Pytanie na Śniadanie

Wielkanocne kulebiaki od Tomka Królikowskiego cz.5

Kulebiak Lwowski z kapustą i grzybami 
Składniki na ciasto drożdżowe: 
  • 2,5 szklanki mąki pszennej - 400 g 
  • 1 szklanka mleka - 250 ml 
  • 30 g świeżych lub 7 gramów suchych drożdży 
  • 3 łyżki masła 
  • 2 żółtka jajek 
  • po łyżeczce soli i cukru 
Składniki na farsz z kapusty i grzybów: 
  • 500 g kiszonej kapusty 
  • 25 gramów suszonych grzybów 
  • 1 cebula - 150 g 
  • pół marchewki - 50 g 
  • 3 łyżki oleju 
  • niecałe 2 szklanki wody 
Przyprawy: 
  • 1 liść laurowy, 
  • 2 ziarna ziela angielskiego, 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu, 
  • płaska łyżeczka cukru 
  • kminek do posypania 
Nadzienie Kiszoną kapustę odcisnąć, zalać wodą i ugotować do miękkości Następnie po odciśnięciu zalejmy ją 2 szklankami wody (oraz bulionem powstałym od ugotowanych grzybów) i ugotować do miękkości. Grzyby suszone najpierw namoczyć przez 2 godziny czasu w niewielkiej ilości wody, a następnie ugotować do miękkości. Ugotowane pokroić w paseczki. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle i połączyć z mąką. Takim zasmażone połączyć z gotującą się kapustą, finalnie doprawić i wystudzić. Ciasto: Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem i cukrem. Kiedy ruszą połączyć z mąką, roztopionym masłem, solą i jajami. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia - musi podwoić objętość. Wyrośnięte wyrobić ponownie, rozwałkować w prostokąt i zwinąć z nadzieniem. Zwinięty posmarować rozmąconym jajem i opcjonalnie posypać nasionami kminku. Piec w 180 C ok 40 minut.

Kulebiak z łososiem w cieście kruchym 
  • 500g ciasta kruchego 
  • 400 g filetu z łososia 
  • 2 jajka gotowane 
  • 2 jajka surowe 
  • 3 duże ziemniaki 
  • ok 250g szpinaku 
  • 2 małe szalotki 
  • 3 łyżki śmietany (18%) 
  • 3-4 łyżki posiekanego koperku 
  • 2 łyżeczki masła 
  • ok. 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • Sól i czarny pieprz do smaku 
  • Olej do smażenia 
Sposób przygotowania kulebiaka z łososiem: Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć al dente. Por i szalotkę pokroić w plastry, podsmażyć z ziemniakami. Szpinak umyć, pokroić i dodać pod koniec smażenia ziemniaków i pora. Śmietanę połączyć z jajami, siekanym koperkiem i doprawić solą i pieprzem. Przygotowanym ciastem wygnieść tortownicę (zostawiając ok 150g), wypełnić przygotowanymi warzywami, ułożyć plastry łososia i kawałki ugotowanego jaja. Całość zalać przygotowaną śmietaną. Zetrzeć na tarce resztę ciasta kruchego i upiec w 180 C 40 minut.

Kulebiak z białą kiełbasą, jajem, grzybami i wędzonym boczkiem 
Składniki na ciasto drożdżowe: 
  • 2,5 szklanki mąki pszennej - 400 g 
  • 1 szklanka mleka - 250 ml 
  • 30 g świeżych lub 7 gramów suchych drożdży 
  • 3 łyżki masła 
  • 2 żółtka jajek 
  • po łyżeczce soli i cukru 
Farsz: 
  • 600g surowej białej kiełbasy 
  • 5 ugotowanych jaj 
  • 1 cebula 
  • 300g ulubionych grzybów – mrożone, suszone 
  • Kilka plastrów boczku wędzonego 
  • Ocet, sól, pieprz do smaku 
Ciasto: Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem i cukrem. Kiedy ruszą połączyć z mąką, roztopionym masłem, solą i jajami. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia - musi podwoić objętość. Wyrośnięte wyrobić ponownie, rozwałkować w prostokąt i zwinąć z nadzieniem. Zwinięty posmarować rozmąconym jajem i opcjonalnie posypać nasionami kminku. Piec w 180 C ok 40 minut Jaja ugotować 6 minut i szybko wystudzić. Cebule pokroić w piórka i podsmażyć z odrobiną octu i doprawić do smaku. Białą kiełbasę wycisnąć z osłonki. Grzyby podsmażyć i doprawić do smaku. Na rozwałkowany płat ciasta ułożyć cebulę, ugotowane jaja, kiełbasę surowa i grzyby. Całość zwinąć i przełożyć do foremki. Posmarować roztopionym masłem i upiec w 180 C ok 40 minut.

Kulebiak z Perkowic nadziewany kaszą i grzybami
Ciasto krucho-drożdżowe: 
  • 250 g mąki pszennej 
  • 125 g zimnego masła 
  • 70 g śmietany ukwaszonej 12% 
  • 1 żółtko 
  • 20 g drożdży 
  • Szczypta cukru 
  • 1/2 łyżeczki soli 
Farsz: 
  • 1,5 szkl. suchej kaszy gryczanej 
  • 200g ugotowanych suszonych grzybów 
  • 500g ugotowanej kapusty kiszonej z liściem laurowym i zielem angielskim 
  • 1 cebula 
  • 2 jajka 
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku 
Do smaku: 
  • sól, pieprz mielony
Ciasto: Mąkę wysypać na blat, zrobić w niej dołek i dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło. Następnie dodać żółtko, śmietanę, sól i drożdże. Siekać nożem do momentu aż składniki zaczną się łączyć, wtedy zagnieść szybko ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na ok. 1 godz. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na duży prostokąt o grubości 0,5 cm. Wzdłuż boku nałożyć rulonik z nadzienia, zawinąć ciasto w rulon tak aby łączenie było od spodu. Ostrym nożem odkroić rulonik podzielić go na małe paszteciki. Ciasto posmarować rozmąconym jajem i posypać ulubionymi pestkami i nasionami.
Nadzienie: Ugotować kaszę na sypko wg wytycznych producenta. Grzyby namoczyć i ugotować na miękko. Cebulę posiekać i zeszklić na patelni, połączyć z kminkiem, siekanym czosnkiem Ugotowaną kaszę, grzyby, cebulę i kapustę połączyć z siekaną natką i finalnie doprawić do smaku.
Więcej na ten temat