Zakwas chlebowy
- 150 g mąki żytniej
- 150 g wody
- Naczynie plastikowe z przykrywką
Dzień 1 W naczyniu mieszamy mąkę z woda, przykrywamy i przechowujemy w temperaturze pokojowej na 24h
Dzień 2 Następnego dnia dodajemy kolejną porcje maki i wody, dokładnie mieszamy i powtarzamy proces,
Dzień 3 Kolejnego dnia musimy pozbyć się połowy naszego zakwasu i do pozostałej części dodać 150g mąki i 150g wody
Dzień 4 Pozbywamy się połowy zakwasu i karmimy dodając 150g mąki i 150g wody
Proces ten powtarzamy do dnia siódmego i wtedy możemy zacząć używać go do naszych wypieków (pamiętajmy im starszy zakwas tym lepszy).
Rada:
Jeśli planujemy piec chleb często powinniśmy przechowywać zakwas w temperaturze pokojowej i dokarmiać go codziennie lub natychmiast po użyciu.
Jeśli natomiast pieczemy chleb tylko w weekendy lub tylko na specjalne okazje zakwas można przechowywać w lodówce bez dokarmiania (nawet do 6 miesięcy).
Gofry belgijskie z zakwasu, sos owocowy, mrożony jogurt
Gofry:
- 1 szklanka aktywnego zakwasu
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
- 5 łyżek roztopionego masła
- 2 łyżki stołowe miodu
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jogurt mrożony:
- 500 g jogurtu naturalnego
- Sok i skórka z cytryny
Sos owocowy:
- Mieszanka owoców kompotowych – jabłka, gruszki, śliwki, borówki
- Cukier do smaku
Wymieszać zakwas, wodę i mąkę w średniej misce. Przykryć i pozostawić na blacie na noc. Rano wymieszać roztopione masło, miód, sól, wanilię, jajka i sodę oczyszczoną. Powstałą masę opiekać w posmarowanym tłuszczem gofrownicy ok 5-7 minut.
Owoce oczyścić, pokroić w drobne cząstki. Podgrzać w rondlu z dodatkiem cukru i soku z cytryny.