Pytanie na Śniadanie

Ostre sosy - jak dodać daniom pikanterii? cz.2

Tajski sos na bazie czerwonego chilli 
  • 2 łyżki tajskiej pasty curry 
  • 300 g krewetek
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka cukru  
  • 1 limonka
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 szklanka mieszanki warzyw 
  • 1/4 pęczek bazylii
  • Ryż 
  • 1/2 łyżeczki papryki 
  • Sól 
Zagotuj 1/2 szklanki mleka kokosowego na głębokiej patelni na średnim ogniu.  Dodaj tajską pastę czerwonego curry, 2 gałązki tajskiej bazylii  paprykę i cukier i gotuj często mieszając, aż pasta będzie pachnąca, a mleko kokosowe zredukuje się do połowy.  (Około 4-5 minut) .
Dodaj pozostałe mleko kokosowe i warzywa. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu.  Teraz dodaj krewetki.  Gotuj często mieszając, aby zapobiec przywieraniu na dnie do momentu, gdy krewetki staną się różowe.  Zdejmij z palnika. Wyłowić i wyrzucić ugotowane łodygi bazylii tajskiej ).  Dodaj sos rybny, 1 łyżeczkę soku z limonki i pozostałe świeże liście tajskiej bazylii.  Teraz posmakuj i dostosuj sól, sok z limonki.  Podawaj z ryżem z dodatkowymi kawałkami limonki.

Ostry sos z Louisiany
  • 20 dużych chili, usuniętych szypułek i nasion, pokrojonych wzdłuż na pół (może zastąpić Pequins, Cayenne's lub Serrano's)
  • 2 ząbki czosnku obrane i przekrojone na pół
  • 1/2 szklanki octu
  • Sól dla smaku
Połóż chili, pokrojoną stroną do dołu, na ruszcie do piekarnika.
Piecz przez około 5 minut lub do momentu pojawienia się pęcherzy i czernienia skóry.
Papryki przełożyć do papierowej torebki i odstawić na około 10 minut.
Obierz po ostygnięciu.
Chili i czosnek włożyć do blendera lub robota kuchennego.
Przy włączonej maszynie powoli dodawać ocet, aż mieszanina będzie dobrze wymieszana.
Dodaj sól do smaku.
Przechowywać pod przykryciem i przechowywać w lodówce do czasu użycia.

Kremowy sos wasabi
  • 4 łyżeczki proszku wasabi
  • 4 łyżeczki zimnej wody
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki posiekanego koperku
  • 1 ząbek czosnku, zmielony
  • 1 łyżeczka białego octu
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki papryki
Wymieszaj proszek wasabi i zimną wodę, aby uzyskać pastę.  Pozostaw pastę na 5 minut, aby stała się silniejsza.
Dodaj pozostałe składniki i równomiernie wymieszaj.
Schłodź przez 15 minut przed podaniem.
Podawaj z pieczonym łososiem.

Więcej na ten temat