Pytanie na Śniadanie

Ziemniaki w roli głównej cz.2

Kotleciki ziemniaczane nadziewane serem solankowym
Składniki dla 4 osób:
Kotlety:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 2 jaja
Panierunek:
  • 2 jaja
  • 200g bułki tartej
Nadzienie:
  • 2 kostki twardego sera solonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • Sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia kotletów
Ziemniaki obierać, ugotować i wystudzić. Wystudzone przetrzeć przez sito lub praskę. Ziemniaki połączyć z mąkami, solą i jajami. Masę uformować na dłoni, wypełnić nadzieniem i zakleić. Kotlety opanierować i usmażyć na złoto.
Nadzienie: Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklić posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek cebulę. Wystudzony połączyć z połamanym serem, posiekaną natką i doprawić do smaku.

Kiszka ziemniaczana tzw. kartoflak
  • 1 porcja flaków na kiszkę (ok 500g)
  • 3kg ziemniaków
  • 300 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • garść majeranku
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka mielona
Sos:
  • 250ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki zielonego pieprzu z zalewy
  • Ok 25ml brandy
  • 1 łyżka musztardy.
Sałatka:
  • 300g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • Mały pęczek pietruszki
  • Sól, pieprz, ocet winny do smaku
Oraz:
  • wykałaczki do zamknięcia flaków
  • butelka plastikowa po wodzie lub napoju, ewentualnie lejek z szerokim otworem
Flaki najlepiej jest wymoczyć w wodzie przez około 2 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie dokładnie je umyć.
Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na patelni. Kiedy jest już rumiany, dodać siekną cebulę i wyciśnięty czosnek. Zostawić do ostygnięcia.
Ziemniaki i dwie pozostałe cebule zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Dodać resztę składników (mąka, jajka, przyprawy) i dokładnie wymieszać. Do masy dodać ostudzony wcześniej boczek z cebulą i czosnkiem.
Flaki skrócić na 30-50 cm kawałki. Każdy z nich związać z jednej strony i nadziewać masą przy pomocy maszynki do mięsa z dokładką do kiełbasy.
Tak przygotowane flaki układam na blaszkę wyłożone wcześniej papierem do pieczenia z odrobiną oleju.
Kiszki wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 150 C grzanie góra/ dół.
Po około 5 minutach, kiedy kiszki lekko się naciągną - nakłówać je igłą mniej więcej co 5-10 cm na całej długości – to gwarantuje, że nie popękają.
Sos – na patelni podgrzać zielony pieprz z zalewy, dodać musztardę, odrobine brandy i śmietanę – całość zagotować
Sałatka z kapusty – kapustę lekko przesiekać, wypłukać, jeśli jest zbyt kwaśna. Dodać olej lniany, tarte jabłko, drobno siekaną cebulę i natkę. Całość doprawić finalnie do smaku

Pyzy ziemniaczane nadziewane kimchi i kaczką
Ciasto:
  • 1kg ziemniaków ugotowanych
  • 3 kg ziemniaków surowych (starte)
  • Sól do smaku
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
Okraska:
  • 2 cebule
  • Ok 300g wędzonego boczku
  • Ok 300g mielonej słoniny
Farsz z kaczką:
  • 200g kimchi
  • 1 posiekana dymka
  • 2 upieczone udka z kaczki
  • Przyprawa 5 smaków
  • Pieprz, sól, cukier, chilli do smaku
Udka kaczki zamarynować i upiec w piekarniku ok 90 minut w 180 C – ja piekę z dodatkiem pary – to przyspiesza pieczenie i kaczka jest soczysta.
Ziemniaki ugotować, wystudzić i przecisnąć przez praskę.
Świeże ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach, włożyć w gazę i odstawić. Po 30 minutach odcisnąć a krochmal, który wydzieli się z ziemniaków dodać do masy.
Oba rodzaje ziemniaków połączyć z mąka ziemniaczana i lekko zarobić.
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto.
Okraska – zmielona słonie podsmażyć z pokrojonym boczkiem i cebulką na złoto.

Więcej na ten temat