Pytanie na Śniadanie

Kawy i napary z wykorzystaniem sezonowych ziół

Parzymy wiosenne herbaty z ziół i kwiatów. Wiosna to czas kiedy wiele osób pragnie oczyścić się i wzmocnić swoje ciało po zimie. Dostępnych jest na rynku wiele gotowych mieszanek naparów ale nasi goście zaproponują swoje ulubione zioła i kwiaty. Dostępne teraz... wokół nas...

Przepis na kawę z mniszka - Łyżeczka zmielonego, prażonego korzenia mniszka, pół łyżeczki kakao, pół łyżeczki mielonego kardamonu, zalać szklanką wrzątku, parzyć kilka minut. Do smaku można dodać mleko i cukier jak do zwykłej kawy.

Przepis na waniliowe latte z młodego jęczmienia - Szklanka mleka, najlepiej komponuje się roślinne, nieco syropu waniliowego lub cukier wanilinowy i zwykły cukier dla smaku, łyżeczka proszku z jęczmienia. Całość dokładnie wymieszać, najlepiej używając spieniacza do mleka.

Przepis na warstwowy napój z malwy - W naczyniu przygotowujemy gorącą wodę z kilkoma łyżeczkami cukru Napar z dwóch łyżeczek kwiatów malwy wlewamy na plaster cytryny, który ułożony jest na wodzie z cukrem. W ten sposób otrzymujemy warstwowy (przezroczysto, żółto, niebieski) napój. Przed wypiciem, najlepiej wymieszać.

Przepis na mieszankę wiosenną - Łyżka suszonych lub posiekanych świeżych liści pokrzywy, pół łyżeczki tymianku zalać gorącą wodą, parzyć 10 minut. Przecedzić, dodać plaster cytryny i ewentualnie nieco soku z cytryny dla smaku, oraz szczyptę soli.
Więcej na ten temat