Jaglanka na maśle orzechowym z dodatkami
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej,
- 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego)
- 1 banan
- maliny
- 1 łyżka soku z cytryny
- garść ulubionych orzechów
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka soku z cytryny
Kaszę jaglaną wsypać do garnka, dokładnie wypłukać zmieniając ciepłą wodę. Wylać wodę, wlać mleko, wymieszać i zagotować pod przykryciem.
Ustawić garnek na najmniejszym palniku, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez ok. 15-20 minut.
Banana obrać, pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny. Masło wymieszać z syropem klonowym.
Ugotowaną kaszę jaglaną wyłożyć do miseczki, dodać banana, masłem orzechowym i posypać posiekanymi orzechami oraz owocami.