Pytanie na Śniadanie

Omlet z serem pleśniowym i owocami

Omlet z owocami i serem pleśniowym 
  • 6 jajek 
  • 2 czubate łyżki gęstej śmietany 
  • 1 jabłko 
  • 1 gruszka 
  • 10 dag sera pleśniowego 
  • sól 
  • 2 łyżki masła 
Ser pokrój na kostkę o boku 1 cm. Jajka wbić do miski, dodać śmietaną, sól i dokładnie ubić na jednolitą masę. Owoce obrać i pokroić w cząstki. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć kawałki owoców. Po chwili wlać masę jajeczna i umieścić w piekarniku na 6-7 minut – lekko urośnie Jeśli lubisz omlet z półpłynnym wierzchem, przykryj patelnię, kiedy masa na górze zacznie gęstnieć i trzymaj patelnię na małym ogniu przez 1-2 minuty. Jeśli zaś lubisz omlety całkiem wysmażone, wstaw patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1-2 minuty. Podawaj danie udekorowane szczypiorkiem.

Więcej na ten temat