Pytanie na Śniadanie

Do czego wykorzystać zakwas chlebowy w kuchni? Chrupki z zakwasu

Zakwas chlebowy
  • 150 g mąki żytniej
  • 150 g wody
  • Naczynie plastikowe z przykrywką
Dzień 1 W naczyniu mieszamy mąkę z woda, przykrywamy i przechowujemy w temperaturze pokojowej na 24h
Dzień 2 Następnego dnia dodajemy kolejną porcje maki i wody, dokładnie mieszamy i powtarzamy proces,
Dzień 3 Kolejnego dnia musimy pozbyć się połowy naszego zakwasu i do pozostałej części dodać 150g mąki i 150g wody
Dzień 4 Pozbywamy się połowy zakwasu i karmimy dodając 150g mąki i 150g wody
Proces ten powtarzamy do dnia siódmego i wtedy możemy zacząć używać go do naszych wypieków (pamiętajmy im starszy zakwas tym lepszy).

Rada:
Jeśli planujemy piec chleb często powinniśmy przechowywać zakwas w temperaturze pokojowej i dokarmiać go codziennie lub natychmiast po użyciu.
Jeśli natomiast pieczemy chleb tylko w weekendy lub tylko na specjalne okazje zakwas można przechowywać w lodówce bez dokarmiania (nawet do 6 miesięcy).

Chrupki z zakwasu, broccomoli – pasta z brokuła i awokado
  • 200 g zakwasu żytniego
  • Ok.60 g mąki pszennej
  • Ok.60 g mąki pełno-ziarnistej
  • 2 łyżki mąki żytniej
  • Ok.3 łyżki oliwy z oliwek
  • Szczypta ulubionych ziół suszonych
  • ½ łyżeczki soli
  • Sól do posypania – może być morska albo himalajska
Broccomoli:
  • 150 g brokułu
  • 1 awokado
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 50 g twarożku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwone chili
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól do smaku
W naczyniu połączyć zakwas z makami, oliwą, ziołami i solą.
Zagnieść na gładko, zawinąć we folię spożywczą i umieścić w lodówce na minimum 30 minut do 24 godzin.
Piekarnik rozgrzać do 180 C.
Ciasto podzielić na kilka mniejszych, równych kawałków.
Każdy kawałek rozwałkować cienko na 1-2 mm – lekko podsypując mąką, jeśli potrzeba, ułożyć na zwilżonym wodą papierze pergaminowym, lekko zwilżyć powierzchnię i posypać sola dekoracyjną.
Upiec 12-15 minut na złoto, odłożyć do wystygnięcia – będą chrupkie.
Takie chrupki przechowywać w próżniowym pojemniku, aby nie straciły chrupkości.
Broccomoli:
Brokuł podzielić na różyczki, obgotować w lekko osolonym wrzątku przez 8 minut. Odcedź brokuł i schłodzić w lodowatej wodzie, odsączyć.
W malakserze umieścić rozdrobnione chili bez pestek, pokrojoną kolendrę, obrany czosnek i pokrojoną cebulę. Dodaj odsączone brokuły i zmiksuj na gruboziarnistą pastę. Dodaj awokado w dużych kawałkach i twarożek. Całość zmiksować i doprawić do smaku. Podawać z chrupkami i kiełkami.
Więcej na ten temat