Kuba:
Spaghetti a’la Putanesca z anchois, miętą i orzeszkami pini
- 120 g makaronu spaghetti
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 4 fileciki anchois
- 1/3 szklanki czarnych oliwek
- 1 czubata łyżka kaparów
- 1/3 łyżeczki płatków chili
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 puszka krojonych pomidorów
- sól, pieprz
- 2 łyżki posiekanej, świeżej mięty
- 2 łyżki uprażonych orzechów pinii
W dużym garnku zagotować wodę, posolić, włożyć makaron i ugotować al dente. W czasie gdy gotuje się makaron przygotować sos: w średnim garnku na oliwie delikatnie poddusić obrany i pokrojony na cienkie plasterki czosnek.
Dodać fileciki anchois i smażyć na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty. Dodać odcedzone oliwki i smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać odcedzone kapary i znów smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 - 4 minuty, w międzyczasie rozgniatać oliwki wypukłą stroną łyżki.
Dodać płatki chili oraz oregano, wymieszać i jeszcze chwilę razem podsmażać. Dodać pomidory z puszki i zagotować. Doprawić pieprzem oraz niedużą ilością soli. Gotować pod uchyloną pokrywą przez ok. 10 minut.
Do sosu włożyć odcedzony makaron, orzeszki pini oraz posiekaną miętę, wymieszać i podgrzewać przez ok. 1 - 2 minuty. Wyłożyć do talerzy, posypać parmezanem oraz świeżo zmielonym pieprzem
Penne w sosie kokosowym z indykiem, trawą cytrynową i grzybami mun
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 400 g makaronu penne
- 2 ząbki czosnku
- Posiekana kolendra
- 2 cebule dymki
- 1 łyżka masła
- 500 g namoczonych i ugotowanych grzybów mun
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki curry w proszku
- skórka starta z ½ limonki
- sok wyciśnięty z ½ limonki
- 200 g świeżego szpinaku
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- sól
- pieprz
- olej z pestek winogron – do smażenia
Indyka smażymy na rozgrzanym oleju na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso wysmaży się na brązowy kolor, zmniejszamy ogień, dodajemy grzyby mun, czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę. Mieszamy.
Dodajemy masło, curry, skórkę startą z limonki, łodygę trawy cytrynowej w całości którą miażdżymy wcześniej za pomocą tłuczka do mięsa Mieszamy i smażymy, aż cebula i czosnek się zeszklą.
Do indyka z warzywami dolewamy mleczko kokosowe. Sos gotujemy ok. 10 minut.
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy na sitku i skrapiamy olejem. Mieszamy. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki i ugotowany makaron. Mieszamy.
Dodajemy szpinak i mieszamy składniki, aż liście zmniejszą nieco swoją objętość.
Makaron wykładamy na głęboki talerz, posypujemy z wierzchu serem startym na tarce o drobnych oczkach i skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki.
Podajemy z połówkami pomidorków koktajlowych i ćwiartkami limonki.
Conchiglioni quattro formaggi ze szpinakiem i szynką parmeńską
- 1 op. szpinaku mrożonego liści
- 250 ml śmietany 18%
- 4 ząbki czosnku
- ser pleśniowy typu gorgonzola
- 150 g sera pleśniowego
- 125 g sera mozzarella w zalewie
- 125 g sera camembert
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
- Ser żółty do posypania
- 1 op. makaronu conchiglioni
- 150 g szynki parmeńskiej
Sos:
- 0,5 l pomidorów pellati
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek bazylii
- 1 łyżka masła
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy wyciśnięty przez praskę czosnek a następnie dodajemy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy razem kilka minut. Następnie dodajemy śmietanę oraz pokruszony ser pleśniowy oraz camembert, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu ok 2-3 minut.
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy z oliwek. Odcedzamy.
Każdą muszlę napełniamy sosem szpinakowym, wkładamy kawałek mozzarelli oraz kawałeczki żółtego sera. W oddzielnym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju na którym smażymy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, po chwili dodajemy pomidory pellatti i dusimy razem aż się rozpadną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną bazylię i przekładamy sos do naczynia żaroodpornego, na sosie układamy nafaszerowane muszle. Na wierzchu posypujemy resztą mozarelli oraz żółtego sera.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 C przez ok 10-15 minut. Najlepiej pierwsze 10 minut zapiekać pod przykryciem.
Sałatka śródziemnomorska z makaronem farfalle i grillowanym kurczakiem
- 400 g ugotowanego makaronu farfalle
- 2 piersi z kurczaka
- 1 duży brokuł
- 1 biała cebula
- 2 kulki sera mozzarella
- 3 łyżki uprażonych płatków migdałowych
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Pesto:
- 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała papryczka chilli
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka tartego parmezanu
- Sól i pieprz do smaku
Piersi z kurczaka marynujemy w soli, pieprzu i oliwie z oliwek. Tak przygotowaną pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok 20min tak aby mięso się dopiekło ale dalej było soczyste. Następnie studzimy i kroimy w kostkę 1x1 cm. brokuły dzielimy na małe różyczki które blanszujemy w osolonej wodzie i przekładamy do miski z kurczakiem, cebulę kroimy w kostkę, szklimy na patelni i dodajemy do reszty, dodajemy również mozzarellę pokrojoną w kostkę, płatki migdałów i ugotowany makaron.
Wszystkie składniki na pesto razem z oliwą z pomidorów wkładamy do blendera, miksujemy, powstałym sosem zalewamy wszystkie składniki sałatki, doprawiamy do smaku i delikatnie mieszamy, tak aby nie zgnieść składników. Gotową sałatkę przekładamy do małych misek, obsypujemy odrobiną pozostałych płatów migdałowych i podajemy.