Pytanie na Śniadanie

Wielkanocne przysmaki Braci Budnik cz.4

Wielkanocny żur zabielany śmietaną z mini pierożkami ze słonym twarogiem i skwarkami 
  • marchewka 
  • pietruszka 
  • cebula 
  • 1/2 litra zakwasu na żurek 
  • ząbek czosnku 
  • 2 liście laurowe 
  • 3 ziarna ziela angielskiego 
  • 130 ml śmietany kremówki 
  • majeranek 
  • 2 białe kiełbasy 
  • sól, pieprz do smaku 
Pierożki: 
  • 300 g mąki pszennej 
  • szczypta soli 
  • 200 ml gorącej wody 
  • 25 g masła 
  • 100g słoniny 
  • 250g twarogu 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • Sól/pieprz do smaku 
Białą kiełbasę umyć, zalać 2 litrami zimnej wody zagotować usunąć szumowinę. Do wywaru dodać marchewkę i pietruszkę startą na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w wiórka dodać do wywaru razem z listkiem laurowym, zielem angielskim. Całość gotować na małym ogniu ok.20 minut. Wyjąć kiełbasę. Do wywaru wlać zakwas, dodać wyciśnięty czosnek oraz roztarty majeranek. Gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu. Żurek zabielić śmietaną, zagotować i przyprawić do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie z podanych składników przygotowujemy ciasto na pierogi, dobrze wyrobione foliujemy i wkładamy do lodówki na 30min. Słoninę kroimy w kostkę, i wytapiamy na suchej patelni, skwarki odcedzamy na sitku. Twaróg przekładamy do miski, dodajemy do niego skwarki, majeranek, doprawiamy solą oraz pieprzem i dobrze mieszamy. Ciasto wałkujemy, wycinamy niewielkie kółka, nakładamy farsz i zlepiamy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie i podajemy w żurku z dodatkiem białej kiełbasy.

Sernik mascarpone z herbatnikami, miętą i marynowanymi rodzynkami 
  • 3 paczki herbatników po 100g 
  • 750g twarogu 
  • 250g serka mascarpone 
  • 5 jajek 
  • Szklanka cukru 
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 szklanka drobnych rodzynek 
  • 1 szklanka zaparzonej zielonej herbaty 
  • Pęczek mięty 
Rodzynki zalewamy gorącą zieloną herbatą i odstawiamy do namoczenia na 1h, następnie odcedzamy na sitku. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć ściśle herbatniki. Twaróg zmielić, wymieszać mikserem z serkiem mascarpone, żółtkami, cukrem, rodzynkami, posiekaną mięta i miękkim masłem. Następnie wymieszać z proszkiem budyniowym. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy serowej. Przełożyć na herbatniki. Piec ok godziny w temperaturze 180 stopni. Wystudzić w blaszce a następnie schłodzić w lodówce.

Wielkanocna babka z zajączkiem biszkoptowym wewnątrz i bakaliami 
Ciasto ciemne:
  • 2 szklanki cukru 
  • 3 łyżki kakao 
  • 250g margaryny 
  • ½ szklanki wody 
  • 4 jajka 
  • 2 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Ciasto jasne: 
  • 1 szklanka cukru 
  • 5 jajek 
  • 225g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 aromat cytrynowy 
Dodatkowo: 
  • 1 szklanka mieszanki bakaliowej 
Cukier wymieszać z kakao, dodać tłuszcz, wodę i roztopić, nie gotować. Przestudzić. Dodać żółtka, wymieszać i dodać przesianą mąkę. Ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem. Wlać do formy keksowej 11X25cm. Piec w temp.180stop.około 50min. Z zimnego "murzynka" foremką w kształcie zajączka powycinać zajączki. Wycięte zajączki poukładać na stojąco, blisko siebie w keksówce. Cukier utrzeć z jajkami i aromatem cytrynowym. Dosypać mąkę z proszkiem, posiekane bakalie wymieszać i zalać ciastem zajączki. Piec w temp. 180stop. 40min. próba patyczkiem. Wierzch babki posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Więcej na ten temat