor. Z owoców i orzechów odpowiednio pokrojonych sporządzamy sałatkę, doprawiamy miodem i siekaną miętą. Gotowe Sodziaki podajemy z sałatką.

Tagliatelle z pieczonym słonym serem, kurczakiem i pomidorkami z salsą paprykowo-ziołową
  • 1 paczka sera słonego 
  • 450g pomidorków koktajlowych 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 łyżeczki płatków papryki 
  • Łyżeczka płatków suszonych pomidorów 
  • Sól, pieprz 
  • Oliwa 
  • 300g makaronu tagliatelle 
  • 200g piersi z kurczaka 
  • Świeża bazylia 
  • Kolorowa papryka 
  • Czerwona cebula 
  • Cytryna
Pomidorki wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy oliwę, posiekany 1 ząbek czosnku i przyprawy, dokładnie mieszamy. Po środku pomidorków układamy ser. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 200°C przez około 30 minut lub do chwili, gdy pomidorki popękają, a ser się zrumieni. W tym czasie ugotujemy makaron w osolonym wrzątku. Kurczaka kroimy w drobną kostkę i smażymy na mocno rozgrzanej patelni. Naczynie z pomidorkami wyjmujemy z piekarnika, usuwamy gałązki pomidora, wszystko przekładamy na patelnię z kurczakiem i dodajemy 1 ząbek czosnku drobno posiekany, liście bazylii i mieszamy wszystko razem z rozpływającym się serem feta i pomidorkami. Na koniec dodajemy odcedzony makaron i ponownie mieszamy, aby ser i pomidory pokryły makaron. W tzw. Międzyczasie z drobno pokrojonej papryki, czerwonej cebuli, bazylii sporządzamy salsę, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oprószamy nią wyłażony makaron na talerzu.
Więcej na ten temat