Zapiekanka Ratatouille
- 2 kulki mozzarelli
- 2 bakłażany
- 2 cukinie
- 4 średnie pomidory
- 2 czerwone cebule
- 1 puszka pomidorów
- Garść bazylii
- 3 ząbki czosnku
- 150 g tartego sera
- Sól, pieprz do smaku
- Oliwa do smażenia
Warzywa pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć estetycznie w naczyniu do zapiekania na przemiennie z serem. Czosnek obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Połączyć z pomidorami i bazylią, doprawić do smaku. Gotowy sos wlać do naczynia z warzywami, posypać serem i wstawić do piekarnika. Wybrać gotowanie wspomagane wybrać potrawy z piekarnika, zapiekanki. Piec w temperaturze 190 C przez 30 minut.
Pieczony pstrąg z ziołami
- 2 pstrągi patroszone
- Ok. 50 g świeżych ziół – koperek, natka, kolendra
- 3 duże ziemniaki
- 100 g selera naciowego
- 100 g cukinii
- 60 ml słodkiej śmietanki UHT 30%
- 5 g ziaren kolendry
- 4 cebule
- 200 g pomidorów koktajlowych
- 50 ml białego, wytrawnego wina
- sól
- biały pieprz
- 60-80 ml oliwy z oliwek
- 3 cytryny
Ryby oczyścić, oprószyć delikatnie solą i pieprzem, wewnątrz umieścić świeże zioła i umieścić w naczyniu do zapiekania Warzywa: cukinie i seler oczyścić, pokroić w cząstki. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Warzywa umieścić w naczyniu do zapiekania z rybą. Sos: w rondlu zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać wino, śmietanę i otarta skórkę z cytryny Doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku. Dodać sok z cytryny i polać przygotowanym sosem. Rybę umieścić w piekarniku wykorzystując gotowanie wspomagane, pieczona cała ryba i piec ok 25 minut w 180 C.
Ciasto z włoskiej mąki kukurydzianej z migdałami i syropem cytrusowym
- 390 g semoliny - kaszki kukurydzianej
- 115 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 ml mleka
- 2 łyżki obranych migdałów
Glazura:
- 200 g cukru
- Sok i skórka z 1 cytryny
- Sok i skórka z 1 pomarańczy
W naczyniu połączyć kaszkę, proszek do pieczenia, cukier. Po chwili dodać roztopione masło i mleko – dokładnie połączyć. Formę do pieczenia wypełnić papierem do pieczenia, wlać masę i wyrównać powierzchnię. Powierzchnie ciasta naciąć nożem i wypełnić migdałami. Umieścić w piekarniku wykorzystując gotowanie wspomagane i piec przez 30 minut. Podczas pieczenia przygotować polewę. W rondlu połączyć 100ml wody z sokiem i skórką z pomarańczy i cytryny. Całość zagotować i wystudzić. Przygotowana polewę wylać na ciasto po upieczeniu i pozostawić do wystygnięcia.