Brukselka sous vide wykończona na patelni z wędzonym tofu
Składniki na 4 osób:
- 500g brukselki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 200g wędzonego tofu
- 2 ząbki czosnku
- 4 jaja
- 100g kaszy pęczak
- Sól, chilli,
- ocet ryżowy,
- sok z limonki do smaku
- Ulubione świeże zioła – mięta, natka. Bazylia
- Oliwa do krótkiego smażenia
Brukselkę oczyścić, podzielić na połówki i zapakować do worka próżniowego z 2 łyżkami oliwy i odrobiną soli.
Po odessaniu powietrza umieścić w piekarniku wykorzystując program do gotowania sous-vide, temperatura 84 C - 30 minut.
W tym czasie pokroić tofu w drobna kostkę, posiekać drobno czosnek. Na rozgrzana patelnie dodać oliwę, czosnek i tofu. Lekko zasmażyć, dodać brukselkę i resztę przypraw. Doprawić finalnie do smaku i dodać świeże siekane zioła.
Pęczak ugotować – 1 część pęczaku w 3 częściach lekko osolonej wody.
Jaja – usmażyć na rozgrzanej oliwie tzw sadzone.
Kopytka z pietruszki, sos chimmichuri
Składniki dla 4 osób:
- 1,5kg korzenia pietruszki
- Ok 2-2,5 szkl mąki pszennej w zależności od stopnia wilgotności pietruszki
- 2-3 jaja
- Ok ½ szkl maki ziemniaczanej
- Sól, cukier, pieprz do smaku
- Kwaśna śmietana opcjonalnie
Chimichurri:
- 1 mały pęczek natki
- 1 mały pęczek kolendry
- Kilka gałązek oregano
- Kilka gałązek bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 limonka
- 1 łyżka octu z białego wina
- 1/2 łyżeczki płatków czerwonego chili
Kopytka Pietruszkę obrać, pokroić w mniejsze cząstki i ugotować na parze ok 60 minut. Ugotowane lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmiksować. Wystudzoną masę połączyć z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, jajkami i wyrobić krótko delikatne ciasto. Uformować wałeczki z ciasta i podzielić na kluski około 3 cm szerokości. Jeśli ciasto się lepi podsypujemy je dodatkowo mąką pszenną lub mąką ziemniaczaną. Ugotować
Chimichurri: w mikserze zblendować pulsacyjnie drobno czosnek z posiekanymi ziołami. Połączyć z resztą składników.
Zapiekanka alla Wellington z burakiem
- 3 ugotowane buraki
- 50ml oliwy z oliwek
- Garść orzechów włoskich
- 400g pieczarek
- 300g utłuczonych białych warzyw – seler, pietruszka, ziemniaki
- 2 duże cebule – drobno posiekane
- 4 ząbki czosnku
- 500g szpinaku
- Sos sojowy do smaku
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 płaty ciasta kruchego
- Sól, pieprz do smaku
Warzywny sos pieczeniowy
- 1 cebula
- 1 marchew
- 2 laski selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- Ziele angielskie, liść laurowy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 300ml bulionu
Buraki ugotować w piekarniku parowym ustawiając program Full Steam i 70 minut.
Pieczarki pokroić w plasterki, cebule drobno posiekać z czosnkiem. Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę, czosnek i dodać pieczarki. Lekko zrumienić i doprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem. Całość połączyć z siekanymi orzechami, odrobiną bułki tartej, doprawić musztardą i zmiksować.
Na osobnej patelni podsmażyć szpinak i kiedy lekko zmięknie odcedzić i doprawić do smaku.
Na blaszkę z papierem pergaminowym ułożyć płat ciasta, wypełnić masą z pieczarek, szpinakiem i ułożyć buraki. Całość przykryć kolejnym płatem ciasta, estetycznie zwinąć lub posklejać i posmarować rozmąconym jajem. Upiecz najlepiej z dodatkiem pary dla najlepszych efektów – 210 C i czas 35 minut.
Sos pieczeniowy:
Warzywa pobrać i pokroić w cienkie plastry. W rondlu zeszklić cebule, dodać warzywa, ziele angielskie i liść laurowy. Całość dobrze zrumienić, dodać czosnek, koncentrat pomidorowy, sos sojowy i na końcu bulion. Zawartość wolno goto9wac ok 40 minut. Zmiksować i doprawić do smaku. W miarę potrzeb lekko zagęścić skrobią ziemniaczaną.