Muffiny z zakwasu chlebowego z borówkami
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka zakwasu dojrzałego
- 1/4 szklanki mleka
- 1 duże jajko
- 4 łyżki stopionego masła lub 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki syropu klonowego lub 1/2 szklanki miodu
- 2 szklanki borówek świeżych lub mrożonych
- Cukier
Piekarnik rozgrzać do 220 C.
Formę do muffinek natłuścić lub wyłożyć papilotkami.
Suche składniki połączyć w misce. W osobnym naczyniu połączyć zakwas, ciepłe mleko, jajo, roztopione masło i cukier – zmiksować krótko. Do tzw. „mokrej” masy stopniowo dodać suche składniki. Na końcu dodać borówki.
Papilotki do pieczenia wypełnić masa do ¾ objętości, posypać cukrem i upiec w piekarniku 210 C 25 minut – koniecznie wystudzić po upieczeniu.
Muffinki z suszonymi pomidorami, salami i parmezanem/ Muffinki ziołowe z kwaśna śmietaną i wędzonym łososiem
Składniki na muffiny:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła
- 2 całe jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- duża szczypta soli
- szczypta cukru
- 150 g salami w plastrach
- 100 g suszonych pomidorów
- 80 g tartego parmezanu
Wersja z łososiem:
Do ciasta dodać:
- 30 g siekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka siekanego chilli
Do dekoracji:
- 100 g łososia wędzonego
- 200 g twarożku naturalnego
W naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Salami i pomidory pokroić w dość kostkę. Jajka roztrzepać z mlekiem i roztopionym masłem.
Składniki ciasta i dodatki wymieszać. Ciasto nałożyć do foremek wypełniając w ¾ objętości, oprószyć tartym parmezanem. Upiec przez około 20 - 25 min w 210 C.