Pajda z gęstym sosem pomidorowym z ziołami, ciecierzycą i strusią jajecznicą
Składniki na 10 osób:
1 duży wiejski chleb,
1 kostka miękkiego masła,
500ml pasaty pomidorowej,
1 mała puszka cieciorki,
sól,
1 łyżeczka kminu rzymskiego,
1 łyżeczka pieprzu cayenne,
1 pęczek kolendry,
1 strusie jajo
Pomidory i cieciorkę wlej do rondla, wymieszaj i mocno podgrzej. Dopraw solą, pieprzem cayenne i kminem rzymskim. Wetnij pęczek kolendry, wymieszaj i zdejmij z ognia. Chleb pokrój w grube pajdy i posmaruj masłem. Umieść jajo strusie w garnku i delikatnie nakłuj szpicem noża je od góry. Poszerz dziurę nożem i delikatnie wybij zawartość do garnka, posól, wymieszaj trzepaczką i smaż na maśle. Chleb przykryj gęstym sosem pomidorowym a na wierzch układaj jajecznicę albo odwrotnie. Gotowe
Salmorejo Cordobez, czyli chłodnik pomidorowy z musem jabłkowym i octem
Składniki na 8 porcji:
2 litry dobrej jakości passaty,
4 czerstwe bułki,
200 ml oliwy z oliwek,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
ocet jabłkowy,
200 ml musu jabłkowego
Pasatę wlej do dużej miski, porwij bułkę w małe kawałki, poszatkuj czosnek i dodaj do miski, posól, lekko popieprz, dodaj 2 łyżki octu jabłkowego i całość zalej oliwą. Wymieszaj i wstaw do lodówki aby smaki się przegryzły a chleb zmiękł. Po 30 minutach zblenduj w silnym blenderze kielichowym. Wstaw do lodówki i serwuj schłodzone. Przed podaniem nałóż na środek mus jabłkowy i skrop całość oliwą. Gotowe
Parmigiano z bakłażana, czyli plastry grilowanego bakłażana z mozzarella i sosem pomidorowym
Składniki na 4 osoby:
2 średnie bakłażany,
oliwa z oliwek,
sól,
1 łyżeczka kminu rzymskiego,
2 kulki mozzarelli,
500 ml pasaty pomidorowej,
100g tartego parmezanu,
1 pęczek natki pietruszki
Bakłażany pokrój wzdłuż w plastry, posmaruj oliwą i szybko zgrilluj na gorącej patelni. Gdy są jeszcze ciepłe, dopraw solą i kminem. Ułóż kilka w brytfance i połóż na nich plastry mozzarelli. Posmaruj pasatą pomidorową, dopraw solą, dodaj pociętą pietruszkę. Powtórz czynność drugi raz układając zgrillowane bakłażany, mozzarellę, pasatę i … tym razem całość posyp parmezanem. Zapiekaj około 20 minut w gorącym piekarniku. Gotowe
Szybki mazurek z kisielem jabłkowo-miętowym z karmelizowaną cytryną
Składniki na 4 osoby:
180 g zimnego masła,
100 g cukru pudru,
300 g mąki,
3 żółtka,
150 ml musu jabłkowego,
kilka liści mięty,
mąka ziemniaczana,
1 wyparzona cytryna,
2 łyżki drobnego cukru,
mała prostokątna blacha na mazurka
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i dodaj pocięte drobno zimne masło. Połącz razem z mąką i cukrem, dodaj żółtka i wszystko zagnieć dłońmi na jednolitą masę. Owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut. Weź płaską małą blachę, wyłóż pergaminem i rozłóż na niej rozwałkowane na grubość 1cm ciasto. Ugnieć środek mazurka aby powstał w nim rant. Piecz w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez około 15 minut. W tym czasie podgrzej mus jabłkowy, dodaj do niego poszatkowaną miętę i taką ilość mąki ziemniaczanej aby całość lekko zagęścić. Pamiętaj aby mąkę rozpuścić wcześniej w odrobinie zimnego płynu – wody lub musu jabłkowego. Gotowy mus wylewaj na ostudzonego mazurka i dekoruj karmelizowanymi cytrynami. Zrób je poprzez pocięcię w cienkie plastry, obtoczenie w cukrze i smażenie na suchej patelni aż będą lekko brązowe. Gotowe