Pytanie na Śniadanie

Olej rzepakowy - najlepszy olej do smażenia cz.5

Placki z gotowanych ziemniaków z boczkiem, bryndzą i kwaśną śmietaną 
Składniki na 4 osoby - 8 placków: 
  • 500g ugotowanych ziemniaków, 
  • 250g mąki pszennej, 
  • 1 jajko, 
  • 100ml maślanki, 
  • sól, pieprz, 
  • 100g boczku, 
  • 100g bryndzy, 
  • 100g kwaśnej śmietany, 
  • olej do smażenia 
Przepis: Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj i przetrzyj przez praskę. Lekko ostudź, wymieszaj z maślanką i jajkiem. Dopraw solą i pieprzem a następnie zagnieć w elastyczne ciasto z mąką. Ciasto podziel na 8 kulek i rozpłaszcz je dłonią. Boczek pokrój w kostkę i smaż na małym ogniu na patelni aż będzie chrupiący. Na drugiej patelni smaż na oleju placki. Gdy są gotowe dekoruj je kwaśną śmietaną, połóż na wierzch boczek i bryndzę. Gotowe 

Schabowy z ziemniakami i mizerią 
Składniki na 4 osoby: 
  • 4 plastry schabu, 
  • 100g bułki tartej, 
  • 100g mąki, 
  • 2 jajka, 
  • 500g ziemniaków, 
  • sól, pieprz, 
  • 1 pęczek koperku, 
  • 50g masła, 
  • 2 długie ogórki, 
  • 100ml kwaśnej śmietany, 
  • cukier, 
  • olej do smażenia 
Przepis: Schab rozbij tłuczkiem, posól, popieprz i oprósz mąką. Następnie zamaczaj w rozbitych jajkach i panieruj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju tak, aby zanurzyć kotleta do połowy wysokości. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Koperek pokrój drobno. Okraś ziemniaki masłem i posyp połową koperku. Ogórki obierz, pokrój w cienkie plasterki, posól, dodaj odrobinę cukru i połącz z kwaśną śmietaną, dodaj resztę koperku. Podawaj schabowe kotlety z ziemniakami z masłem i koperkiem oraz mizerią. 

Kotlety mielone z kaszą gryczaną i buraczkami 
Składniki na 4 osoby: 
  • 500g mielonego wieprzowego mięsa, 
  • 100g bułki tartej, 
  • 1 mała biała cebula, 
  • 1 jajko, 
  • sól, pieprz, 
  • 200g kaszy gryczanej, 
  • 2 duże ugotowane buraki, 
  • 1 łyżka octu winnego, 
  • cukier, 
  • olej do smażenia 
Przepis: Cebulę pokrój w drobną kostkę. Połowę cebuli wymieszaj z tartymi burakami, lekko zakwaś octem, dopraw solą i cukrem. Ugotuj kaszę w osolonej wodzie. Drugą połowę cebuli podsmaż na oleju, przestudź i wymieszaj z mięsem mielonym, bułką tartą i jajkiem. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, uklep mocno, uformuj kotlety i smaż je na oleju aż będą rumiane. Przykryj pokrywką i podlej odrobiną wody. Duś około 10 minut. Kotlety podawaj z kaszą gryczaną i burakami. Gotowe 

Chrupiące kopytka z sosem szałwiowym 
Składniki na 4 osoby: 
  • 500g ugotowanych ziemniaków, 
  • 1/2 szklanki mąki, 
  • 1 jajko, 
  • sól, pieprz, 
  • 50ml oleju do smażenia, 
  • 1 pęczek szałwii 
Przepis: Ziemniaki przetrzyj przez praskę, połącz z jajkiem, dopraw solą i pieprzem a następnie połącz z mąką i zagnieć krótko ciasto. Rozwałkuj na długie wałki i pokrój na ukos. Gotuj we wrzącej wodzie a następnie podsmażaj na chrupko na oleju z poszatkowaną szałwią. Gotowe 

Leniwe z bułką tartą i cukrem 
Składniki na 4 osoby: 
  • 500g twarogu półtłustego, 
  • 1 łyżka drobnego cukru, 
  • 1/2 szklanki mąki, 
  • 1 jajko, 
  • 50g bułki tartej, 
  • 50ml oleju do smażenia 
  • 4 łyżeczki cukru do posypania 
Przepis: Twaróg rozgnieć widelcem i połącz z cukrem oraz jajkiem. Całość zagnieć z mąką i gotuj od wrzącej wody. Bułkę tartą podgrzej w ciepłym oleju i polej leniwe. Posyp cukrem. Gotowe
Więcej na ten temat