Pytanie na Śniadanie

Jednogarnkowe dania od Joli Kleser cz.2

Łosoś zapiekany w kremowym sosie z ryżem, szpinakiem i suszonymi pomidorami 
  • ryż jaśminowy - 150 g 
  • łosoś surowy (np. polędwiczka) - 400 g 
  • suszone pomidory - 100 g 
  • bazylia - 1 doniczka 
  • szpinak baby - małe opakowanie 
  • sól, czarny pieprz do smaku
  • oliwa 
  • cytryna - 1 szt. 
  • białe wino - 150 ml 
  • masło - 2 łyżki 
  • bulion warzywny/rybny - 200 ml 
  • szalotka - 3 szt. 
  • czosnek - 2 ząbki 
Posiekaj drobno szalotkę oraz czosnek i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Przesmaż na oliwie z masłem. Dorzuć pokrojonego w kostkę łososia - wcześniej zamarynowanego w przyprawach, soku z cytryny i pokrojonych suszonych pomidorach. Następnie podlej winem oraz bulionem. Następnie wrzuć ryż i szpinak. Przemieszaj wszystkie składniki i wstaw do piekarnika.

Grecka musaka 
  • szalotka - 2 szt. 
  • czosnek - 3 ząbki 
  • sól, czarny pieprz 
  • kumin, oregano, cynamon 
  • oliwa z oliwek 
  • jagnięcina mielona - 200 g 
  • ziemniaki - 6 szt. 
  • puszka pomidorów - 2 szt. 
  • bakłażan - 2 szt. 
beszamel: 
  • masło - 25 g 
  • mąka - 25 g 
  • mleko - 300 ml 
  • gałka muszkatołowa 
Posiekaj drobno szalotkę i czosnek i podsmaż na oliwie. Dodaj mięso i podsmaż na patelni. Następnie dopraw wszystko przyprawami i zalej pomidorami z puszki. Dorzuć szalotkę i czosnek. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry i podgotuj. Bakłażany pokrój w plastry, posól a następnie odsącz na ręczniku papierowym. Podsmaż je na oliwie na złoty kolor. W naczyniu do zapiekania układaj naprzemiennie: warstwa ziemniaków, sosu z mięsem, bakłażana itp. aż do wyczerpania składników. Teraz przygotuj sos beszamelowy: rozpuść masło, dorzuć mąkę, a nastepnie mleko. Mieszaj aż masa zgęstnieje. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Wierzch zapiekanki przykryj beszamelem i wstaw do piekarnika.

Kurczak po grecki z makaronem orzo zapiekany w piekarniku 
  • podudzie kurczaka - 4 szt. 
  • sól, czarny pieprz 
  • oliwa z oliwek 
  • czerwona papryka słodka - 1 łyżka 
  • makaron orzo - 200 g 
  • oliwki kalamaty - 150 g 
  • ser feta - 200 g 
  • oregano świeże - 1 doniczka 
  • czosnek - 3 ząbki 
  • szalotka - 2 szt. 
  • jogurt grecki - 150 g 
Kurczaka zamarynuj w przyprawach, oliwie i jogurcie greckim. Na patelni podsmaż posiekaną w plasterki szalotkę i czosnek. Dodaj oliwki oraz kurczaka. Po przesmażeniu kurczaka z jednej strony przerzuć na drugą, dodaj makaron orzo i wodę (tyle aby przykrywała makaron). Na górę rozrzuć ser feta i wstaw do zapieczenia w piekarniku.
Więcej na ten temat