Rooibos czekoladowy
- Pół litra napoju roślinnego
- Dwie łyżki rooibosa czerwonego
- Laska wanilii, cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii
- Dwie kostki gorzkiej czekolady
- Cukier do smaku
- Szczypta soli
Mleko zagotować wraz z wanilią i rooibosem, gotować kilka minut. Dodać cukier i sól. Dodać czekoladę podgrzewać na małym ogniu mieszając aż do rozpuszczenia czekolady. Przecedzić.
Herbata z macerowanymi cytrynami
- Cytryny najlepiej organiczne
- Miód płynny wielokwiatowy w tej samej wagowo ilości co cytryny
- Ulubione korzenne przyprawy, laska cynamonu, goździki, anyż
- Herbata czarna, czysta lub Earl Grey
Cytryny umyć i pokroić w plastry, napełnić nimi słoik. Dodać laski cynamonu i inne przyprawy. Zalać miodem do pełna zwracając uwagę by wpłynął między plastry aż do dna. Odstawić na kilka dni mieszając codziennie. Po maksymalnie tygodniu przechowywać w lodówce. Jeszcze maksymalnie dwa tygodnie. Miód zrobi się rzadki zmieniając się w cytrynowy syrop. Cytryny zaś przesiąkną miodem i korzeniami.
Ulubioną herbatę zaparzyć, do każdej filiżanki dodać łyżkę syropu i wrzucić plaster cytryny.
Autorska mieszanka Angielska
Herbaty czarne z różnych regionów.
Dodatkowo:
- Mleko i cukier według uznania.
Mieszanki herbat projektuje się w Anglii do konkretnej pory dnia. Mieszanki śniadaniowe są mocne i esencjonalne, popołudniowe lekkie. Propozycja autorskiej mieszanki popołudniowej: 2 części herbaty Darjeeling, 2 części herbaty Keemun, 1 część herbaty Ceylon.
Mieszankę zaparzyć, dodać mleka i cukru według uznania.
Pudding z ricotty i malin na ciepło
- 500 g serka ricotta
- 2 jajka
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka skórki cytryny cytryny
- 30g mąki migdałowej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Garść świeżych lub mrożonych malin
Najpierw przygotowujemy kokilki i smarujemy je w środku masłem.
Do miski wsypujemy cukier puder, jajka, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Miksujemy aż krem będzie biały i gładki. Wtedy dodajemy ricottę i jeszcze chwilkę miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników.
Do masy dodajemy mąkę migdałową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy.
Masę nakładamy do kokilek zostawiając troszkę miejsca na górze, bo masa nam urośnie.
Na wierzchu kładziemy maliny.
Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni (funkcja termoobieg). Podajemy od razu po wyjęciu.
Kruche ciasto z budyniem i owocami
do kruchego ciasta
- 250 g mąki
- 125 g cukru pudru
- 125 g masła lub margaryny
- 1 żółtko
do zrobienia budyniu domowego (możecie też po prostu wykorzystać budyń ze sklepu):
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- ok 100 g cukru - cukier można regulować w zależności od tego jak słodki budyń lubicie
- 500 ml mleka
- 4 żółtka
- ok. 50 g masła
- opakowanie cukru waniliowego
Kruche ciasto robimy tak samo jak na szarlotkę, do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy miękkie masło, żółtko i zagniatamy. Formę do ciasta smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto rozprowadzamy równomiernie w formie i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 18 minut (z termoobiegiem).
W tym czasie robimy budyń. 125 ml mleka wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i masło i wstawiamy na ogień, żeby masło i cukier się rozpuściły. W 125 ml zimnego mleka rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną. Kiedy już masło i cukier się rozpuszczą wlewamy do garnuszka mleko z mąką, a następnie dodajemy żółtka i gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż masa będzie miała konsystencję budyniu.
Gotowy budyń wylewamy na upieczone ciasto (może być jeszcze gorące) i dekorujemy owocami.
Pieczone gruszki z miodem, cynamonem i orzechami
- Gruszki, najlepiej dojrzałe (ilość w zależności od liczby osób)
- Szklanka posiekanych orzechów, mogą być włoskie, pistacje niesolone lub pekan
- Szklanka miodu
- Łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy
- Łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- Cynamon do posypania
Myjemy gruszki i przekrawamy je na pół, po czym wykrawamy delikatnie gniazda nasienne robiąc lekkie wgłębienie w gruszce.
Miód, orzechy i sok z pomarańczy mieszamy w miseczce i wypełniamy przy pomocy łyżki wgłębienie w gruszce. Na koniec lekko posypujemy cynamonem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (góra-dół) na 20 minut. Podajemy od razu na ciepło, również z lodami.