Pytanie na Śniadanie

Jola Kleser, Jędrzej Majka oraz propozycje na świąteczny obiad cz.3

Pierś kurczaka zapiekana w pomidorkach z mozzarellą 
  • 1 łyżka oliwa z oliwek 
  • 1 łyżka ocet winny 
  • 3 ząbki czosnku 
  • ¼ - ½ łyżeczki czerwonej papryki 
  • 2 piersi z kurczaka bez kości i skóry 
  • Sos Pesto 1 słoiczek 
  • 500 g pomidorków koktajlowych 
  • sól, czarny pieprz 
  • ryż jaśminowy 200 g 
MARYNATA: Dodaj wszystkie składniki oprócz piersi z kurczaka do zamykanej na zamek torebki wraz z 1 łyżeczką soli morskiej i ½ łyżeczki pieprzu. Zamknąć torebkę i wstrząsnąć, aż się połączą. Dodaj kurczaka i dokładnie wmasuj marynatę, aby kurczak był pokryty marynatą; odstaw na 10-15 minut 
SOS Z PANELI PESTO: Dodaj wszystkie pomidorki oraz pesto do naczynia do pieczenia wraz z dużą szczyptą soli i pieprzu i wymieszaj, aby sie dobrze połączyło. Przesuń pomidory na boki naczynia i umieść zamarynowanego kurczaka na środku. Wstaw do piekarnika. Piecz bez przykrycia przez 18-20 minut Dodaj ser na wierzchu kurczaka i dopiecz jeszcze przez chwilę aż ser się rozpuści. Po upieczeniu posyp bazylią. Podawaj z sypkim ryżem.

Tradycyjna kaczka z jabłkami i żurawiną
  • kaczka w całości 
  • jabłka twarde 4 szt. 
  • żurawina mrożona 200 g 
  • cukier 50 g 
  • sól, czarny pieprz 
  • majeranek suszony 
  • małe ziemniaczki 
  • sól, czarny pieprz 
  • oliwa lub tłuszcz z kaczki 
Kaczkę natrzyj solą, pieprzem oraz majerankiem od zew i wew. Nadziej kawałkami jabłka i żurawiną. Wstaw do piekarnika. Gdy kaczka się piecze przygotuj ziemniaczki, Pokrój na 2 lub 4 części, dopraw solą, pieprzem i polej tłuszczem wstaw do piekarnika. Zapiekaj aż będą rumiane Teraz przygotuj sos: w rondelku wrzuć pozostałą żurawinę, dodaj cukier i wodę. Gotuj aż żurawina się rozpadnie.

Soczysta szynka pieczona w miodzie i rozmarynie 
  • 1 szynka 
  • rozmaryn 
  • sól, czarny pieprz 
  • miód płynny 3 łyżki 
  • oliwa 3 łyżki 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • ziele angielskie 2 szt.
  • liść laurowy 2 szt. 
  • musztarda sarepska 2 łyżki 
  • cebula 3 szt. 
  • czosnek główka 
Szynkę smarujemy marynatą ( wymieszanym miodem z ciepłą wodą, oliwą, musztardą, pieprzem i czosnkiem zgniecionym oraz zmiażdżonymi przyprawami) i odstawiamy na min 30 min a najlepiej na całą noc do lodówki. Następnie związujemy sznurkiem nadając jej ładny kształt. Na dnie naczynia do zapiekania układamy pokrojone cebule, czosnek i rozmaryn. Podlewamy niewielką ilością wody, układamy szynkę i wstawiamy do piekarnika.



Więcej na ten temat