Labraks
- Ryba labraks/ okoń morski (cała ryba) 2
- olej rzepakowy
- imbir 1 kłącze
- czosnek 2-4 ząbki
- cebula 1 szt
- szczypiorek 1 szt
- sól
- sos sojowy master
- chiński ocet
- cukier
- glutaminian sodu
Rybę całą myjemy, zdejmujemy łuski, trzy nacięcia z boku, do środka ryby kładziemy imbir. Rybę kładziemy na naczyniu do pieca, a obok cebula szczypiorek i trochę czosnku, sypiemy solą. Idzie do parowania (piekarnik z funkcją parowania), do 10-15 min, 100 stopni. Po wyparowaniu wyjmujemy rybę, wyrzucamy wszystkie dodatki (imbir, cebula itp.), wylewamy płyn, rzucamy rybę na czysty nowy talerz
sos: bierzemy sos sojowy master, lejemy do miski, ocet i cukier, glutaminian sodu, mieszamy. Zalewamy rybę tym sosem.
Ryba zostaje na talerzu, obok szczypiorek na talerzu. Bierzemy wok, smażymy olej rzepakowy, aż się dymi i zalewamy tym olejem rybę.
PIEROŻKI
ciasto:
farsz:
- kapusta piekińska
- surowy boczek
- imbir
Ciasto z mąką pszenną i wodą zagniatamy, rozwałkowujemy. Okrągłą nakrętką wyciskamy kształt. Szatkujemy kapustę, wrzucamy sól do kapusty, żeby woda z kapusty wychodziła, po 30 minutach odcedzamy, przygotowujemy wodę z imbirem, sok wyciskany z imbiru jak czosnek wyciskamy. Surowy boczek szatkujemy boczek w kostkę, wrzucamy boczek do kapusty, przyprawiamy całość sos sojowy master, sól, chiński glutaminian sosu (naturalny sfermentowany ryż), wlewamy do farszu sok z imbiru, można dać czosnek. Jak ktoś lubi, pakujemy do ciasta farsz gotujemy w wodzie jak polskie pierogi
KURCZAK SUSZONY PO SECZUAŃSKU
marynata:
- sos master
- anyż
- liść laurowy
- pieprz seczuański
- polska wódka
Najpierw myjemy kurczaka wódką, rzucamy kurczak na 12 godzin do marynaty, wyjmujemy, wysuszymy na powietrzu, haczyk zawiesić, w suchym miejscu, najlepiej na słońcu tydzień czasu. Szatkujemy kurczaka na małe kawałki i dajemy do miski, możemy nalać odrobinkę wina ryżowego, co daje ładny zapach i do piekarnika z parą na 40-45 min. wyjmujemy, można na ciepło jeść lub na zimno.