Meksykański wegeburger z trzech strączków
- 6 dobrej jakości bułek sezamowych do burgerów
- 1 puszka ugotowanej czerwonej fasoli
- 1 puszka ugotowanej cieciorki
- 1 puszka ugotowanej czarnej soczewicy
- 1 jajko
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- Sól
- 2 dojrzałe awokado
- ostry sos chili
- olej do smażenia
Odcedź fasolę, cieciorkę i soczewicę z zalewy, dopraw solą, pieprzem cayenne i kminem rzymskim. Wbij do masy jajko i całość zblenduj. Zrób okrągłe burgery używając szklanki lub metalowego ringu. Burgery fasolowe podgrzej w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni na blasze przez około 5 minut a następnie krótko grilluj smarując wcześniej olejem. Bułki zgrilluj od środka, posmaruj ostrym sosem chili. Włóż do bułek fasolowe hamburgery i całość pokryj plastrami zimnego i dojrzałego awokado. Gotowe
Burger z szarpanej wieprzowiny po kubańsku
- 6 dobrej jakości bułek a la brioche
- 1 kg karkówki wieprzowej
marynata:
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka ostrego pieprzu cayenne
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka grubomielonego pieprzu
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 100 g brązowego cukru
- sok z 2 limonek i 2 pomarańczy
- 1 mały słoik marynowanych papryczek Jalapeño
mole:
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 gwiazdki anyżu
- 4 goździki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 4 suszone papryczki chili
- ½ świeżej papryczki chilli - bez pestek
- 4 łyżki zmielonych migdałów bez skórek
- 3 łyżki ziaren sezamu
- 3 łyżki orzeszków ziemnych solonych
- 1 łyżka brązowego cukru
- ½ szklanki rodzynek
- ½ szklanki przecieru pomidorowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- Oliwa z oliwek
Połącz wszystkie suche składniki na marynatę, dodaj do nich otarte skórki z limonek i pomarańczy. Dodaj odrobinę oliwy i całość wetrzyj w karkówkę. Piecz ją w piecu nagrzanym na 160 stopni przez około 2 godziny. W międzyczasie wyciśnij sok z pomarańczy i limonek, dodaj do niego cukier i zredukuj o połowę. Po upieczeniu schłodź mięso przez około 15 minut i rozerwij je widelcem, dodaj syrop z limonek i pomarańczy. Całość wymieszaj i uformuj burgery. Wlej do garnka 1 łyżkę oliwy, podgrzej, dodaj obraną i pokrojoną na plasterki cebulę, obrane i przepołowione ząbki czosnku, anyż, goździki, cynamon, kolendrę i papryczki chili (przepołowione i oczyszczone z pestek). Smaż mieszając przez 5 minut. Dodaj 250 ml wody. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut. W międzyczasie na większą patelnię wsyp zmielone migdały, sezam i orzechy ziemne, mieszając podpraż je 2 minuty. Przesyp do garnka, dodaj sól, cukier, rodzynki, przykryj je i dodaj drugą szklankę wody. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Następnie wyjmij anyż i goździki. Wszystko zmiksuj. Dodaj przecier pomidorowy i zagotuj, dodaj połamaną czekoladę i kakao, wymieszaj, rozpuść i gotuj następne 30 minut. Zblenduj raz jeszcze. Grilluj bułki od wewnątrz, podgrzej na grillu mięso, posmaruj bułki mole, włóż mięso i dodaj plasterki marynowanych papryczek. Gotowe
Fishburger z grillowanego dorsza z sosem tatarskim
- 6 dobrej jakości małych bułeczek koktajlowych
- 600g polędwicy z dorsza
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka poszatkowanych kaparów
- 1 łyżka poszatkowanych korniszonów
- 1 duża drobno pocięta szalotka
Bułeczki zgrilluj od wewnątrz, dorsza podziel na 6 kawałków, posmaruj oliwą, dopraw solą i pieprzem i grilluj. Majonez wymieszaj z kaparami, korniszonami i szalotką. Nakładaj na bułki a w środek wkładaj dorsza. Gotowe