Pasztet z królika
- 2,5 kg tuszki z królika
- 20-30 dag surowej słoniny
- 2 czerstwe bułki
- gałka muszkatołowa
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 4 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 5 jaj
- sól
Królika gotujemy z marchewką, pietruszką, liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i solą. Warzywa wyciągnąć wcześniej, żeby się nie rozgotowały. Mięso i warzywa studzimy. Bułki zalewamy jeszcze ciepłym rosołem żeby namokły. Mięso z królika dokładnie obieramy i wraz z warzywami i surową słoniną mielimy dwukrotnie. Do przygotowanej masy dodajemy jaja , solimy, dodajemy świeżo startej gałki muszkatołowej, pieprzymy. Dokładnie wymieszać ręką. Dosmaczyć w razie potrzeby. Jeżeli pasztet okaże się za suchy można dodać trochę rosołu. Foremki dokładnie smarujemy (najlepiej smalcem). I wykładamy farsz. Można również obłożyć foremkę plastrami słoniny i na to wyłożyć farsz. Pasztet pieczemy ok 90 minut w 170 stopniach C.
Pasztet z mięsa wieprzowego
- ok 1 kg łopatki wieprzowej
- 60 dag podgardla bez skóry
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 3 jaja
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 łyżki majeranku
- 1/2 łyżeczki mielonego liścia laurowego
- sól do smaku
Mięso, marchew, cebulę gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane i ostudzone mięso i warzywa mielimy przez maszynkę. Do zmielonej masy dodajemy wszystkie przyprawy, bułkę tartą, białka ubite na pianę i żółtka. Następnie należy masę dobrze wymiesić i dosmaczyć. Do wysmarowanej tłuszczem formy wkładamy przygotowaną masę i pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach C.
Pasztet z cukinii
- 6 szt. cukinii
- 5 cebul
- 4 łyżki sosu sojowego
- 40 dag sera żółtego
- 8 jaj
- 1 łyżeczka: tymianek, bazylia, majeranek
- 3/4 szklanki Oleju
- 2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki kaszy manny
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
Cukinie zetrzeć na tarce. Cebulę podsmażyć na oleju. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ubić białka jajek na pianę. Wymieszać wszystko z przyprawami, dodać olej, tartą bułkę, kaszę manną i pietruszkę, dosmaczyć. Piec ok. 1 godziny w temp. 170 stopni C.