Pytanie na Śniadanie

Do czego wykorzystać zakwas chlebowy w kuchni? Naleśniki z porem i boczkiem

Zakwas chlebowy
  • 150 g mąki żytniej
  • 150 g wody
  • Naczynie plastikowe z przykrywką
Dzień 1 W naczyniu mieszamy mąkę z woda, przykrywamy i przechowujemy w temperaturze pokojowej na 24h
Dzień 2 Następnego dnia dodajemy kolejną porcje maki i wody, dokładnie mieszamy i powtarzamy proces,
Dzień 3 Kolejnego dnia musimy pozbyć się połowy naszego zakwasu i do pozostałej części dodać 150g mąki i 150g wody
Dzień 4 Pozbywamy się połowy zakwasu i karmimy dodając 150g mąki i 150g wody
Proces ten powtarzamy do dnia siódmego i wtedy możemy zacząć używać go do naszych wypieków (pamiętajmy im starszy zakwas tym lepszy).

Rada:
Jeśli planujemy piec chleb często powinniśmy przechowywać zakwas w temperaturze pokojowej i dokarmiać go codziennie lub natychmiast po użyciu.
Jeśli natomiast pieczemy chleb tylko w weekendy lub tylko na specjalne okazje zakwas można przechowywać w lodówce bez dokarmiania (nawet do 6 miesięcy).

Naleśniki z porem i boczkiem
  • Ok 200 g zakwasu
  • 1 średni por
  • Garść tartego ulubionego sera
  • Ok.100 g wędzonego boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz do smaku
  • Kwaśna śmietana
Por posiekać i umyć. Połączyć w naczyniu z zakwasem, tartym serem i podsmażonym boczkiem. Całość doprawić do smaku sola i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju ok 5 minut z każdej strony na złoto. Podać z kwaśną śmietaną.

Placki na zakwasie chlebowym
Twarożek
  • 800 g jogurtu naturalnego
  • Opcjonalnie sól, zioła, przyprawy
  • Olej smakowy
  • 100 g siekanego pora
Twarożek – Jogurt podgrzać wolno do ok 80 C – nie doprowadzając do zagotowania. Po kilkunastu minutach podgrzewania jogurt zacznie przypominać zwarzone mleko, zdejmij go z ognia i odstaw do ostygnięcia. To najlepszy moment, aby dodać do niego dodatki smakowe – przyprawy, zioła.
Jogurt odcedzić wlewając go na sitko z gazą i kompletnie wystudzić. Ma być zimny, inaczej razem z serwatką wyleje się tłuszcz - czyli smak.

Więcej na ten temat