Pytanie na Śniadanie

Kształt makaronu ma znaczenie! Bracia Budnik i ABC dań z makaronem cz.1

Kuba: 

Spaghetti a’la Putanesca z anchois, miętą i orzeszkami pini
  • 120 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 fileciki anchois
  • 1/3 szklanki czarnych oliwek
  • 1 czubata łyżka kaparów
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanej, świeżej mięty
  • 2 łyżki uprażonych orzechów pinii
W dużym garnku zagotować wodę, posolić, włożyć makaron i ugotować al dente. W czasie gdy gotuje się makaron przygotować sos: w średnim garnku na oliwie delikatnie poddusić obrany i pokrojony na cienkie plasterki czosnek.
Dodać fileciki anchois i smażyć na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty. Dodać odcedzone oliwki i smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać odcedzone kapary i znów smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 - 4 minuty, w międzyczasie rozgniatać oliwki wypukłą stroną łyżki.
Dodać płatki chili oraz oregano, wymieszać i jeszcze chwilę razem podsmażać. Dodać pomidory z puszki i zagotować. Doprawić pieprzem oraz niedużą ilością soli. Gotować pod uchyloną pokrywą przez ok. 10 minut.
Do sosu włożyć odcedzony makaron, orzeszki pini oraz posiekaną miętę, wymieszać i podgrzewać przez ok. 1 - 2 minuty. Wyłożyć do talerzy, posypać parmezanem oraz świeżo zmielonym pieprzem

Penne w sosie kokosowym z indykiem, trawą cytrynową i grzybami mun
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 400 g makaronu penne
  • 2 ząbki czosnku
  • Posiekana kolendra
  • 2 cebule dymki
  • 1 łyżka masła
  • 500 g namoczonych i ugotowanych grzybów mun
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • skórka starta z ½ limonki
  • sok wyciśnięty z ½ limonki
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • sól
  • pieprz
  • olej z pestek winogron – do smażenia
Indyka smażymy na rozgrzanym oleju na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso wysmaży się na brązowy kolor, zmniejszamy ogień, dodajemy grzyby mun, czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę. Mieszamy.
Dodajemy masło, curry, skórkę startą z limonki, łodygę trawy cytrynowej w całości którą miażdżymy wcześniej za pomocą tłuczka do mięsa Mieszamy i smażymy, aż cebula i czosnek się zeszklą.
Do indyka z warzywami dolewamy mleczko kokosowe. Sos gotujemy ok. 10 minut.
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy na sitku i skrapiamy olejem. Mieszamy. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki i ugotowany makaron. Mieszamy.
Dodajemy szpinak i mieszamy składniki, aż liście zmniejszą nieco swoją objętość.
Makaron wykładamy na głęboki talerz, posypujemy z wierzchu serem startym na tarce o drobnych oczkach i skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki.
Podajemy z połówkami pomidorków koktajlowych i ćwiartkami limonki.

Conchiglioni quattro formaggi ze szpinakiem i szynką parmeńską 
  • 1 op. szpinaku mrożonego liści
  • 250 ml śmietany 18%
  • 4 ząbki czosnku
  • ser pleśniowy typu gorgonzola
  • 150 g sera pleśniowego
  • 125 g sera mozzarella w zalewie
  • 125 g sera camembert
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • Ser żółty do posypania
  • 1 op. makaronu conchiglioni
  • 150 g szynki parmeńskiej
Sos:
  • 0,5 l pomidorów pellati
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 łyżka masła
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy wyciśnięty przez praskę czosnek a następnie dodajemy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy razem kilka minut. Następnie dodajemy śmietanę oraz pokruszony ser pleśniowy oraz camembert, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu ok 2-3 minut.
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy z oliwek. Odcedzamy.
Każdą muszlę napełniamy sosem szpinakowym, wkładamy kawałek mozzarelli oraz kawałeczki żółtego sera. W oddzielnym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju na którym smażymy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, po chwili dodajemy pomidory pellatti i dusimy razem aż się rozpadną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną bazylię i przekładamy sos do naczynia żaroodpornego, na sosie układamy nafaszerowane muszle. Na wierzchu posypujemy resztą mozarelli oraz żółtego sera.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 C przez ok 10-15 minut. Najlepiej pierwsze 10 minut zapiekać pod przykryciem.

Sałatka śródziemnomorska z makaronem farfalle i grillowanym kurczakiem
  • 400 g ugotowanego makaronu farfalle
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 duży brokuł
  • 1 biała cebula
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 3 łyżki uprażonych płatków migdałowych
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Pesto:
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • Sól i pieprz do smaku
Piersi z kurczaka marynujemy w soli, pieprzu i oliwie z oliwek. Tak przygotowaną pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok 20min tak aby mięso się dopiekło ale dalej było soczyste. Następnie studzimy i kroimy w kostkę 1x1 cm. brokuły dzielimy na małe różyczki które blanszujemy w osolonej wodzie i przekładamy do miski z kurczakiem, cebulę kroimy w kostkę, szklimy na patelni i dodajemy do reszty, dodajemy również mozzarellę pokrojoną w kostkę, płatki migdałów i ugotowany makaron.
Wszystkie składniki na pesto razem z oliwą z pomidorów wkładamy do blendera, miksujemy, powstałym sosem zalewamy wszystkie składniki sałatki, doprawiamy do smaku i delikatnie mieszamy, tak aby nie zgnieść składników. Gotową sałatkę przekładamy do małych misek, obsypujemy odrobiną pozostałych płatów migdałowych i podajemy.
Michał: 

