Tajski sos na bazie czerwonego chilli
- 2 łyżki tajskiej pasty curry
- 300 g krewetek
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 łyżka cukru
- 1 limonka
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 czerwona papryka
- 1 szklanka mieszanki warzyw
- 1/4 pęczek bazylii
- Ryż
- 1/2 łyżeczki papryki
- Sól
Zagotuj 1/2 szklanki mleka kokosowego na głębokiej patelni na średnim ogniu. Dodaj tajską pastę czerwonego curry, 2 gałązki tajskiej bazylii paprykę i cukier i gotuj często mieszając, aż pasta będzie pachnąca, a mleko kokosowe zredukuje się do połowy. (Około 4-5 minut) .
Dodaj pozostałe mleko kokosowe i warzywa. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Teraz dodaj krewetki. Gotuj często mieszając, aby zapobiec przywieraniu na dnie do momentu, gdy krewetki staną się różowe. Zdejmij z palnika. Wyłowić i wyrzucić ugotowane łodygi bazylii tajskiej ). Dodaj sos rybny, 1 łyżeczkę soku z limonki i pozostałe świeże liście tajskiej bazylii. Teraz posmakuj i dostosuj sól, sok z limonki. Podawaj z ryżem z dodatkowymi kawałkami limonki.
Ostry sos z Louisiany
- 20 dużych chili, usuniętych szypułek i nasion, pokrojonych wzdłuż na pół (może zastąpić Pequins, Cayenne's lub Serrano's)
- 2 ząbki czosnku obrane i przekrojone na pół
- 1/2 szklanki octu
- Sól dla smaku
Połóż chili, pokrojoną stroną do dołu, na ruszcie do piekarnika.
Piecz przez około 5 minut lub do momentu pojawienia się pęcherzy i czernienia skóry.
Papryki przełożyć do papierowej torebki i odstawić na około 10 minut.
Obierz po ostygnięciu.
Chili i czosnek włożyć do blendera lub robota kuchennego.
Przy włączonej maszynie powoli dodawać ocet, aż mieszanina będzie dobrze wymieszana.
Dodaj sól do smaku.
Przechowywać pod przykryciem i przechowywać w lodówce do czasu użycia.
Kremowy sos wasabi
- 4 łyżeczki proszku wasabi
- 4 łyżeczki zimnej wody
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/4 szklanki posiekanego koperku
- 1 ząbek czosnku, zmielony
- 1 łyżeczka białego octu
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki papryki
Wymieszaj proszek wasabi i zimną wodę, aby uzyskać pastę. Pozostaw pastę na 5 minut, aby stała się silniejsza.
Dodaj pozostałe składniki i równomiernie wymieszaj.
Schłodź przez 15 minut przed podaniem.
Podawaj z pieczonym łososiem.