Placki z gotowanych ziemniaków z boczkiem, bryndzą i kwaśną śmietaną
Składniki na 4 osoby - 8 placków:
- 500g ugotowanych ziemniaków,
- 250g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 100ml maślanki,
- sól, pieprz,
- 100g boczku,
- 100g bryndzy,
- 100g kwaśnej śmietany,
- olej do smażenia
Przepis: Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj i przetrzyj przez praskę. Lekko ostudź, wymieszaj z maślanką i jajkiem. Dopraw solą i pieprzem a następnie zagnieć w elastyczne ciasto z mąką. Ciasto podziel na 8 kulek i rozpłaszcz je dłonią. Boczek pokrój w kostkę i smaż na małym ogniu na patelni aż będzie chrupiący. Na drugiej patelni smaż na oleju placki. Gdy są gotowe dekoruj je kwaśną śmietaną, połóż na wierzch boczek i bryndzę. Gotowe
Schabowy z ziemniakami i mizerią
Składniki na 4 osoby:
- 4 plastry schabu,
- 100g bułki tartej,
- 100g mąki,
- 2 jajka,
- 500g ziemniaków,
- sól, pieprz,
- 1 pęczek koperku,
- 50g masła,
- 2 długie ogórki,
- 100ml kwaśnej śmietany,
- cukier,
- olej do smażenia
Przepis: Schab rozbij tłuczkiem, posól, popieprz i oprósz mąką. Następnie zamaczaj w rozbitych jajkach i panieruj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju tak, aby zanurzyć kotleta do połowy wysokości. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Koperek pokrój drobno. Okraś ziemniaki masłem i posyp połową koperku. Ogórki obierz, pokrój w cienkie plasterki, posól, dodaj odrobinę cukru i połącz z kwaśną śmietaną, dodaj resztę koperku. Podawaj schabowe kotlety z ziemniakami z masłem i koperkiem oraz mizerią.
Kotlety mielone z kaszą gryczaną i buraczkami
Składniki na 4 osoby:
- 500g mielonego wieprzowego mięsa,
- 100g bułki tartej,
- 1 mała biała cebula,
- 1 jajko,
- sól, pieprz,
- 200g kaszy gryczanej,
- 2 duże ugotowane buraki,
- 1 łyżka octu winnego,
- cukier,
- olej do smażenia
Przepis: Cebulę pokrój w drobną kostkę. Połowę cebuli wymieszaj z tartymi burakami, lekko zakwaś octem, dopraw solą i cukrem. Ugotuj kaszę w osolonej wodzie. Drugą połowę cebuli podsmaż na oleju, przestudź i wymieszaj z mięsem mielonym, bułką tartą i jajkiem. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, uklep mocno, uformuj kotlety i smaż je na oleju aż będą rumiane. Przykryj pokrywką i podlej odrobiną wody. Duś około 10 minut. Kotlety podawaj z kaszą gryczaną i burakami. Gotowe
Chrupiące kopytka z sosem szałwiowym
Składniki na 4 osoby:
- 500g ugotowanych ziemniaków,
- 1/2 szklanki mąki,
- 1 jajko,
- sól, pieprz,
- 50ml oleju do smażenia,
- 1 pęczek szałwii
Przepis: Ziemniaki przetrzyj przez praskę, połącz z jajkiem, dopraw solą i pieprzem a następnie połącz z mąką i zagnieć krótko ciasto. Rozwałkuj na długie wałki i pokrój na ukos. Gotuj we wrzącej wodzie a następnie podsmażaj na chrupko na oleju z poszatkowaną szałwią. Gotowe
Leniwe z bułką tartą i cukrem
Składniki na 4 osoby:
- 500g twarogu półtłustego,
- 1 łyżka drobnego cukru,
- 1/2 szklanki mąki,
- 1 jajko,
- 50g bułki tartej,
- 50ml oleju do smażenia
- 4 łyżeczki cukru do posypania
Przepis: Twaróg rozgnieć widelcem i połącz z cukrem oraz jajkiem. Całość zagnieć z mąką i gotuj od wrzącej wody. Bułkę tartą podgrzej w ciepłym oleju i polej leniwe. Posyp cukrem. Gotowe