Pytanie na Śniadanie

Rozgrzewające, słodkie śniadanie z przepyszną herbatą

Cynamonki
Składniki (około 25 bułeczek):
  • ok 700 g mąki pszennej
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 100 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 jajka i 2 same żółtka
  • 100 g masła
Do masy cynamonowej:
  • 100 g masła
  • 2 opakowania mielonego cynamonu
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 100 g cukru
  • Lukier - sok z cytryny i cukier puder
  • rozbełtane jajko
Najpierw robimy rozczyn z drożdży - do miski wrzuciłam drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru, zalałam 100 ml ciepłego mleka (pamiętajcie, że nie może być wrzące, bo zabije drożdże).
Wymieszałam, żeby drożdże się rozpuściły, przykryłam szmatką i odstawiłam na 20 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Rozpuściłam w garnuszku masło i wymieszałam je z resztą mleka.
Do dużej miski wsypałam 500 g mąki, dodałam cukier, jajka, masło z mlekiem oraz rozczyn z drożdży. Mikserem z hakiem do ugniatania zaczęłam ugniatać ciasto, stopniowo dodawałam jeszcze mąkę, gdyż masa była zbyt lepka - powinna być zwarta, miękka i odchodzić od boków miski - ale też nie można przesadzić z mąką, bo ciasto będzie później twarde. Dlatego mąkę dosypujemy stopniowo.
Na koniec zagniotłam ciasto rękami, przykryłam w misce szmatką i odstawiłam na godzinę w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość jeszcze je trochę gniotłam, podzieliłam na dwie części.
Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowałam ciasto na prostokąt grubości 0,5 cm.
W garnuszku rozpuściłam 100 g masła, dodałam cukier, cukier waniliowy i cynamon. Zrobił się gęsty sos cynamonowy.
Za pomocą szpatułki posmarowałam cały rozwałkowany placek ciasta i zwinęłam je w rulon dłuższym bokiem. Pokroiłam na plastry grubości ok 2 cm, położyłam na blaszce z papierem do pieczenia i przykryłam znowu szmatką.
Dokładnie to samo zrobiłam z drugą częścią ciasta. Na koniec bułeczki posmarowałam rozbełtanym jajkiem.
Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni w opcji góra-dół i po ok 10 minutach wstawiłam bułeczki na 18 minut - każdy piekarnik działa wg swoich zasad, więc musimy po ok 14 minutach zobaczyć na jakim etapie są bułeczki, czy się nie przypalają lub nie są surowe. Powinny być ładnie przypieczone na złoty kolor. Możemy sprawdzić patyczkiem czy są już upieczone w środku.
Po wyjęciu zrobiłam lukier z cukru pudru i soku z cytryny i posmarowałam nim bułeczki.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Masala Chai w wersji uproszczonej
  • 0,5 litra krowiego mleka
  • Pół szklanki wody
  • Cukier według uznania (oryginalnie bardzo dużo)
  • Łyżka drobnej i mocnej herbaty Assam
  • Łyżeczka ziaren kardamonu
  • Łyżka tartego świeżego imbiru
Wodę zagotować wraz z herbatą, przyprawami i cukrem. Dodać mleko. Gotować na małym ogniu około 15 minut. Przecedzić.
Więcej na ten temat