Pytanie na Śniadanie

Pyszne i proste przepisy Tomka Królikowskiego cz.4

Sałatka na ciepło z ziemniakami i serem pleśniowym 
Składniki dla 4 osób: 
  • 100g groszku 
  • 100g groszku cukrowego 
  • 100g fasolki szparagowej 
  • 150g sera pleśniowego 
  • 1 kg ziemniaków 
  • 1 pęczek rzodkiewki 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 pęczek dymki 
  • ok 50g 
  • Mały pęczek mięty ok 30g 
  • Mały pęczek natki ok 30g 
  • sok z ½ cytryny 
  • Sól, cukier, pieprz do smaku 
Ziemniaki wyszorować i ugotować w lekko osolonym wrzątku al dente. Podzielić na mniejsze kawałki. Resztę warzyw umyć i ewentualnie lekko rozdrobnić. Cebulę czerwoną i dymkę posiekać drobno. Rzodkiewki umyć i podzielić na połówki Świeże zioła posiekać. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, dodać cebulę, zielone warzywa i po chwili dodać ziemniaki potrząsając patelnią. Po chwili dodać rzodkiewkę, siekane zioła, sok z cytryny, sól, pieprz i kawałki sera pleśniowego. Całość podrzucić na patelni przez moment i serwować ciepłe.

Paszteciki krucho-drożdżowe z warzywami i serem pleśniowym 
Składniki na ok 30 szt: 
  • Ciasto krucho-drożdżowe
  • Jajko do posmarowania bułeczek 
  • Olej do smażenia 
  • Pestki dyni do posypania bułek przed pieczeniem 
Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić w rondlu z dodatkiem cukru do momentu aż zmięknie. Kiedy zmięknie cebula dodać ocet, tymianek i żurawinę. Wolno mrugać aż zgęstnieje – ok 45 minut – mieszając i dostawić do wystygnięcia. Liście szpinaku dokładnie umyć, lekko posiekać i usmażyć na patelni z dodatkiem oliwy, aby zmiękły. Wystudzone połączyć z ugotowaną soczewicą i połamanym serem pleśniowym. Rozwinąć płaty ciasta i podzielić na mniejsze prostokąty. Napełnić każdy płat konfiturą przy jednej z krawędzi, lekko zawinąć i dołożyć więcej nadzienia. Powstanie bułka w stylu francuskim. Posmarować rozmąconym jajem. Piec 20 minut w 180 stC.

Tarta z brokułami, porem i serem pleśniowym 
Ciasto kruche: 
  • 250 g mąki krupczatki 
  • 125 g schłodzonego masła, 
  • 1 żółtko jaja, 
  • 50 g wody, 
  • szczypta soli
Nadzienie: 
  • 1 mały brokuł 
  • 1 por 
  • 2 ząbki czosnku 
  • Kilka brukselek 
  • 1 ugotowany burak 
  • 6 jaj 
  • 250ml śmietany 30 % 
  • 100g sera pleśniowego 
  • sól i pieprz 
Na blat wysypać mąkę, dodać pokrojone w kosteczkę masło i posiekać aż dobrze się połączą. Kolejno dodać żółtko oraz sól. Zagnieć wszystkie składniki na gładkie ciasto, dodając porcjami wodę. Z gotowego ciasta uformuj kulę i wstaw do lodówki na godzinę. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkować je na obsypanym mąką blacie. Rozwałkowany placek przełożyć do formy na tartę i dociśnij do brzegów. Ciasto ponakłuwać widelcem i upiec w piekarniku 180 stopni C -15 minut. Nadzienie: Por pokroić w cząstki, umyć i sparzyć lub chwilkę podsmażyć na patelni. Przygotowane ułożyć na wypieczonym spodzie, dodać kawałki sera pleśniowego. Buraki upiec 180 C 80 minut, obrać i pokroić w cząstki. Brukselkę podzielić na połówki. Brokułu podzielić na różyczki i sparzyć z brukselką 3-4 minuty. Przygotowane warzywa ułożyć estetycznie w wypieczonej bazie, zalać przygotowaną kremową bazą. Tarte upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stC w 25 minut.

Bułeczki nadziewane serem pleśniowym i konfiturą z cebuli 
  • 2 płaty ciasta drożdżowego 
  • 200ml octu balsamicznego 
  • 100g cukru 
  • 500g czerwonej cebuli 
  • Odrobina suszonego tymianku 
  • Garść suszonej lub mrożonej żurawiny 
  • 200g ugotowanej zielonej soczewicy 
  • 150g sera pleśniowego 
  • 250g liści szpinaku 
  • Sól, pieprz 
  • Jajko do posmarowania bułeczek 
  • Olej do smażenia 
  • Pestki dyni do posypania bułek przed pieczeniem 
Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić w rondlu z dodatkiem cukru do momentu aż zmięknie. Kiedy zmięknie cebula dodać ocet, tymianek i żurawinę. Wolno mrugać aż zgęstnieje – ok 45 minut – mieszając i dostawić do wystygnięcia. Liście szpinaku dokładnie umyć, lekko posiekać i usmażyć na patelni z dodatkiem oliwy, aby zmiękły. Wystudzone połączyć z ugotowaną soczewicą i połamanym serem pleśniowym. Rozwinąć płaty ciasta i podzielić na mniejsze prostokąty. Napełnić każdy płat konfiturą przy jednej z krawędzi, lekko zawinąć i dołożyć więcej nadzienia. Powstanie bułka w stylu francuskim. Posmarować rozmąconym jajem. Piec 20 minut w 180 stC.
Więcej na ten temat