Sałatka na ciepło z ziemniakami i serem pleśniowym
Składniki dla 4 osób:
- 100g groszku
- 100g groszku cukrowego
- 100g fasolki szparagowej
- 150g sera pleśniowego
- 1 kg ziemniaków
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek dymki
- ok 50g
- Mały pęczek mięty ok 30g
- Mały pęczek natki ok 30g
- sok z ½ cytryny
- Sól, cukier, pieprz do smaku
Ziemniaki wyszorować i ugotować w lekko osolonym wrzątku al dente. Podzielić na mniejsze kawałki. Resztę warzyw umyć i ewentualnie lekko rozdrobnić. Cebulę czerwoną i dymkę posiekać drobno. Rzodkiewki umyć i podzielić na połówki Świeże zioła posiekać. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, dodać cebulę, zielone warzywa i po chwili dodać ziemniaki potrząsając patelnią. Po chwili dodać rzodkiewkę, siekane zioła, sok z cytryny, sól, pieprz i kawałki sera pleśniowego. Całość podrzucić na patelni przez moment i serwować ciepłe.
Paszteciki krucho-drożdżowe z warzywami i serem pleśniowym
Składniki na ok 30 szt:
- Ciasto krucho-drożdżowe
- Jajko do posmarowania bułeczek
- Olej do smażenia
- Pestki dyni do posypania bułek przed pieczeniem
Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić w rondlu z dodatkiem cukru do momentu aż zmięknie. Kiedy zmięknie cebula dodać ocet, tymianek i żurawinę. Wolno mrugać aż zgęstnieje – ok 45 minut – mieszając i dostawić do wystygnięcia. Liście szpinaku dokładnie umyć, lekko posiekać i usmażyć na patelni z dodatkiem oliwy, aby zmiękły. Wystudzone połączyć z ugotowaną soczewicą i połamanym serem pleśniowym. Rozwinąć płaty ciasta i podzielić na mniejsze prostokąty. Napełnić każdy płat konfiturą przy jednej z krawędzi, lekko zawinąć i dołożyć więcej nadzienia. Powstanie bułka w stylu francuskim. Posmarować rozmąconym jajem. Piec 20 minut w 180 stC.
Tarta z brokułami, porem i serem pleśniowym
Ciasto kruche:
- 250 g mąki krupczatki
- 125 g schłodzonego masła,
- 1 żółtko jaja,
- 50 g wody,
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 mały brokuł
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- Kilka brukselek
- 1 ugotowany burak
- 6 jaj
- 250ml śmietany 30 %
- 100g sera pleśniowego
- sól i pieprz
Na blat wysypać mąkę, dodać pokrojone w kosteczkę masło i posiekać aż dobrze się połączą. Kolejno dodać żółtko oraz sól. Zagnieć wszystkie składniki na gładkie ciasto, dodając porcjami wodę. Z gotowego ciasta uformuj kulę i wstaw do lodówki na godzinę. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkować je na obsypanym mąką blacie. Rozwałkowany placek przełożyć do formy na tartę i dociśnij do brzegów. Ciasto ponakłuwać widelcem i upiec w piekarniku 180 stopni C -15 minut. Nadzienie: Por pokroić w cząstki, umyć i sparzyć lub chwilkę podsmażyć na patelni. Przygotowane ułożyć na wypieczonym spodzie, dodać kawałki sera pleśniowego. Buraki upiec 180 C 80 minut, obrać i pokroić w cząstki. Brukselkę podzielić na połówki. Brokułu podzielić na różyczki i sparzyć z brukselką 3-4 minuty. Przygotowane warzywa ułożyć estetycznie w wypieczonej bazie, zalać przygotowaną kremową bazą. Tarte upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stC w 25 minut.
Bułeczki nadziewane serem pleśniowym i konfiturą z cebuli
- 2 płaty ciasta drożdżowego
- 200ml octu balsamicznego
- 100g cukru
- 500g czerwonej cebuli
- Odrobina suszonego tymianku
- Garść suszonej lub mrożonej żurawiny
- 200g ugotowanej zielonej soczewicy
- 150g sera pleśniowego
- 250g liści szpinaku
- Sól, pieprz
- Jajko do posmarowania bułeczek
- Olej do smażenia
- Pestki dyni do posypania bułek przed pieczeniem
Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić w rondlu z dodatkiem cukru do momentu aż zmięknie. Kiedy zmięknie cebula dodać ocet, tymianek i żurawinę. Wolno mrugać aż zgęstnieje – ok 45 minut – mieszając i dostawić do wystygnięcia. Liście szpinaku dokładnie umyć, lekko posiekać i usmażyć na patelni z dodatkiem oliwy, aby zmiękły. Wystudzone połączyć z ugotowaną soczewicą i połamanym serem pleśniowym. Rozwinąć płaty ciasta i podzielić na mniejsze prostokąty. Napełnić każdy płat konfiturą przy jednej z krawędzi, lekko zawinąć i dołożyć więcej nadzienia. Powstanie bułka w stylu francuskim. Posmarować rozmąconym jajem. Piec 20 minut w 180 stC.