Południowo amerykański schabowy w stylu Kentucky tzw southern fried
- 600g schabu wieprzowego
- 2 szklanki maślanki
- 2 łyżeczki pasty chilli
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- Szczypta oregano
- 2 szklanki oleju rzepakowego
- Warzywa
- 2 marchewki
- 1 batat
- 2 czerwone cebule
- 3 duże ziemniaki
- 200g brukselki
- Tymianek, oregano, sól, pieprz, chilli do smaku
- Ok 50ml oliwy z oliwek
Mięso pokroić na plastry ok 1-2cm, doprawić solą i czarnym pieprzem do smaku z obu stron.
Kotlety schabowe zanurzyć w maślance. Pozostaw na godzinę do namoczenia.
Do dużej plastikowej torebki dodaj mąkę, sól, pieprz, czosnek w proszku, pieprz cayenne i paprykę i mieszaj, aż się połączą.
Mięso z maślanki włożyć do przyprawionej mąki, dobrze potrząsnąć i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Panierka powinna się lekko wysuszyć.
Smażyć na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wyjmij na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Warzywa – pokroić w podobnej wielkości cząstki, umieścić na tacy do pieczenia, skropić oliwa i przyprawami – dokładnie wymieszać. Upiec w 180 C ok 30 minut.
Japoński sznycel z warzywami i sosem Tonkatsu
Składniki dla 4 osób:
- Ok 600g schabu 250g bułki panko
- 3 jajka
- 150g mąki
- sól i pieprz do smaku
- ¼ główki kapusty włoskiej
- Odrobina octu ryżowego
- Sezam do posypania – opcjonalnie
- olej do smażenia
Sos Tonkatsu:
- 1 łyżka keczupu
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyzka sosu ostrygowego
- 2 łyżki miodu – opcjonalnie
Kapusta – poszatkować bardzo cienko i przełożyć do miski z zimna wodą na 15 minut – zyska na chrupkości. Wymoczona odsączyć i skropić octem ryzowym bezpośrednio przed podaniem
Mięso oddzielić na grube kotlety, lekko obtłuc na grubość ok 2cm, doprawić solą i pieprzem i odstawić na 30 minut.
Panierować w mace, rozmąconym jaju i bułce panco. Idealnie, aby obtoczyć w mace i jaju 2-3 krotnie
Sos – W misce połączyć składniki i odstawić
Kotlety smażyć pojedynczo w głębokim tłuszczu, dobrze rozgrzanym do ok 170-180 stopni, przez ok 4 minuty z każdej strony, aż staną się rumiane. Kiedy zacznie wypływać sok i bomblować w oleju to oznaka, że są gotowe.
Wieprzowinę podawać pokrojoną w cienkie paseczki w sam raz na kęs, polaną sosem i posypaną sezamem.
Schabowy z Puerto Rico - chuleta frita
(schabowy bez panierki, ale marynowane w occie)
- 600g schabu z kostką
- 50ml oliwy z oliwek
- Ok 50ml octu winnego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka przyprawy Adobo
- Przyprawa Adobo
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżka suszonej cebulki
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka kuminu
- 1 łyżka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka chilli
- Olej do smażenia
Mięso pokroić na kotlety (idealnie z kością).
W naczyniu zamarynować z przyprawami i odstawić na ok 30 minut. Lekko oczyścić z marynaty i usmażyć na gorącej patelni z jednej strony. Kiedy jedna strona się zarumieni przewrócić na druga i całość umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Piec ok 4 minut. Postępować podobnie jak ze stekiem wołowym – po wyjęciu z piekarnika mięso musi odpocząć aby ustabilizować soki wewnętrzne.
Gulasz z fasoli - habichuelas guisadas
- 1 puszka siekanych pomidorów
- 1 puszka fasolki konserwowej
- Ok 100g zielonych oliwek
- 2 pokrojone ziemniaki
- 2 listki laurowe
Tzw Sofritto:
- 4 ząbki czosnku
- Kilka słodkich chilli
- 1 łyżka kaparów
- Garść zielonych oliwek
- 1 łyżka oregano
- 1 cebula
- Sól, pieprz do smaku
- 1 zielona papryka
- Oliwa do smażenia
Składniki sofritto pokroić w drobne cząstki i usmażyć na rozgrzanym oleju. Kiedy warzywa zmiękną doprawić do smaku i całość zmiksować.
W osobnym rondlu podsmażyć pokrojone ziemniaki, dodać zmiksowane sofritto, pomidory, fasolkę konserwowa i oliwki. Całość wolno gotować aż zmiękną ziemniaki.