Pytanie na Śniadanie

Wspomnienie smaków z dzieciństwa według Tomka Królikowskiego cz.1

Pomidorowa z domowymi kluskami
Składniki dla 4 osób:
  • 1 litr dowolnego bulionu (pęczek włoszczyzny, elementy rosołowe)
  • Ok 500 ml passaty pomidorowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • łyżka zimnego masła
  • 2-3 łyżki śmietany
  • przyprawy: łyżeczka cukru i po pół łyżeczki soli i pieprzu
Lane kluski:
  • 3 jaja
  • Ok 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka drobno siekanych ziół (szczypiorek, natka)
Bulion – ugotować z obranej włoszczyzny z dodatkiem porcji rosołowych zaczynając od podsmażenia warzyw i zalania zimna wodą. Cebulę drobno posiekać, czosnek rozgnieść. W rondlu zasmażyć cebulę z czosnkiem, dodać passatę i chwile smażyć. Uzupełnić bulionem i doprowadzić do wrzenia.
Lane – jaja wybić do naczynia, połączyć z siekanymi ziołami. Masę połączyć z mąką w ilości – aby doprowadzić do konsystencji gęstej śmietany. Masę wlewać do wrzącej zupy cienkim strumieniem ai gotować do momentu ż wypłyną.

Gołąbki 
  • 500 g mielonej wieprzowiny (łopatka lub karczek)
  • 100 g ryżu
  • Mały pęczek pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • Biała kapusta średniej wielkości
  • 700g bulionu
  • 700ml passaty pomidorowej
  • Opcjonalnie: 4 łyżki gęstej śmietany 30%
  • Sól, cukier, pieprz do smaku
  • Odrobina oleju
  • Do podania: ugotowane ziemniaki
Ryż ugotować, wystudzić, dodać do mięsa. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na patelni. Składniki połączyć, doprawić do smaku solą, pieprzem.
Kapustę obgotować w większym garnku lub w piekarniku parowym uprzednio wycinając głąb kapusty. Oddzielone liście ułożyć na desce, wyciąć grubsze części liści, zwinąć gołąbki.
Naczynie do zapiekania posmarować olejem, wypełnić liśćmi, których nie mogliśmy wykorzystać – np. rozerwane. Dość ciasno ułożyć gołąbki.
Sos – w rondlu zrumienić część cebuli i czosnku, dodać passatę i wypełnić bulionem tak aby wystarczyło go do zalania gołąbków. Całość doprowadzić do wrzenia i finalnie doprawić.
Przygotowanym sosem zalać ułożone gołąbki. Wolno gotować pod przykryciem ok 1,5 godziny.
Sos do gołąbków wykończyć śmietaną i zimnym masłem.

Kotlety z cieciorki z buraczkami i ziemniakami
  • ok 500g ugotowanej cieciorki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100ml oleju do smażenia
  • garść natki pietruszki
  • 1 jajo
  • 2-3 łyżki sos sojowego
  • Sól, pieprz, papryka, ulubione zioła do smaku
  • odrobina oleju do smażenia
Do panierowania:
  • 2 jaja
  • 150g bułki tartej
  • 3 duże buraki
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • Sól, cukier pieprz do smaku
Cieciorkę zmielić, połączyć z drobno utartą marchewką, cebulą i czosnkiem.
Do masy dodać jajo, przyprawy i siekaną natkę. Całość dokładnie wyrobić, uformować małe kotleciki, opanierować w rozmąconym jaju i bułce. Smażyć na złoto z obu stron
Buraczki: buraki upiec w piekarniku w 180 C ok 1 godzinę. Wystudzone zetrzeć na grubych oczkach, W rondlu podgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulkę, dodać mąkę i po chwili połączyć z tartymi burakami. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem jabłkowym

Babcina szarlotka na kruchym spodzie
  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 2 żółtka (białko pozostawić do lukru)
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 600 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
NADZIENIE:
  • Ok 500 g musu jabłkowego
  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100g cukru
POLEWA:
  • 2 białka
  • 150 g cukru pudru
  • Dodatkowo masło i bułka tarta do wysmarowania blaszki
Miękkie masło utrzeć mikserem. Porcjami dodać cukier. Wybić jajko i żółtka (białka przydadzą się do polewy). Zmiksować. Dodać śmietanę. Ponownie zmiksować. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Krótko wyrobić, podzielić na 2 części i schłodzić w lodówce
1 część rozwałkować na grubość ok 1 cm i ułożyć w natłuszczonej i wysypanej bułka blaszce.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut w temp. 180 st. C – aż ciasto nabierze lekko złotego koloru.
Jabłka obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach połączyć z musem i cynamonem. Masa wypełnić wypieczony spód
Pozostałe ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok 1 cm. Z ciasta wyciąć długie paski. Ułożyć na powierzchni szarlotki na przemian. Piec ok 40 minut w 180 C
Polewa: Białka lekko roztrzepać, dodać cukier, zmiksować. Nałożyć na gorące ciasto. Podawać po ok. 20 minutach.

Więcej na ten temat