Kulebiak Lwowski z kapustą i grzybami
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 2,5 szklanki mąki pszennej - 400 g
- 1 szklanka mleka - 250 ml
- 30 g świeżych lub 7 gramów suchych drożdży
- 3 łyżki masła
- 2 żółtka jajek
- po łyżeczce soli i cukru
Składniki na farsz z kapusty i grzybów:
- 500 g kiszonej kapusty
- 25 gramów suszonych grzybów
- 1 cebula - 150 g
- pół marchewki - 50 g
- 3 łyżki oleju
- niecałe 2 szklanki wody
Przyprawy:
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- płaska łyżeczka cukru
- kminek do posypania
Nadzienie Kiszoną kapustę odcisnąć, zalać wodą i ugotować do miękkości Następnie po odciśnięciu zalejmy ją 2 szklankami wody (oraz bulionem powstałym od ugotowanych grzybów) i ugotować do miękkości. Grzyby suszone najpierw namoczyć przez 2 godziny czasu w niewielkiej ilości wody, a następnie ugotować do miękkości. Ugotowane pokroić w paseczki. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle i połączyć z mąką. Takim zasmażone połączyć z gotującą się kapustą, finalnie doprawić i wystudzić. Ciasto: Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem i cukrem. Kiedy ruszą połączyć z mąką, roztopionym masłem, solą i jajami. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia - musi podwoić objętość. Wyrośnięte wyrobić ponownie, rozwałkować w prostokąt i zwinąć z nadzieniem. Zwinięty posmarować rozmąconym jajem i opcjonalnie posypać nasionami kminku. Piec w 180 C ok 40 minut.
Kulebiak z łososiem w cieście kruchym
- 500g ciasta kruchego
- 400 g filetu z łososia
- 2 jajka gotowane
- 2 jajka surowe
- 3 duże ziemniaki
- ok 250g szpinaku
- 2 małe szalotki
- 3 łyżki śmietany (18%)
- 3-4 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżeczki masła
- ok. 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Sól i czarny pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania kulebiaka z łososiem: Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć al dente. Por i szalotkę pokroić w plastry, podsmażyć z ziemniakami. Szpinak umyć, pokroić i dodać pod koniec smażenia ziemniaków i pora. Śmietanę połączyć z jajami, siekanym koperkiem i doprawić solą i pieprzem. Przygotowanym ciastem wygnieść tortownicę (zostawiając ok 150g), wypełnić przygotowanymi warzywami, ułożyć plastry łososia i kawałki ugotowanego jaja. Całość zalać przygotowaną śmietaną. Zetrzeć na tarce resztę ciasta kruchego i upiec w 180 C 40 minut.
Kulebiak z białą kiełbasą, jajem, grzybami i wędzonym boczkiem
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 2,5 szklanki mąki pszennej - 400 g
- 1 szklanka mleka - 250 ml
- 30 g świeżych lub 7 gramów suchych drożdży
- 3 łyżki masła
- 2 żółtka jajek
- po łyżeczce soli i cukru
Farsz:
- 600g surowej białej kiełbasy
- 5 ugotowanych jaj
- 1 cebula
- 300g ulubionych grzybów – mrożone, suszone
- Kilka plastrów boczku wędzonego
- Ocet, sól, pieprz do smaku
Ciasto: Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem i cukrem. Kiedy ruszą połączyć z mąką, roztopionym masłem, solą i jajami. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia - musi podwoić objętość. Wyrośnięte wyrobić ponownie, rozwałkować w prostokąt i zwinąć z nadzieniem. Zwinięty posmarować rozmąconym jajem i opcjonalnie posypać nasionami kminku. Piec w 180 C ok 40 minut Jaja ugotować 6 minut i szybko wystudzić. Cebule pokroić w piórka i podsmażyć z odrobiną octu i doprawić do smaku. Białą kiełbasę wycisnąć z osłonki. Grzyby podsmażyć i doprawić do smaku. Na rozwałkowany płat ciasta ułożyć cebulę, ugotowane jaja, kiełbasę surowa i grzyby. Całość zwinąć i przełożyć do foremki. Posmarować roztopionym masłem i upiec w 180 C ok 40 minut.
Kulebiak z Perkowic nadziewany kaszą i grzybami
Ciasto krucho-drożdżowe:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 70 g śmietany ukwaszonej 12%
- 1 żółtko
- 20 g drożdży
- Szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 1,5 szkl. suchej kaszy gryczanej
- 200g ugotowanych suszonych grzybów
- 500g ugotowanej kapusty kiszonej z liściem laurowym i zielem angielskim
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
Do smaku:
Ciasto: Mąkę wysypać na blat, zrobić w niej dołek i dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło. Następnie dodać żółtko, śmietanę, sól i drożdże. Siekać nożem do momentu aż składniki zaczną się łączyć, wtedy zagnieść szybko ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na ok. 1 godz. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na duży prostokąt o grubości 0,5 cm. Wzdłuż boku nałożyć rulonik z nadzienia, zawinąć ciasto w rulon tak aby łączenie było od spodu. Ostrym nożem odkroić rulonik podzielić go na małe paszteciki. Ciasto posmarować rozmąconym jajem i posypać ulubionymi pestkami i nasionami.
Nadzienie: Ugotować kaszę na sypko wg wytycznych producenta. Grzyby namoczyć i ugotować na miękko. Cebulę posiekać i zeszklić na patelni, połączyć z kminkiem, siekanym czosnkiem Ugotowaną kaszę, grzyby, cebulę i kapustę połączyć z siekaną natką i finalnie doprawić do smaku.