Spaghetti a’la chimmi churri z smażoną polędwicą wołową, rukolą i octem balsamicznym
  • 120 g makaronu spaghetti
  • 200 g polędwicy wołowej
  • 2 garści rukoli
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Sól i pieprz młotkowany do smaku
  • Płatki parmezanu do posypania
  • Olej do smażenia
Sos:
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 2 papryczki chilli
  • 4 cebule szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • Sok z ½ limonki
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
Zaczynamy od przygotowania sosu. Natkę pietruszki drobno siekamy i przekładamy do miski, dodajemy do niej drobno posiekane szalotki, papryczki chilli, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z limonki, sól, pieprz oraz oliwę. Tak przygotowany sos odstawiamy na kilka godzin aby smaki się połączyły. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie tak aby był al dente. Polędwicę wołową kroimy w plastry o grubości ok 1cm, doprawiamy je solą, pieprzem młotkowanym i smażymy na patelni z niedużą ilością tłuszczu po ok 1min z każdej strony. Następnie przekładamy na talerz i przykrywamy drugim. Na patelnie po polędwicy wrzucamy ugotowany i jeszcze gorący makaron, smażymy chwilę aby ściągnął z patelni cały smak mięsa, dodajemy rukolę i zdejmujemy z ognia. Wtedy dodajemy 3 łyżki przygotowanego wcześniej sosu i dokładnie mieszamy nie smażąc już aby sos nie zrobił się gorzki. Tak przygotowany makaron wykładamy na talerz, na wierzchu układamy plastry polędwicy i obsypujemy parmezanem.

Penne w pikantnym kremowym sosie z chorizo, dorszem i pesto pietruszkowym
  • 400 g makaronu penne
  • 150 g pikantnych kiełbasek chorizo
  • 3 cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • Olej do smażenia
  • 0,5 l śmietany 36%
  • Sól i pieprz do smaku
  • 300 g filetów z dorsza
  • 1 cytryna
  • Oliwa do marynowania 
Pesto pietruszkowe:
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 1 łyżka orzeszków pini
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
Dorsza oczyszczamy, marynujemy w skórce otartej z cytryny, oliwie, soli oraz pieprzu i odkładamy do zamarynowania na czas przygotowania pasty. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy kiełbaski, po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę, płatki czosnku i papryczkę chilli. Gdy cebula i czosnek się zeszklą dodajemy śmietankę, zmniejszamy ogień i redukujemy powoli często mieszając. W tym czasie przygotowujemy pesto, podane składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do konsystencji pesto. Zamarynowanego dorsza przekładamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 10min aż mięso zacznie się listkować. Gdy sos się uredukuje do konsystencji gęstego i lepkiego sosu dorzucamy ugotowany makaron penne, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia, dodajemy kilka łyżek pesto, ponownie mieszamy i wykładamy na talerz, na wierzchu układamy kawałki upieczonego dorsza i podajemy.  

Cannelloni faszerowane tuńczykiem z pieczarkami i serem, zapiekane w sosie paprykowym i beszamelu
  • 1 opakowanie rurek cannelloni
  • 400 g sera typu ricotta
  • 3 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • Pęczek natki pietruszki
  • Sól i pieprz
  • 200 g pieczarek
  • 6 papryk czerwonych
Beszamel:
  • 50 g masła
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 3 szklanki mleka
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól pieprz do smaku
  • 180 g żółtego, startego sera
Pieczarki trzemy na tarce z dużymi oczkami a następnie smażymy na suchej patelni do momentu odparowania płynu, wtedy zdejmujemy i studzimy.
Tuńczyka odsączamy mocno z zalewy i łączymy z serem oraz pieczarkami, masę należy dokładnie mieszamy widelcem. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek (czosnek można drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę) i pietruszkę. Doprawiamy masę do smaku solą, pieprzem i jeszcze raz dokładnie całość mieszamy.
Przygotowaną masą nadziewamy rurki. Najlepszy sposób to; przełożyć masę do woreczka, odciąć końcówkę by powstał 1 centymetrowy otwór, rurkę postawić na stole i z góry wycisnąć do niej nadzienie, aż będzie cała wypełniona. Ten trik sprawia, że rurki makaronu napełnicie błyskawicznie.  Nadzienia wystarczy na wszystkie rurki. Nie można wkładać mniej bo wówczas rurka podczas pieczenia straci swój kształt i się zapadnie, tworząc brzydki placek. Upieczoną paprykę przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę doprawiając do smaku. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy 2cm sosu paprykowego na którym układamy nafaszerowane rurki jedna obok drugiej. Nie mogą leżeć na sobie.  Z podanych składników przygotowujemy sos beszamelowy, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, gdy sos się zrumieni obsypujemy wierzch tartym żółtym serem i ponownie zapiekamy.

Sałatka z makaronu fussilli z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi
  • 400 g ugotowanego makaronu fussili
  • 0,5 kg pomidorków koktajlowych
  • Gałązki rozmarynu
  • ½ łyżki soli morskiej
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 1 szt. awokado
  • 3 łyżki uprażonych pestek dyni
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 200 g łososia
  • Sól i pieprz do smaku
Dressing:
  • 4 łyżki jogurtu bałkańskiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • Pęczek mięty
  • Sok z ½ cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
Łososia oczyszczamy, smarujemy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 8min. Pomidorki koktajlowe przekładamy do naczynia żaroodpornego, przelewamy oliwą z oliwek, dodajemy rozmaryn oraz sól morską i pieczemy razem z łososiem. Ugotowany makaron przekładamy do miski, dodajemy do niego pokrojone w cząstki jajka, awokado w kostkę, pestki dyni oraz porwanego na kawałki łososia. Z podanych składników przygotowujemy sos którym zalewamy całość i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę przekładamy w mniejsze misi i podajemy.
Więcej na ten temat