Pytanie na Śniadanie

Ciasto i herbata na zimowy weekend cz.4

Rooibos czekoladowy
  • Pół litra napoju roślinnego
  • Dwie łyżki rooibosa czerwonego
  • Laska wanilii, cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii
  • Dwie kostki gorzkiej czekolady
  • Cukier do smaku
  • Szczypta soli
Mleko zagotować wraz z wanilią i rooibosem, gotować kilka minut. Dodać cukier i sól. Dodać czekoladę podgrzewać na małym ogniu mieszając aż do rozpuszczenia czekolady. Przecedzić.

Herbata z macerowanymi cytrynami
  • Cytryny najlepiej organiczne
  • Miód płynny wielokwiatowy w tej samej wagowo ilości co cytryny
  • Ulubione korzenne przyprawy, laska cynamonu, goździki, anyż
  • Herbata czarna, czysta lub Earl Grey
Cytryny umyć i pokroić w plastry, napełnić nimi słoik. Dodać laski cynamonu i inne przyprawy. Zalać miodem do pełna zwracając uwagę by wpłynął między plastry aż do dna. Odstawić na kilka dni mieszając codziennie. Po maksymalnie tygodniu przechowywać w lodówce. Jeszcze maksymalnie dwa tygodnie. Miód zrobi się rzadki zmieniając się w cytrynowy syrop. Cytryny zaś przesiąkną miodem i korzeniami.
Ulubioną herbatę zaparzyć, do każdej filiżanki dodać łyżkę syropu i wrzucić plaster cytryny.

Autorska mieszanka Angielska
Herbaty czarne z różnych regionów.
  • Darjeeling
  • Ceylon
  • Keemun
Dodatkowo:
  • Mleko i cukier według uznania.
Mieszanki herbat projektuje się w Anglii do konkretnej pory dnia. Mieszanki śniadaniowe są mocne i esencjonalne, popołudniowe lekkie. Propozycja autorskiej mieszanki popołudniowej: 2 części herbaty Darjeeling, 2 części herbaty Keemun, 1 część herbaty Ceylon.
Mieszankę zaparzyć, dodać mleka i cukru według uznania.

Pudding z ricotty i malin na ciepło 
  • 500 g serka ricotta
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka skórki cytryny cytryny
  • 30g mąki migdałowej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Garść świeżych lub mrożonych malin
Najpierw przygotowujemy kokilki i smarujemy je w środku masłem.
Do miski wsypujemy cukier puder, jajka, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Miksujemy aż krem będzie biały i gładki. Wtedy dodajemy ricottę i jeszcze chwilkę miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników.
Do masy dodajemy mąkę migdałową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy.
Masę nakładamy do kokilek zostawiając troszkę miejsca na górze, bo masa nam urośnie.
Na wierzchu kładziemy maliny. 
Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni (funkcja termoobieg). Podajemy od razu po wyjęciu.
 
Kruche ciasto z budyniem i owocami 
do kruchego ciasta
  • 250 g mąki
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 żółtko
do zrobienia budyniu domowego (możecie też po prostu wykorzystać budyń ze sklepu):
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • ok 100 g cukru - cukier można regulować w zależności od tego jak słodki budyń lubicie
  • 500 ml mleka
  • 4 żółtka
  • ok. 50 g masła
  • opakowanie cukru waniliowego
Kruche ciasto robimy tak samo jak na szarlotkę, do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy miękkie masło, żółtko i zagniatamy. Formę do ciasta smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto rozprowadzamy równomiernie w formie i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 18 minut (z termoobiegiem).
W tym czasie robimy budyń. 125 ml mleka wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i masło i wstawiamy na ogień, żeby masło i cukier się rozpuściły. W 125 ml zimnego mleka rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną. Kiedy już masło i cukier się rozpuszczą wlewamy do garnuszka mleko z mąką, a następnie dodajemy żółtka i gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż masa będzie miała konsystencję budyniu.
Gotowy budyń wylewamy na upieczone ciasto (może być jeszcze gorące) i dekorujemy owocami.

Pieczone gruszki z miodem, cynamonem i orzechami
  • Gruszki, najlepiej dojrzałe (ilość w zależności od liczby osób)
  • Szklanka posiekanych orzechów, mogą być włoskie, pistacje niesolone lub pekan 
  • Szklanka miodu
  • Łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy
  • Łyżka soku wyciśniętego z cytryny
  • Cynamon do posypania
Myjemy gruszki i przekrawamy je na pół, po czym wykrawamy delikatnie gniazda nasienne robiąc lekkie wgłębienie w gruszce.
Miód, orzechy i sok z pomarańczy mieszamy w miseczce i wypełniamy przy pomocy łyżki wgłębienie w gruszce. Na koniec lekko posypujemy cynamonem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (góra-dół) na 20 minut. Podajemy od razu na ciepło, również z lodami.

Więcej na ten temat