Kanelbulle - skandynawskie bułeczki cynamonowe
Składniki na ciasto:
- 450-500 g mąki pszennej
- 40 g cukru drobnego do wypieków
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 250 ml ciepłego mleka
- 80 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko rozmącone
Składniki na nadzienie:
- 80 g miękkiego masła
- 1 łyżka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 80 g brązowego cukru
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
- cukier – u mnie gruba rafinada
W naczyniu połączyć rozkruszone drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem. Kiedy ruszą, dodać roztopione masło.
Osobno połączyć suche składniki – mąkę, kardamon i sól.
Wymieszane suche składniki dodać partiami do mleka z drożdżami. Dodać roztopione masło i wyrobić na gładko. Ciasto powinno być lekko klejące, zawsze można dodać odrobinę mąki. Po wyrobieniu ciasta, odstawić je do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Nadzienie: w naczyniu połączyć wszystkie suche składniki – masło, cynamon, kardamon i cukry.
Po wyrośnięciu ciasto zwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm. Posmarować je dokładnie nadzieniem i złożyć na trzy razy, jak kopertę. Następnie lekko rozwałkować ciasto. Z tak przygotowanego wyciąć paski i zwinąć w tzw. ślimaczki. Ułożyć na blaszce i pozostawić ponownie do wyrośnięcia. Wyrośnięte posmarować jajem i posypać grubym cukrem.
Upiec w nagrzanym piekarniku w 200 C – grzanie góra, dół – ok 12-15 minut
Na tropie Najlepszego Pad Thai
- 200 g makaronu ryżowego
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 pierś z kurczaka
- 2 jajka
- 100g świeżych kiełków fasoli mung
- 3 cebulki dymki wraz ze szczypiorem
- 1 łyżka sosu sojowego do zamarynowania mięsa
Składniki na sos do pad thai:
- 3 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki pasty tamaryndowej
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka sosu chilli lub 1/2 strąka papryki chili
- Do podania: prażone orzeszki ziemne rozkruszone w moździerzu oraz cebulka prażona, limonka
Mięso pokroić w paski, zamarynować z sosem sojowym i odstawić na 20 – 30 minut.
Namoczyć makaron w zimnej wodzie przez 30 minut lub ugotuj go do miękkości i odcedź.
Wymieszać dokładnie w miseczce lub kubku wszystkie składniki sosu do pad thai do uzyskania słodko-kwaśno-słonego, zrównoważonego smaku.
W woku lub na dużej patelni podgrzać łyżkę oleju i wlać rozmącone jajka i usmażyć.
Obsmażyć mięso ok. 2-3 minuty i odłóż na talerz. Kurczak będzie czekał na połączenie z innymi składnikami. Zamiast kurczaka może być tofu, krewetki.
Na oleju usmażyć posiekaną szalotkę, wlej ½ część sosu, dodaj odsączony makaron i podgrzewaj, aż makaron będzie prawie miękki. W razie potrzeby możesz dodać łyżkę wody.
Do tak przygotowanego makaronu dodać podsmażone jaja, mięso z kurczaka, zieloną cebulkę, kiełki, część orzeszków. Doprawić do smaku
Posypać resztą orzeszków i podać z liomnką.
Francuski Cassoulet - gulasz z fasoli z kiełbasą
- 600 g białej fasoli namoczonej przez noc
- 4 surowe kiełbasy
- 4 udka kacze
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 1 duża cebula drobno posiekana
- kilka ząbków czosnku
- 4 grube plastry boczku
- 2 gałązki tymianku
- 2-3 liście laurowe
- 3 łyżki oliwy
- ok 2 l bulionu tarta bułka
Kacze udka zamarynować z solą, pieprzem, tymiankiem, czosnkiem i upiec w 160 C ok 80 minut. Kiełbaski pokroić w cząstki i podsmażyć. Fasolę namoczyć na noc. W rondlu rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej pokrojony boczek na złoto i dalej cebulę, marchew, czosnek. Dodać namoczoną fasolę i zalać rosołem. Doprowadzić do wrzenia, dodać tymianek i liść laurowy Dusić na wolnym ogniu około 1,5 godziny. W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwami mięso i fasolę. Posypać tartą bułką i piec około 20 minut w 220 C – na złoto.
Grecka mousaka
- 400-500 g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego lub baraniego)
- 2 bakłażany
- 4 duże ziemniaków
- 250g przecieru pomidorowego
- puszka krojonych pomidorów
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 3 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki oregano
- 75 ml białego wina
- sól, pieprz
- mąka do obtoczenia bakłażanów
- oliwa z oliwek
Beszamel:
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki masła
- 3 szklanki mleka
- 1 żółtko
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka soku z cytryny
- 150g tartego sera
- sól, biały pieprz
W rondelku rozpuścić masło a następnie dodajemy 4 łyżki mąki. Gdy zgęstnieje dolewać po trochu mleko, nieustannie mieszając trzepaczką. Kolejno dodać żółtko, wolno gotować kilka minut, doprawić finalnie sos.
Połowę sosu mięsnego wylać na ziemniaki, przykryć plastrami bakłażanów, wylać resztę sosu i wykończyć beszamelem. Upiec w ok 40 minut w 180 C
Bakłażany pokroić na plastry ok 1 cm, nasolić i ułożyć na ręczniku papierowym do odsączenia.
Ziemniaki pokroić w 1 cm plastry, podsmażyć na złoto na oleju. Obsmażone ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. Bakłażany umyć z soli, osuszyć, obtoczyć w mące i usmażyć na złoto z każdej strony. Połowę bakłażanów ułożyć na ziemniakach, a połowę odłożyć. Na patelni podsmażyć cebule z siekanym czosnkiem. Dodać mięso i po chwili wszystkie pomidory, wino i przyprawy - cynamon, ziele, tymianek, liście laurowe, gałkę, oregano, sól i pieprz. Dusić ok 30 minut.
Paprykarz szczeciński
- 400 gramów fileta z białej ryby morskiej
- 200 gramów białego ryżu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- 2 papryki - czerwona i zielona
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
- Ok 2 łyżki słodkiej papryki
- Ostra papryka do smaku
- sok z połowy cytryny
- ok 30g natki pietruszki
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- Ugotować ryż na sypko.
Cebulę i czosnek posiekać, marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach tarki, paprykę i rybę pokroić w małą kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, zrumienić cebulę, dodać czosnek rybę, marchew i paprykę. Smażyć całość ok 10 minut. Kolejno dodać koncentrat pomidorowy, ryż i finalnie doprawić. Podać posypane siekana pietruszką.