Pytanie na Śniadanie

Światowy dzień muffinków - muffiny z zakwasu chlebowego z borówkami

Muffiny z zakwasu chlebowego z borówkami
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka zakwasu dojrzałego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki stopionego masła lub 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki syropu klonowego lub 1/2 szklanki miodu
  • 2 szklanki borówek świeżych lub mrożonych
  • Cukier
Piekarnik rozgrzać do 220 C.
Formę do muffinek natłuścić lub wyłożyć papilotkami.
Suche składniki połączyć w misce. W osobnym naczyniu połączyć zakwas, ciepłe mleko, jajo, roztopione masło i cukier – zmiksować krótko. Do tzw. „mokrej” masy stopniowo dodać suche składniki. Na końcu dodać borówki.
Papilotki do pieczenia wypełnić masa do ¾ objętości, posypać cukrem i upiec w piekarniku 210 C 25 minut – koniecznie wystudzić po upieczeniu.

Muffinki z suszonymi pomidorami, salami i parmezanem/ Muffinki ziołowe z kwaśna śmietaną i wędzonym łososiem
Składniki na muffiny:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki 
  • 1/2 kostki masła
  • 2 całe jajka 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 szklanka mleka 
  • duża szczypta soli 
  • szczypta cukru 
  • 150 g salami w plastrach
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 80 g tartego parmezanu
Wersja z łososiem:
Do ciasta dodać:
  • 30 g siekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka siekanego chilli
Do dekoracji:
  • 100 g łososia wędzonego
  • 200 g twarożku naturalnego
W naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Salami i pomidory pokroić w dość kostkę. Jajka roztrzepać z mlekiem i roztopionym masłem.
Składniki ciasta i dodatki wymieszać. Ciasto nałożyć do foremek wypełniając w ¾ objętości, oprószyć tartym parmezanem. Upiec przez około 20 - 25 min w 210 C.

Więcej na ten temat