Pytanie na Śniadanie

Wczesna wiosna w kuchni Tomka Królikowskiego cz.4

Zapiekanka Ratatouille 
  • 2 kulki mozzarelli 
  • 2 bakłażany 
  • 2 cukinie 
  • 4 średnie pomidory 
  • 2 czerwone cebule 
  • 1 puszka pomidorów 
  • Garść bazylii 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 150 g tartego sera 
  • Sól, pieprz do smaku 
  • Oliwa do smażenia 
Warzywa pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć estetycznie w naczyniu do zapiekania na przemiennie z serem. Czosnek obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Połączyć z pomidorami i bazylią, doprawić do smaku. Gotowy sos wlać do naczynia z warzywami, posypać serem i wstawić do piekarnika. Wybrać gotowanie wspomagane wybrać potrawy z piekarnika, zapiekanki. Piec w temperaturze 190 C przez 30 minut.

Pieczony pstrąg z ziołami 
  • 2 pstrągi patroszone 
  • Ok. 50 g świeżych ziół – koperek, natka, kolendra 
  • 3 duże ziemniaki 
  • 100 g selera naciowego 
  • 100 g cukinii 
  • 60 ml słodkiej śmietanki UHT 30% 
  • 5 g ziaren kolendry 
  • 4 cebule 
  • 200 g pomidorów koktajlowych 
  • 50 ml białego, wytrawnego wina  
  • sól 
  • biały pieprz 
  • 60-80 ml oliwy z oliwek  
  • 3 cytryny 
Ryby oczyścić, oprószyć delikatnie solą i pieprzem, wewnątrz umieścić świeże zioła i umieścić w naczyniu do zapiekania Warzywa: cukinie i seler oczyścić, pokroić w cząstki. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Warzywa umieścić w naczyniu do zapiekania z rybą. Sos: w rondlu zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać wino, śmietanę i otarta skórkę z cytryny Doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku. Dodać sok z cytryny i polać przygotowanym sosem. Rybę umieścić w piekarniku wykorzystując gotowanie wspomagane, pieczona cała ryba i piec ok 25 minut w 180 C.

Ciasto z włoskiej mąki kukurydzianej z migdałami i syropem cytrusowym 
  • 390 g semoliny - kaszki kukurydzianej 
  • 115 g cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 250 ml mleka 
  • 2 łyżki obranych migdałów 
Glazura: 
  • 200 g cukru 
  • Sok i skórka z 1 cytryny 
  • Sok i skórka z 1 pomarańczy 
W naczyniu połączyć kaszkę, proszek do pieczenia, cukier. Po chwili dodać roztopione masło i mleko – dokładnie połączyć. Formę do pieczenia wypełnić papierem do pieczenia, wlać masę i wyrównać powierzchnię. Powierzchnie ciasta naciąć nożem i wypełnić migdałami. Umieścić w piekarniku wykorzystując gotowanie wspomagane i piec przez 30 minut. Podczas pieczenia przygotować polewę. W rondlu połączyć 100ml wody z sokiem i skórką z pomarańczy i cytryny. Całość zagotować i wystudzić. Przygotowana polewę wylać na ciasto po upieczeniu i pozostawić do wystygnięcia.
Więcej na ten temat