Pytanie na Śniadanie

Wieprzowina w roli głównej cz.4

Sekret dobrego gulaszu węgierskiego 
  • 1,5 kg, karkówki wieprzowej 
  • 100 g smalcu 
  • 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 
  • 4 duże papryki czerwone 
  • 1 duża papryka zielona 
  • 8 cebul 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • 2-3 łyżki mielonej wędzonej 
  • 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 
  • 1 łyżeczka mielonego kminku 
  • 1 łyżka suszonego majeranku 
  • sól i pieprz do smaku 
Cebule pokroić w cienkie piórka. Paprykę oczyścić i pokroić w cząstki Mięso pokroić w podobnej wielkości cząstki, obsmażyć na złoto na rozgrzanym smalcu. Podsmażone mięso przełożyć do garnka, a na patelni z tłuszczem lekko podsmażyć pokrojoną cebulę Cebulę z tłuszczem przekładam do garnka z mięsem. Na patelni podgrzać kolejna porcję smalcu i usmażyć wszystkie rodzaje papryki ciągle mieszając. Całość dodać do mięsa a do patelni dodać odrobinę wody, aby ostatecznie wypłukać resztę smaku i dodać do mięsa Do garnka dolać czerwone wino i wolno dusić do miękkości. Kiedy lekko zmięknie dodać pokrojoną paprykę (paprykę opcjonalnie można również podsmażyć na smalcu)

Azjatyckie BBQ – wolno pieczony boczek Char siu 
  • Ok 1,5kg boczku wieprzowego 
  • 2 łyżki sosu hoisin 
  • 1 łyżki ciemnego sosu sojowego 
  • Ok 3 łyżki wina ryżowego lub cherry 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżka przyprawy 5 smaków 
  • 1 łyżka pasty chilli 
  • 1 łyżka oleju sezamowego 
  • 1 łyżka soli 
  • 300g marchwi 
  • 2 główki bok choi 
  • 1 brokuł 
  • 1 bakłażan 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 łyżka octu ryżowego 
  • łyżka miodu 
  • Odrobina oleju sezamowego 
Składniki marynaty do mięsa połączyć w naczyniu – pozostawiając 3-4 łyżki do wykończenia dania. Pozostały dressing połączyć z łyżką miodu – powstała glazurą pokryć boczek podczas pieczenia. Zamarynowany boczek umieścić w piekarniku rozgrzanym do 240 C i opiec na złoto przez ok 30 minut obracając. Obniżyć temperaturę do 150 C na 90 minut. Warzywa: pokroić w podobnej wielkości cząstki i umieścić w piekarniku parowym lub nad parą na ok 15 minut. Przed podanie skropić dressingiem z octu ryzowego. Oleju sezamowego, miodu i sosu sojowego

Polędwiczka pieczona z ziołowym chimichurri 
Składniki dla 4 osób: 
  • 2 polędwiczki wieprzowej każda ok 300g 
  • Ok 500g surowego boczku wędzonego w plastrach 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • 1 łyżeczka siekanego czosnku 
  • Sól i pieprz 
  • 50g natki pietruszki 
  • 20g świeżej kolendry 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1-2 papryczki chili 
  • 2 młode cebulki 
  • 1 cytryna 
  • 2 łyżeczki suszonego oregano 
  • 2 łyżeczki białego octu winnego 
  • 150g oleju 
  • świeżo mielona sól i pieprz 
Mięso: oczyścić z błon, wymasować z przyprawami, zawinąć w boczek i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 200 C. Idealnie, aby doprowadzić mięso do temperatury 63C wewnątrz. Chimmichuri - Umyć świeże zioła, posiekaj je i przełożyć do miski. Obierz i posiekaj czosnek, przełóż do miski. Umyj i posiekaj chili oraz cebulkę i dodaj do pozostałych ziół. Wycisnąć sok z cytryn i dodać do ziół Dodaj oregano, ocet winny i olej – wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj sól i pieprz do smaku. Upewnij się, że ilość oleju jest wystarczająca, a konsystencja podobna do pesto, w razie potrzeby dodaj więcej oleju
Więcej na ten temat