Pytanie na Śniadanie

Śniadanie - naleśniki biszkoptowe

Naleśniki biszkoptowe z sosem jabłkowym
  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 200g musu jabłkowego
  • Garść posiekanych orzechów
  • Garść rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Miód do smaku
Żółtka oddzielić od białek, połączyć z mlekiem, następnie z mąką i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy jajecznej dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, naleśniki smażyć z 2 stron na złoty kolor. Lekko wystudzone zwijać z masą jabłkową. Dodatkowo zwinięte można podsmażyć na patelni z odrobiną cukru i soku z cytryny.
W misce połączyć mus jabłkowy z orzechami, miodem i cynamonem.
Rodzynki namoczyć we wrzątku na kilka minut i odcisnąć. Połączyć z masą.
Więcej na ten temat