Pierś kurczaka zapiekana w pomidorkach z mozzarellą
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 1 łyżka ocet winny
- 3 ząbki czosnku
- ¼ - ½ łyżeczki czerwonej papryki
- 2 piersi z kurczaka bez kości i skóry
- Sos Pesto 1 słoiczek
- 500 g pomidorków koktajlowych
- sól, czarny pieprz
- ryż jaśminowy 200 g
MARYNATA: Dodaj wszystkie składniki oprócz piersi z kurczaka do zamykanej na zamek torebki wraz z 1 łyżeczką soli morskiej i ½ łyżeczki pieprzu. Zamknąć torebkę i wstrząsnąć, aż się połączą. Dodaj kurczaka i dokładnie wmasuj marynatę, aby kurczak był pokryty marynatą; odstaw na 10-15 minut
SOS Z PANELI PESTO: Dodaj wszystkie pomidorki oraz pesto do naczynia do pieczenia wraz z dużą szczyptą soli i pieprzu i wymieszaj, aby sie dobrze połączyło. Przesuń pomidory na boki naczynia i umieść zamarynowanego kurczaka na środku. Wstaw do piekarnika. Piecz bez przykrycia przez 18-20 minut Dodaj ser na wierzchu kurczaka i dopiecz jeszcze przez chwilę aż ser się rozpuści. Po upieczeniu posyp bazylią. Podawaj z sypkim ryżem.
Tradycyjna kaczka z jabłkami i żurawiną
- kaczka w całości
- jabłka twarde 4 szt.
- żurawina mrożona 200 g
- cukier 50 g
- sól, czarny pieprz
- majeranek suszony
- małe ziemniaczki
- sól, czarny pieprz
- oliwa lub tłuszcz z kaczki
Kaczkę natrzyj solą, pieprzem oraz majerankiem od zew i wew. Nadziej kawałkami jabłka i żurawiną. Wstaw do piekarnika. Gdy kaczka się piecze przygotuj ziemniaczki, Pokrój na 2 lub 4 części, dopraw solą, pieprzem i polej tłuszczem wstaw do piekarnika. Zapiekaj aż będą rumiane Teraz przygotuj sos: w rondelku wrzuć pozostałą żurawinę, dodaj cukier i wodę. Gotuj aż żurawina się rozpadnie.
Soczysta szynka pieczona w miodzie i rozmarynie
- 1 szynka
- rozmaryn
- sól, czarny pieprz
- miód płynny 3 łyżki
- oliwa 3 łyżki
- 2-3 ząbki czosnku
- ziele angielskie 2 szt.
- liść laurowy 2 szt.
- musztarda sarepska 2 łyżki
- cebula 3 szt.
- czosnek główka
Szynkę smarujemy marynatą ( wymieszanym miodem z ciepłą wodą, oliwą, musztardą, pieprzem i czosnkiem zgniecionym oraz zmiażdżonymi przyprawami) i odstawiamy na min 30 min a najlepiej na całą noc do lodówki. Następnie związujemy sznurkiem nadając jej ładny kształt. Na dnie naczynia do zapiekania układamy pokrojone cebule, czosnek i rozmaryn. Podlewamy niewielką ilością wody, układamy szynkę i wstawiamy do piekarnika.