Pytanie na Śniadanie

Wiosenne grillowanie z Kubą Steuermarkiem cz.3

Meksykański wegeburger z trzech strączków
  • 6 dobrej jakości bułek sezamowych do burgerów 
  • 1 puszka ugotowanej czerwonej fasoli 
  • 1 puszka ugotowanej cieciorki 
  • 1 puszka ugotowanej czarnej soczewicy 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka kminu rzymskiego 
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne 
  • Sól 
  • 2 dojrzałe awokado 
  • ostry sos chili 
  • olej do smażenia 
Odcedź fasolę, cieciorkę i soczewicę z zalewy, dopraw solą, pieprzem cayenne i kminem rzymskim. Wbij do masy jajko i całość zblenduj. Zrób okrągłe burgery używając szklanki lub metalowego ringu. Burgery fasolowe podgrzej w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni na blasze przez około 5 minut a następnie krótko grilluj smarując wcześniej olejem. Bułki zgrilluj od środka, posmaruj ostrym sosem chili. Włóż do bułek fasolowe hamburgery i całość pokryj plastrami zimnego i dojrzałego awokado. Gotowe

Burger z szarpanej wieprzowiny po kubańsku
  • 6 dobrej jakości bułek a la brioche 
  • 1 kg karkówki wieprzowej 
marynata: 
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka ostrego pieprzu cayenne 
  • 1 łyżka soli 
  • 1 łyżka grubomielonego pieprzu 
  • 1 łyżka mielonego cynamonu 
  • 100 g brązowego cukru 
  • sok z 2 limonek i 2 pomarańczy 
  • 1 mały słoik marynowanych papryczek Jalapeño 
mole: 
  • 1 mała cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 gwiazdki anyżu 
  • 4 goździki 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka nasion kolendry 
  • 4 suszone papryczki chili 
  • ½ świeżej papryczki chilli - bez pestek 
  • 4 łyżki zmielonych migdałów bez skórek 
  • 3 łyżki ziaren sezamu 
  • 3 łyżki orzeszków ziemnych solonych 
  • 1 łyżka brązowego cukru 
  • ½ szklanki rodzynek 
  • ½ szklanki przecieru pomidorowego 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • Oliwa z oliwek 
Połącz wszystkie suche składniki na marynatę, dodaj do nich otarte skórki z limonek i pomarańczy. Dodaj odrobinę oliwy i całość wetrzyj w karkówkę. Piecz ją w piecu nagrzanym na 160 stopni przez około 2 godziny. W międzyczasie wyciśnij sok z pomarańczy i limonek, dodaj do niego cukier i zredukuj o połowę. Po upieczeniu schłodź mięso przez około 15 minut i rozerwij je widelcem, dodaj syrop z limonek i pomarańczy. Całość wymieszaj i uformuj burgery. Wlej do garnka 1 łyżkę oliwy, podgrzej, dodaj obraną i pokrojoną na plasterki cebulę, obrane i przepołowione ząbki czosnku, anyż, goździki, cynamon, kolendrę i papryczki chili (przepołowione i oczyszczone z pestek). Smaż mieszając przez 5 minut. Dodaj 250 ml wody. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut. W międzyczasie na większą patelnię wsyp zmielone migdały, sezam i orzechy ziemne, mieszając podpraż je 2 minuty. Przesyp do garnka, dodaj sól, cukier, rodzynki, przykryj je i dodaj drugą szklankę wody. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Następnie wyjmij anyż i goździki. Wszystko zmiksuj. Dodaj przecier pomidorowy i zagotuj, dodaj połamaną czekoladę i kakao, wymieszaj, rozpuść i gotuj następne 30 minut. Zblenduj raz jeszcze. Grilluj bułki od wewnątrz, podgrzej na grillu mięso, posmaruj bułki mole, włóż mięso i dodaj plasterki marynowanych papryczek. Gotowe

Fishburger z grillowanego dorsza z sosem tatarskim 
  • 6 dobrej jakości małych bułeczek koktajlowych 
  • 600g polędwicy z dorsza 
  • sól, pieprz 
  • oliwa z oliwek 
  • 4 łyżki majonezu 
  • 1 łyżka poszatkowanych kaparów 
  • 1 łyżka poszatkowanych korniszonów 
  • 1 duża drobno pocięta szalotka 
Bułeczki zgrilluj od wewnątrz, dorsza podziel na 6 kawałków, posmaruj oliwą, dopraw solą i pieprzem i grilluj. Majonez wymieszaj z kaparami, korniszonami i szalotką. Nakładaj na bułki a w środek wkładaj dorsza. Gotowe
Więcej na ten temat