Zakwas chlebowy
- 150 g mąki żytniej
- 150 g wody
- Naczynie plastikowe z przykrywką
Dzień 1 W naczyniu mieszamy mąkę z woda, przykrywamy i przechowujemy w temperaturze pokojowej na 24h
Dzień 2 Następnego dnia dodajemy kolejną porcje maki i wody, dokładnie mieszamy i powtarzamy proces,
Dzień 3 Kolejnego dnia musimy pozbyć się połowy naszego zakwasu i do pozostałej części dodać 150g mąki i 150g wody
Dzień 4 Pozbywamy się połowy zakwasu i karmimy dodając 150g mąki i 150g wody
Proces ten powtarzamy do dnia siódmego i wtedy możemy zacząć używać go do naszych wypieków (pamiętajmy im starszy zakwas tym lepszy).
Rada:
Jeśli planujemy piec chleb często powinniśmy przechowywać zakwas w temperaturze pokojowej i dokarmiać go codziennie lub natychmiast po użyciu.
Jeśli natomiast pieczemy chleb tylko w weekendy lub tylko na specjalne okazje zakwas można przechowywać w lodówce bez dokarmiania (nawet do 6 miesięcy).
Świeżo pieczony chleb i kanapka z twarożkiem z jogurtu, olej z chilli i dymki
Składniki na dwa bochenki 400g:
- 800 g mąki pszennej
- 460 g wody
- Sól 17 g
- Zakwas chlebowy 320 g
Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól.
W drugim naczyniu mieszamy wodę z zakwasem.
Następnie wlewamy rozczyn do mąki i mieszamy w misce (najlepiej łopatka lub widelcem).
Gdy ciasto nam się połączy wykładamy je na blat i ugniatamy około 12-15min (ciasto ugniatamy rozciągając je od siebie, pomagamy sobie plastikową łopatką).
Po zakończonej pracy odstawiamy ciasto do miski, przykrywamy folią spożywczą na czas ok 4h (ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie).
Następnie przygotowujemy dwa koszyczki wiklinowe i obsypujemy je obficie mąką, ciasto dzielimy na dwie części, formujemy przy użyciu łopatki w kształt naszego koszyczka ( łopatkę i dłonie można można przetrzeć olejem, ułatwi nam to pracę).
Uformowane ciasto przekładamy do koszyczków, posypujemy mąką, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia do lodówki od 4 do 6h (najlepiej na noc).
Pieczenie
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni Celsjusza.
Na dolnej półce wstawiamy naczynie z wodę aby utworzyć parę.
Blaszkę do pieczenia obsypujemy mąką.
Wykładamy ciasto z koszyczków na blaszkę, nacinamy ciasto na głębokość 3-4 cm (ważne).
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 min.
Ciasto powinno się otworzyć i urosnąć.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 20 min lub do uzyskania odpowiedniego dla nas koloru.