Pytanie na Śniadanie

Kiełbaski - ponadczasowy hit majówki cz.1

Tortilla Espanola z pikantnymi papryczkami, pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem i kiełbaskami
  • 600 g ziemniaków 
  • 1 duża, czerwona cebula 
  • 200g kiełbasek: bekonowo-serowe i śląskie 
  • 100g pomidorków koktajlowych 
  • 1 papryczka chilli 
  • Garść liści młodego szpinaku 
  • 100 g czarnych oliwek 
  • 80 g żółtego sera 
  • 6 jajek 
  • 300 ml śmietanki 30% 
  • szczypiorek 
  • oliwa z oliwek 
  • sól i pieprz 
Ugotuj ziemniaki, ostudź i pokrój w talarki. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Na patelni, na której będziesz przygotowywać tortillę, wytop plasterki kiełbasek śląskich. Następnie przełóż je do dużej miski. Cebulę pokrój w piórka i przysmaż do przyzłocenia na tłuszczu z kiełbasek. Jeżeli to konieczne dodaj trochę oliwy z oliwek, dołóż szpinak i przesmaż aż zmięknie. Cebulę ze szpinakiem przełóż do miski z kiełbaskami. Oliwki pokrój na małe krążki, kiełbaski bekonowe z serem również - dodaj do reszty składników. Pomidorki koktajlowe pokrój na pół i dodaj do miski. Na koniec dodaj talarki ziemniaków. Do drugiej miski wbij 6 całych jaj. Wymieszaj je. Do jaj dodaj śmietankę - wymieszaj. Na drobnych oczkach zetrzyj ser żółty i dodaj do jaj ze śmietanką. Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Zawartość obu misek delikatnie ze sobą wymieszaj i wylej na wcześniej używaną patelnie z niewielką ilością oliwy. Smaż około 5 minut, a następnie przełóż patelnie do piekarnika na kolejne około 12 minut. Tortilla jest gotowa, gdy jej górna część jest ścięta i przyrumieniona. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.

Wiosenna sałatka z pieczonymi białymi kiełbaskami, brokułami, jajkiem i rzodkiewką z sosem koktajlowym
  • 2 brokuły 
  • 4 jajka 
  • 1 pęczek rzodkiewek 
  • 200g białych kiełbasek 
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej 
  • Kilka pomidorków koktajlowych 
  • 1 czerwona cebula 
  • Olej do smażenia 
  • 1 cytryna 
  • Sól, pieprz do smaku 
  • 1 pęczek koperku 
  • 3 łyżki uprażonych płatków migdałowych 
Sos: 
  • 1 łyżka majonezu 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 4 łyżki jogurtu greckiego 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • ½ cytryny 
  • 1 łyżka ketchupu 
Kiełbaski kroimy w plastry, smażymy na patelni z odrobiną oleju na rumiany kolor i przekładamy do miski. Brokuły dzielimy na małe różyczki, parzymy we wrzątku i dodajemy do kiełbasek, do tej samej miski dodajemy również kukurydzę z puszki z odrobiną wody, pomidorki koktajlowe pokrojone na pół, rzodkiewkę w cząstkach, piórka czerwonej cebuli i ugotowane na twardo jajka pokrojone w grubą kostkę. Wszystkie podane składniki na sos łączymy w misce na gładki dressing, oblewamy nim składniki sałatki, dodajemy koperek, sok z cytryny, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie ale delikatnie mieszamy tak aby nie zgnieść składników. Gotową sałatkę przekładamy w mniejsze miski i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.

Grillowana kiełbasa faszerowana serem feta, oliwkami i suszonymi pomidorami
  • 6szt kiełbasa gospodarska 
  • 300g sera feta 
  • 100g zielonych oliwek 
  • 150g suszonych pomidorów 
  • 2 łyżeczki oregano 
  • 2 cebule szalotki 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka pieprzu zielonego marynowanego 
Mizeria: 
  • 1 główka sałaty masłowej 
  • 1 biała rzepa 
  • 1 pęczek szczypioru 
  • Sól, pieprz do smaku
  • 150ml kefiru 
  • 4 łyżki jogurtu bałkańskiego 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
Kiełbaski nacinamy w poprzek dość płytko a następnie wzdłuż do połowy, lekko rozchylamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zielone oliwki kroimy w kostkę i przekładamy do miski, dorzucamy do nich posiekane drobno suszone pomidory, posiekaną szalotkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany pieprz marynowany oraz ser feta. Wszystko dokładnie mieszamy rozgniatając za pomocą widelca. Tak przygotowaną masą nadziewamy kiełbaski, dość obficie i mocno dociskając do środka. Naczynie z kiełbaskami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni aż kiełbaski się przypieką a nadzienie przyrumieni. Sałatę masłową rwiemy na oddzielne liście i wkładamy do miski, dorzucamy do niej rzepę pokrojoną w bardzo cienkie plasterki, solimy i odstawiamy na 10min. Po tym czasie odsączamy wodę, dodajemy ocet, cukier, jogurt oraz kefir i dokładnie mieszamy. Gotowe upieczone kiełbaski podajemy z pieczywem i schłodzoną mizerią.
Więcej na ten temat