Łosoś zapiekany w kremowym sosie z ryżem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
- ryż jaśminowy - 150 g
- łosoś surowy (np. polędwiczka) - 400 g
- suszone pomidory - 100 g
- bazylia - 1 doniczka
- szpinak baby - małe opakowanie
- sól, czarny pieprz do smaku
- oliwa
- cytryna - 1 szt.
- białe wino - 150 ml
- masło - 2 łyżki
- bulion warzywny/rybny - 200 ml
- szalotka - 3 szt.
- czosnek - 2 ząbki
Posiekaj drobno szalotkę oraz czosnek i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Przesmaż na oliwie z masłem. Dorzuć pokrojonego w kostkę łososia - wcześniej zamarynowanego w przyprawach, soku z cytryny i pokrojonych suszonych pomidorach. Następnie podlej winem oraz bulionem. Następnie wrzuć ryż i szpinak. Przemieszaj wszystkie składniki i wstaw do piekarnika.
Grecka musaka
- szalotka - 2 szt.
- czosnek - 3 ząbki
- sól, czarny pieprz
- kumin, oregano, cynamon
- oliwa z oliwek
- jagnięcina mielona - 200 g
- ziemniaki - 6 szt.
- puszka pomidorów - 2 szt.
- bakłażan - 2 szt.
beszamel:
- masło - 25 g
- mąka - 25 g
- mleko - 300 ml
- gałka muszkatołowa
Posiekaj drobno szalotkę i czosnek i podsmaż na oliwie. Dodaj mięso i podsmaż na patelni. Następnie dopraw wszystko przyprawami i zalej pomidorami z puszki. Dorzuć szalotkę i czosnek. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry i podgotuj. Bakłażany pokrój w plastry, posól a następnie odsącz na ręczniku papierowym. Podsmaż je na oliwie na złoty kolor. W naczyniu do zapiekania układaj naprzemiennie: warstwa ziemniaków, sosu z mięsem, bakłażana itp. aż do wyczerpania składników. Teraz przygotuj sos beszamelowy: rozpuść masło, dorzuć mąkę, a nastepnie mleko. Mieszaj aż masa zgęstnieje. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Wierzch zapiekanki przykryj beszamelem i wstaw do piekarnika.
Kurczak po grecki z makaronem orzo zapiekany w piekarniku
- podudzie kurczaka - 4 szt.
- sól, czarny pieprz
- oliwa z oliwek
- czerwona papryka słodka - 1 łyżka
- makaron orzo - 200 g
- oliwki kalamaty - 150 g
- ser feta - 200 g
- oregano świeże - 1 doniczka
- czosnek - 3 ząbki
- szalotka - 2 szt.
- jogurt grecki - 150 g
Kurczaka zamarynuj w przyprawach, oliwie i jogurcie greckim. Na patelni podsmaż posiekaną w plasterki szalotkę i czosnek. Dodaj oliwki oraz kurczaka. Po przesmażeniu kurczaka z jednej strony przerzuć na drugą, dodaj makaron orzo i wodę (tyle aby przykrywała makaron). Na górę rozrzuć ser feta i wstaw do zapieczenia w piekarniku.