Sałatka z pieczoną kaczką
Składniki dla 4 osób:
- 2 filety kaczki
- 250g szpinaku
- 250g jarmużu
- 300g marchwi
- 1 pomarańcza
- Ok 100g suszonych owoców: porzeczki czarne, aronia, malina
- 150g sera feta
- 200g pęczaku
- Ok 500 soku z aronii
- 100ml oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- Ok 50 ml soku z aronii
- Sól, pieprz, majeranek do smaku
Filety kaczki oczyścić, zamarynować, pozostawić na 30 minut w marynacie. Kolejno obsmażyć na złoto i dopiec w piekarniku w temp. 150 C ok 12 minut. Będą różowe. Tak przygotowane odstawić w ciepłe miejsce, aby odpoczęły.
Pęczak ugotować w soku z aronii z dodatkiem buraków.
Jarmuż i szpinak umyć, jarmuż sparzyć wrzątkiem.
Marchew ugotować lub upiec w piekarniku.
Ser feta pokruszyć. Pomarańcze obrać i podzielić na segmenty.
Dressing: w naczyniu połączyć musztardę, ocet, sól, miód i dolewając drobnym strumieniem oliwę ubijać lub blendować, aż powstanie gęsty dressing. Konsystencję wyregulować dodatkiem soku z aronii z jabłkiem i finalnie doprawić do smaku.
W naczyniu zaaranżować zielone liście, buraki i owoce. Ułożyć pokrojona kaczkę i polać przygotowanym vinaigrette
Pieczony kurczak w całości
Składniki dla 4 osób:
- 1 mały kurczak wiejski
- Kilka gałązek natki pietruszki
- 2 cytryny
- 4 ząbki czosnku
- Grubo mielony pieprz
- Sól do smaku
- 1 łyżka masła
- 500g buraków
- 250ml soku z aronii
- ½ cebuli
- Ok 100g porzeczek
- Miód do smaku
- 1 łyżka tartego chrzanu
- Sól. Pieprz
- Olej do smażenia
Kurczak – w naczyniu połączyć siekaną natkę z otartą skórką i sokiem z cytryny, łyżeczką soli i łyżeczką pieprzu i dokładnie wymasować. Kurczaka związać sznurkiem i obsmażyć na patelnie z masłem z każdej strony i piec 1 godzinę minut w 190 C obracając co 20 minut
Buraki – Buraki upiec zawinięte we folie aluminiową ok 80 minut w 180 C. Kiedy lekko wystygną obrać i zetrzeć na grubych oczkach.
W rondlu podgrzać olej, dodać owoce, tarte buraki i sok. Dusić ok 20 minut dodając tarty chrzan podczas obróbki. Finalnie doprawić do smaku.
Sernik na zimno z białą czekoladą
Masa serowa:
- 250 g mascarpone
- 250 g innego ulubionego gładkiego twarogu
- 200 ml śmietanki 30%
- 200 g białej czekolady
- 10g żelatyny – 2 łyżeczki
- 50 ml wody
- Czerwone owoce (czarne porzeczki, maliny, borówki)
Spód sernika:
- 200 g orzechów (np. 70 g migdałów, 110 włoskich)
- 50 g masła
- duża łyżka cukru
- Płaska łyżeczka soli
- Ok 500ml soku z porzeczek lub aronii
- 3 łyżeczki agaru
Galaretka: Sos doprowadzić do wrzenia z dodatkiem agaru i wolno gotować ok. 2 minuty. Całość lekko wystudzić i zalać stężały sernik
Spód: orzechy lub ciastka zmielić z cukrem i solą. Dodać rozpuszczone masło i wyłożyć mieszanką blachę (spód wyłożyć papierem do pieczenia) Dobrze docisnąć. Bazę upiec w 180C przez ok. 12 minut. Dobrze ostudzić.
Masa serowa: Twarogi lekko ubić - najpierw chwilę ubijać same, następnie z dodatkiem śmietany.
Żelatynę połączyć z odrobiną zimnej wody i po ok 5 minutach połączyć z gorącą śmietanką. Do ciepłego roztworu dodać połamaną białą czekoladą, lekko wystudzić i połączyć z masą twarogową. Masę rozłożyć na ostudzonym spodzie i schłodzić. Kiedy lekko stężeje polać galaretką z czarnej porzeczki i ponownie schłodzić.