Chłodnik z młodego szczawiu z gotowanym jajkiem i ziemniakami
- 2 jajka
- 3 ugotowane ziemniaki
- 1 miska szczawiu
- 200 ml wody
- 2 łyżki siekanego młodego koperku
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- 350 ml kefiru
- 350 ml maślanki
- sól morska i pieprz do smaku
- pęczek rzodkiewek
- 1 mały ogórek
- Ząbek czosnku
- Łyżka octu
- Szczypta cukru
Szczaw myjemy, przebieramy, siekamy. Wrzucamy pokrojony szczaw do 200 ml wrzącej osolonej wody z odrobiną octu i gotujemy 5 minut. Studzimy. Do przestudzonego wywaru dodajemy kefir i maślankę, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek, dodajemy posiekany koperek, szczypiorek, startą na tarte o dużych oczkach rzodkiewkę i starty na tej samej tarce ogórek. Doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą cukru i mieszamy, całość odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Ugotowanie ziemniaki obieramy, kroimy w talarki i obsmażamy na suchej patelni aż się zrumienią, wystudzamy i wykładamy na talerz, dodajemy wcześniej ugotowane i posiekane jajko i wlewamy chłodnik.
Puszyste sodziaki na kefirze z sałatką owocowo-orzechową
- 250g mąka pszenna
- 250ml kefir
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 1 łyżka cukier wanilinowy
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Sałatka:
- Śliwki
- Winogrona
- Orzechy włoskie
- Suszona żurawina
- Truskawki
- Łyżka miodu
- Gałązka mięty
Kefir wlewamy do miski, dodajemy sodę i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy cukier, mąkę i wyrabiamy ciasto. Jeżeli kefir jest gęsty, ilość podana będzie wystarczająca. W przeciwnym razie należy dodać 2 – 3 łyżki mąki więcej. Ciasto powinno konsystencją przypominać ciasto drożdżowe. Blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto i jego wierzch również oprószamy mąką i rozklepujemy dowolny kształt na grubość 1,5 do 2 cm. Odcinamy nożem niewielkie porcje, przekładamy na rozgrzany tłuszcz i przykrywamy patelnię pokrywką. Dzięki temu sodziaki lepiej wyrosną i mamy gwarancję, że nie będą surowe w środku. Drugą stronę dosmażamy już bez przykrycia. Obie strony smażymy na ładny, złoty kolor. Z owoców i orzechów odpowiednio pokrojonych sporządzamy sałatkę, doprawiamy miodem i siekaną miętą. Gotowe Sodziaki podajemy z sałatką.
Tagliatelle z pieczonym słonym serem, kurczakiem i pomidorkami z salsą paprykowo-ziołową
- 1 paczka sera słonego
- 450g pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki płatków papryki
- Łyżeczka płatków suszonych pomidorów
- Sól, pieprz
- Oliwa
- 300g makaronu tagliatelle
- 200g piersi z kurczaka
- Świeża bazylia
- Kolorowa papryka
- Czerwona cebula
- Cytryna
Pomidorki wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy oliwę, posiekany 1 ząbek czosnku i przyprawy, dokładnie mieszamy. Po środku pomidorków układamy ser. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 200°C przez około 30 minut lub do chwili, gdy pomidorki popękają, a ser się zrumieni. W tym czasie ugotujemy makaron w osolonym wrzątku. Kurczaka kroimy w drobną kostkę i smażymy na mocno rozgrzanej patelni. Naczynie z pomidorkami wyjmujemy z piekarnika, usuwamy gałązki pomidora, wszystko przekładamy na patelnię z kurczakiem i dodajemy 1 ząbek czosnku drobno posiekany, liście bazylii i mieszamy wszystko razem z rozpływającym się serem feta i pomidorkami. Na koniec dodajemy odcedzony makaron i ponownie mieszamy, aby ser i pomidory pokryły makaron. W tzw. Międzyczasie z drobno pokrojonej papryki, czerwonej cebuli, bazylii sporządzamy salsę, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oprószamy nią wyłażony makaron na talerzu.