Pytanie na Śniadanie

Kuchnia na chiński Nowy Rok cz.4

Labraks 
  • Ryba labraks/ okoń morski (cała ryba) 2 
  • olej rzepakowy 
  • imbir 1 kłącze 
  • czosnek 2-4 ząbki 
  • cebula 1 szt 
  • szczypiorek 1 szt 
  • sól 
  • sos sojowy master 
  • chiński ocet 
  • cukier 
  • glutaminian sodu 
Rybę całą myjemy, zdejmujemy łuski, trzy nacięcia z boku, do środka ryby kładziemy imbir. Rybę kładziemy na naczyniu do pieca, a obok cebula szczypiorek i trochę czosnku, sypiemy solą. Idzie do parowania (piekarnik z funkcją parowania), do 10-15 min, 100 stopni. Po wyparowaniu wyjmujemy rybę, wyrzucamy wszystkie dodatki (imbir, cebula itp.), wylewamy płyn, rzucamy rybę na czysty nowy talerz 
sos: bierzemy sos sojowy master, lejemy do miski, ocet i cukier, glutaminian sodu, mieszamy. Zalewamy rybę tym sosem.
Ryba zostaje na talerzu, obok szczypiorek na talerzu. Bierzemy wok, smażymy olej rzepakowy, aż się dymi i zalewamy tym olejem rybę.

PIEROŻKI
ciasto:
  • mąka pszenna 
  • woda 
farsz: 
  • kapusta piekińska 
  • surowy boczek 
  • imbir 
Ciasto z mąką pszenną i wodą zagniatamy, rozwałkowujemy. Okrągłą nakrętką wyciskamy kształt. Szatkujemy kapustę, wrzucamy sól do kapusty, żeby woda z kapusty wychodziła, po 30 minutach odcedzamy, przygotowujemy wodę z imbirem, sok wyciskany z imbiru jak czosnek wyciskamy. Surowy boczek szatkujemy boczek w kostkę, wrzucamy boczek do kapusty, przyprawiamy całość sos sojowy master, sól, chiński glutaminian sosu (naturalny sfermentowany ryż), wlewamy do farszu sok z imbiru, można dać czosnek. Jak ktoś lubi, pakujemy do ciasta farsz gotujemy w wodzie jak polskie pierogi

KURCZAK SUSZONY PO SECZUAŃSKU 
  • cały kurczak 
marynata: 
  • sos master 
  • anyż 
  • liść laurowy 
  • pieprz seczuański 
  • polska wódka 
Najpierw myjemy kurczaka wódką, rzucamy kurczak na 12 godzin do marynaty, wyjmujemy, wysuszymy na powietrzu, haczyk zawiesić, w suchym miejscu, najlepiej na słońcu tydzień czasu. Szatkujemy kurczaka na małe kawałki i dajemy do miski, możemy nalać odrobinkę wina ryżowego, co daje ładny zapach i do piekarnika z parą na 40-45 min. wyjmujemy, można na ciepło jeść lub na zimno.

Więcej na ten temat